Πρότυπο για την προώθηση ΣΔΙΤ στην υγεία

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 1.150 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΣΥ - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Θ. ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2022 21:00

Πρότυπο για την προώθηση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας θεωρείται η Λάρισα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων της χώρας το προηγούμενο Σάββατο στην Αθήνα.


Παρουσιάζοντας στη συνάντηση απολογιστικά στοιχεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο διοικητής Φώτης Σερέτης χαρακτήρισε αποτελεσματική τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, τόσο στην περίοδο διαχείρισης της πανδημίας όσο και τους τελευταίους μήνες, για την εξυπηρέτηση χειρουργικών περιστατικών, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι λίστες αναμονής των χειρουργείων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι σήμερα πάνω από 1.150 χειρουργικά περιστατικά έχουν εξυπηρετηθεί από τρεις δομές του ιδιωτικού τομέα από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής και γιατρούς του ΕΣΥ, χωρίς οι ασθενείς να καταβάλλουν πρόσθετες αμοιβές. Πρόκειται για δυνατότητα που αξιοποίησε κατά βάση το ιατρικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για περιστατικά όλων σχεδόν των χειρουργικών ειδικοτήτων, πολλά από τα οποία είχαν πολύμηνες αναμονές στις λίστες αναμονής.
Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει πλέον λίστα αναμονής σε οφθαλμολογικά περιστατικά, όπως οι καταρράκτες, ενώ για άλλα περιστατικά οι λίστες αναμονής έχουν περιοριστεί σημαντικά, φέρεται να υποστήριξε ο κ. Σερέτης, επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτόν, δηλαδή προωθώντας χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα και εξασφαλίζοντας μέσω αυτού περισσότερα χειρουργικά τραπέζια στα νοσοκομεία, το δημόσιο εξυπηρετεί χρήματα και ανθρώπινους πόρους. Οι αναφορές του διοικητή της 5ης ΥΠΕ προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών διοικητών από νοσοκομεία της Αθήνας, που έσπευσαν να υποβάλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις για τον τρόπο εφαρμογής της δυνατότητας που δίνει το Υπουργείο Υγείας την ώρα που ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σχολίασε θετικά την προώθηση των χειρουργείων από γιατρούς του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, συστήνοντας στους διοικητές των νοσοκομείων από την υπόλοιπη χώρα να το προωθήσουν και στις δικές τους περιοχές ως «καλή και αποδοτική πρακτική».
Οι λίστες αναμονής των χειρουργείων αποτέλεσε άξονα στη συνάντηση, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να επισημαίνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη επικαιροποίησης των λιστών αναμονής των χειρουργείων και της εξυπηρέτησης των περιστατικών, καθώς συνιστά βασικό στοιχείο της καθημερινότητας στον χώρο της υγείας, από τη διαχείριση της οποίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Υγείας.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε μια προσπάθεια να προετοιμασθούν τα νοσοκομεία ενός νέου πιθανού κύματος πανδημίας, στην οποία παρευρέθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας ανταλλάχθηκαν απόψεις με τους διοικητές σε θέματα που αφορούν την πορεία της πανδημίας, την προετοιμασία των νοσοκομείων, τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη λειτουργία τους, καθώς και για τη στήριξη των νοσοκομείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πλεύρης στην ομιλία του αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του Υπουργείου για αλλαγές στα νοσοκομεία με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που περιλαμβάνουν κτιριακές αλλαγές, αλλά και δημιουργία νέων δομών και κλινικών όπου κρίνεται απαραίτητο. Ενώ συνέστησε στους διοικητές πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων στη διαχείριση των ασθενών, προκειμένου να κερδηθεί η μάχη της καθημερινότητας και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα «άδικης κριτικής», που αναμένεται να ενταθούν όσο πλησιάζουμε στις εθνικές εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε από το σύνολο των παρευρισκομένων συνεργασία και αλληλοενημέρωση, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να σταλούν στις διοικήσεις των νοσοκομείων γραπτές οδηγίες για τη διαχείριση όλων των θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος.
Στη συνάντηση εργασίας οι διοικητές κλήθηκαν να παρουσιάσουν ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για την 5η ΥΠΕ ο διοικητής Φώτης Σερέτης παρουσίασε τον απολογισμό για τη διαχείριση της πανδημίας, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στην αποτελεσματική, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από την πλευρά του, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Κατσικονούρης αναφέρθηκε στη μείωση της λίστας αναμονής χειρουργείων, αφήνοντας πάντως αιχμές κατά νομαρχιακών νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων της Κατερίνης, των Γρεβενών και της Λαμίας, γιατί επικαλούμενα αδυναμία εξυπηρέτησης στέλνουν χειρουργικά περιστατικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Νοσοκομείο θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, καθώς αποδεσμεύεται το προσωπικό των Εμβολιαστικών Κέντρων, με τον διοικητή του ΓΝΛ, Γρηγόρη Βλαχάκη, να κινείται σε ανάλογο μήκος κύματος, επιβεβαιώνοντας τις παρεμβάσεις του διοικητή της 5ης ΥΠΕ για το μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας στη Λάρισα.

Του Δημ. Κατσανάκη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass