Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2022 16:05
Η εκπαιδευτική ομάδα του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας αποδεχόμενη την πρόσκληση του Δήμου Ελασσόνας να παρευρεθεί στην Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία, Ελασσόνα 2022» συμμετείχε σε μία από τις δράσεις με την επίδειξη Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Η εκπαιδευτική ομάδα του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας αποδεχόμενη την πρόσκληση του Δήμου Ελασσόνας να παρευρεθεί στην Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία, Ελασσόνα 2022» συμμετείχε σε μία από τις δράσεις με την επίδειξη Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Προγραμματισμός προσλήψεων και περιβαλλοντική υγεία

Τον έκανε τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού για το 2023 το Γενικό Νοσοκομείο. Έχουμε λοιπόν και λέμε:


* Για τις αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού του Νοσοκομείου κατά τη φετινή χρονιά 13 άτομα
* Για τις αυτοδίκαιες αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού του Νοσοκομείου μέχρι τέλους του έτους 2022 7 άτομα, μεταξύ των οποίων οι 6 γιατροί και
* Επιπλέον για το επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε κατά τα έτη 2018-2019, η μισθοδοσία του οποίου καλύπτεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και οι συμβάσεις του οποίου λήγουν στις 31/12/2022, 5 άτομα.
Σύνολο 25 άτομα, ενώ υπάρχουν και τα εκκρεμή αιτήματα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί -από ένας επικουρικός γιατρός Γαστρεντερολογίας, εσωτερικής Παθολογίας, ένας επικουρικός φαρμακοποιός, δύο επικουρικοί υπάλληλοι ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού και ένας επικουρικός τεχνικός.
Η διοίκηση τα προγραμμάτισε, τα προώθησε στα προϊστάμενα κλιμάκια. Πόσα από αυτά τα αιτήματα θα γίνουν αποδεκτά είναι άλλο θέμα....
* * * *
Περίπου το 25% όλων των θανάτων παγκοσμίως ανά έτος σχετίζονται με το περιβάλλον. Μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και οι νεοπλασίες συνιστούν τα κυριότερα νοσήματα που σχετίζονται με έκθεση σε ανθυγιεινές περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι τραυματισμοί, οι αναπνευστικές λοιμώξεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια ακολουθούν.
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για το 12-18% του συνολικού αριθμού των θανάτων στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ. Η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος σε βασικούς τομείς, όπως ο αέρας, τα ύδατα και ο θόρυβος, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά έναντι των νοσημάτων και να ενισχύσει την ανθρώπινη υγεία.
Τα παραπάνω αναφέρει ο ΕΟΔΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Υγείας, που φέτος εστιάζει στην «Ενδυνάμωση των συστημάτων Περιβαλλοντικής Υγείας για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Το καθαρό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος και οι επικίνδυνες χημικές ουσίες, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Επίσης, η υγεία του πληθυσμού επηρεάζεται αρνητικά από την κλιματική αλλαγή, καθώς εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα -όπως κύματα καύσωνα και πλημμύρες- και γενικότερα κλιματικές αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν μεταβολές στην εμφάνιση νοσημάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει ευρύ φάσμα πολιτικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην υγεία, όπως η δέσμη μέτρων πολιτικής «Καθαρός αέρας» για την Ευρώπη, ο κανονισμός για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH), η στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή κ.λπ.
Η Ελλάδα εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την «προστασία των πολιτών της Ένωσης από περιβαλλοντικές πιέσεις και κινδύνους για την υγεία και την ευημερία». Η παρακολούθηση και η εκτίμηση της υγείας του πληθυσμού και των περιβαλλοντικών παραμέτρων που την επηρεάζουν αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
* * * *
Συνέλευση για εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και άμεση διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου συγκαλεί η διοίκηση του νοσοκομείου την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 μ. στο αμφιθέατρο. Σε περίπτωση μη απαρτίας των εκλογέων, η συνέλευση θα επαναληφθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο.
Όσοι από τους εγγεγραμμένους στην κατάσταση κάθε ομάδας εκλογέων επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου ή της Εφορευτικής Επιτροπής θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφη δήλωση υποψηφιότητας στον Διοικητή του Νοσοκομείου -μέσω πρωτοκόλλου Γραμματείας- μέχρι την έναρξη της εκλογής της Εφορευτικής Επιτροπής δηλαδή 29/09/2022 και ώρα 12:00 μ.
* * * *
Mε απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας η πρώτη εξατομικευμένη custommade & customfit ολική αρθροπλαστική γόνατος από την ομάδα της Β’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων.
Πρόκειται για πρωτοποριακή εξατομικευμένη χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, χρησιμοποιούνται ειδικά κατασκευασμένοι μηριαίοι και κνημιαίοι οδηγοί, σχεδιασμένοι σύμφωνα με την ανατομία κάθε ασθενή. Ενώ στην κλασική αρθροπλαστική, οι επεμβάσεις σχεδιάζονται με την καθοδήγηση ακτινογραφιών, στην εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική ο χειρουργός βασίζεται σε τρισδιάστατη μαγνητική τομογραφία του μέλους. Στη συνέχεια σε ειδικά εργαστήρια και με προηγμένα ηλεκτρονικά προγράμματα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται μοναδικοί οδηγοί σε 3D εκτυπωτή που χρησιμοποιούνται κατά την επέμβαση για τη σωστή παρασκευή και τοποθέτηση των προθεμάτων.
Στην εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος, εκτός από τους μοναδικούς οδηγούς και τα ειδικά εργαλεία για τη σωστή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των προθεμάτων, δεν τοποθετούνται άλλα εργαλεία μέσα στον αυλό των οστών, κάνοντας τη διαδικασία λιγότερο επεμβατική και με μικρότερη απώλεια αίματος, κατά συνέπεια με λιγότερες πιθανότητες για μετεγχειρητικές επιπλοκές.
* * * *
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός και πλέον έτους από την εφαρμογή στη χώρα μας του μέτρου της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών, το Δ.Σ. του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ Νομού Λάρισας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ τα οποία “χαλάρωσαν” τα μέτρα διασποράς του κορονοϊού στα νοσοκομεία, θεωρεί πως δεν συντρέχουν οι λόγοι παράτασης της αναστολής εργασίας η οποία στερεί από το σύστημα υγείας χιλιάδες συναδέλφους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
«Δεν υπάρχει πλέον κανένα υγειονομικό όφελος από τη συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση, αλλά αντίθετα μόνο προβλήματα και δυσχέρειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας, προς τους πολίτες» τονίζει το Δ.Σ. του ΣΥ.ΝΟ. Ν. Λάρισας, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων τους που βρίσκονται σε αναστολή, καλώντας το Υπουργείο Υγείας με τροπολογία στη Βουλή να άρει το επίμαχο μέτρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass