Ο υπολογισμός θανάτων και ο αποκλεισμός της Λάρισας από τις προκηρύξεις γιατρών

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2022 17:05

Σχετικά με τον υψηλό αριθμό covid 19 θανάτων και τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ νυν και πρώην ηγεσίας Υπουργείου Υγείας o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κων. Γιαννακόπουλος υπενθυμίζει για μια ακόμα φορά πως ο θάνατος και οι αιτίες του δεν μπορούν να αναλυθούν μόνο με

πολιτικά κριτήρια, η ερμηνεία τους παραμένει πολυπαραγοντική με κυρίαρχη τη σοβαρή επιστημονική ανάλυση.
«Είναι τουλάχιστον υπερβολή να φορτώνουν όλες τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του ΕΣΥ στην τωρινή κυβέρνηση, όταν η ανατολή της covid19 βρήκε το Σύστημα Υγείας αποψιλωμένο από προσωπικό και υποχρηματοδοτούμενο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις κατά την περίοδο των μνημονίων και της επιβληθείσας δημοσιονομικής αναπροσαρμογής, με κύριο χαρακτηριστικό τις πάσης φύσης περικοπές. Είναι άστοχο να διαπιστώνουμε στη χώρα μας στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, ότι “τα πρωτόκολλα “ καταγραφής των covid θανάτων ήταν λανθασμένα από την αρχή, όπως τονίζουν ορισμένα παπαγαλάκια της τηλεθέασης καθημερινά. Από την άλλη μεριά είναι επίσης άστοχο να χρεώνουμε λάθη και παραλείψεις στον νυν υπουργό Υγείας, όταν κληρονόμησε ένα θολό τοπίο γύρω από το γνωστικό αντικείμενο του υπουργείου του» τονίζει με δήλωσή του στην «Ε» και προσθέτει: «Επιτέλους στη χώρα μας θα πρέπει όλοι μας να σοβαρευτούμε όταν μιλάμε για θέματα υγείας και ιδιαίτερα για περίθαλψη. Οι αιτίες θανάτου είναι παντού οι ίδιες και δεν μπορούν να διαφέρουν από χώρα σε χώρα ούτε να καταγράφονται κατά το δοκούν, καθόσον υπάρχουν διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα για τον λόγο αυτό.
Οι θάνατοι είναι δείκτης που πρέπει να αναλύεται διεξοδικά και να εξετάζεται μέσα από ποικίλα πρίσματα, για παράδειγμα έχει ιδιαίτερη σημασία να βλέπουμε στις διάφορες φάσεις της επιδημίας κατά πόσο επηρεάζεται η υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που κατέληξαν λόγω διάφορων σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Ετσι δηλώθηκαν ως θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19. Εάν η συγκεκριμένη λοίμωξη επιδείνωσε ή όχι την κατάσταση της υγείας τους και σε ποιο βαθμό δεν είναι πάντα εύκολο να τεκμηριωθεί. Για τον λόγο αυτό περιμένουμε από την επιστημονική κοινότητα να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις και να μας απαντήσει πάνω σε αυτό το δίλημμα.
Σε κάθε περίπτωση όμως στη χώρα μας υπάρχουν συντεταγμένα θεσμικά επιστημονικά όργανα, που ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο (ΕΟΔΥ, Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών). Γι’ αυτό η πολιτική διαχείριση, συμπολιτευόμενη και αντιπολιτευόμενη θα πρέπει να κάνει μερικά βήματα πίσω».
* * *
Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι γιατροί μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την κάλυψη των θέσεων που ενέκρινε για πρόσληψη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Στην 5η ΥΠΕ έδωσε «πράσινο φως» για την προκήρυξη 48 συνολικά θέσεων εκ των οποίων οι 12 σε Νοσοκομεία και οι υπόλοιπες 36 σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Τη μερίδα του λέοντος στις θέσεις για τα Νοσοκομεία παίρνει το Νοσοκομείο της Λαμίας με 6 θέσεις και από δύο θέσεις παίρνουν τα Νοσοκομεία του Βόλου, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, με τα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας να είναι αποκλεισμένα από την υπουργική απόφαση καθώς θεωρήθηκε προφανώς ότι έχουν καλυμμένες τις ανάγκες τους.
* * *
Συγκροτήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας οι Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές (Α.Υ.Ε. και Β.Υ.Ε.) της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, για την εξέταση θεμάτων υγειονομικής περίθαλψης, πιστοποίησης νόσου που επιφέρει ανικανότητα για εργασία, χαρακτηρισμού ανικανότητας προς εργασία οφειλόμενη σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια για αλλαγή θέσης εργασίας, καθώς και κρίσης ικανότητας προς εργασία για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση.
Στη Λάρισα η σύνθεση των επιτροπών, με διετή θητεία, είναι:
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1. Μακρυγιάννη Αμαλία, Παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως Πρόεδρος, με αναπληρώτρια τη Βαγενά Ιφιγένεια, Ακτινοδιαγνώστρια στο Κ.Υ. Λάρισας.
2. Φιλοκώστας Αριστείδης, ΩΡΛ στο Κ.Υ. Λάρισας, με αναπληρωτή τον Παπαναστασίου Ευάγγελο, Ορθοπεδικό στο Κ.Υ. Λάρισας.
3. Μπαλιάκου– Χαρμπούζ Ιουλιάνα-Μαρτσέλα, Παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, με αναπληρωτή τον Τσιάτσο-Τσιάτσιο Ιωάννη, Καρδιολόγο στο Κ.Υ. Λάρισας.
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1. Αναγνώστου Νίκη, Παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή τον Μπάρδα Αλέξανδρο, Παθολόγο στο Κ.Υ. Λάρισας.
2. Φιλοκώστας Αριστείδης, ΩΡΛ στο Κ.Υ. Λάρισας, με αναπληρώτρια την Μπαλιάκου– Χαρμπούζ Ιουλιάνα-Μαρτσέλα, Παθολόγο στο Κ.Υ. Λάρισας
3. Τσιάτσος-Τσιάτσιος Ιωάννης, Καρδιολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, με αναπληρώτρια τη Βαγενά Ιφιγένεια, Ακτινοδιαγνώστρια στο Κ.Υ. Λάρισας.
Αναλυτικότερα, στις δύο Επιτροπές παραπέμπονται ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης που αφορούν αναρρωτικές άδειες, πιστοποίηση νόσου που επιφέρει ανικανότητα προς εργασία, χαρακτηρισμό ανικανότητας προς εργασία οφειλόμενη σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια για αλλαγή θέσης εργασίας και κρίση ικανότητας προς εργασία για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση.

--------------------------------------------------

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid- 19 αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς συμπτώματα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία επισημαίνει πως «η σταδιακή μείωση της θνητότητας από τον κορονοϊό, λόγω του εμβολιασμού και της ανάπτυξης αποτελεσματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των στελεχών του κορονοϊού, οδήγησε εκατομμύρια άτομα σε «long Covid» ή «post-Covid» (μετά-Covid) διεθνώς».
Σύμφωνα με το CDC, τονίζει η ίδια, το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται συχνότερα σε 3 κατηγορίες ανθρώπων. «Σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί ή διασωληνωθεί, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με μέτρια συμπτωματολογία ή και χωρίς συμπτωματολογία, με μόνο θετική διάγνωση Covid». Επιπρόσθετα, όπως λέει άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα για τον κορονοϊό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης συγκριτικά με τα εμβολισμένα που νόσησαν ξανά. «Η τελευταία κατηγορία που έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μετά - Covid σύνδρομο είναι άτομα με άλλες νοσηρότητες πριν από τη νόσηση», εξηγεί η κ. Ψαλτοπούλου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο όρος «long Covid» περιλαμβάνει τα ζητήματα υγείας που παρουσιάζονται σε ασθενείς 3 μήνες μετά από πιθανή ή επιβεβαιωμένη SARS-CoV-2 λοίμωξη, με συμπτώματα και σημεία που παραμένουν τουλάχιστον 2 μήνες μετά, και για τα οποία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διάγνωση, τονίζει. «Τα συμπτώματα μπορεί να είναι νέα, μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη ή εμμένοντα από την αρχική λοίμωξη», αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass