ΕΥΘΕΙΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΥΠΕ ΛΑΖ. ΜΑΚΡΗ

Με πολιτικό μέσον η τοποθέτηση του στεφανιογράφου;

*Φίλ. Τρυποσκιάδης: «Ως εδώ και μη παρέκει, εξοργιστική η τακτική τους» *Ερωτήματα και προς τον καθηγητή Ν. Τσιλιμίγκα

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2014 12:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:13

Εντόνως αμφισβητήθηκε η υπό τον Λάζ. Μακρή διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, από τους διευθυντές των καρδιολογικών κλινικών των θεσσαλικών νοσοκομείων, οι οποίοι άσκησαν κριτική σε υψηλούς τόνους στον σχεδιασμό με αφορμή την υπόθεση του παλιού και επιρρεπή στις βλάβες στεφανιογράφου του Πανεπιστημιακού. Προεξάρχοντος του καθηγητή Φίλ. Τρυποσκιάδη ο οποίος χαρακτήρισε εξοργιστική την τακτική που ακολουθείται και αστειότητες τις δικαιολογίες της διοίκησης. «Ως εδώ και μη παρέκει», διεμήνυσε.

Συμμεριζόμενος την αγανάκτηση, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ Απ. Κομνός, πρότεινε να εγκατασταθεί στη Λάρισα ο προοριζόμενος για τα Τρίκαλα στεφανιογράφος και να λειτουργούν δύο στο Πανεπιστημιακό, μαζί με τον καινούργιο που κάποια στιγμή θα αποκτηθεί. Ο διευθυντής της Καρδιολογικής στον Βόλο Θεμ. Τσακνάκης εξέφρασε τον φόβο ότι τελικά ο σχεδιασμός γίνεται στη βάση γνωστών και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πολιτικό μέσον.

Το 17ο Ετήσιο Καρδιολογικό Συνέδριο, για το οποίο δόθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πέρασε στο περιθώριο, καθώς και με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων η συζήτηση επικεντρώθηκε στον προβληματικό στεφανιογράφο και την απόφαση της 5ης ΥΠΕ να εγκατασταθεί το καινούργιο μηχάνημα στο νοσοκομείο των Τρικάλων.

«Το φετινό έχει αρχίσει να μου θυμίζει τα πρώτα συνέδρια που ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε πριν 17 χρόνια», σημείωσε ο Φ. Τρυποσκιάδης. «Τότε που πρακτικά δεν υπήρχε ακόμη η πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική. Το συνέδριο μεγάλωσε σιγά-σιγά, η καρδιολογική όμως αντιμετωπίζει μεν τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, όμως και άλλα επιπλέον τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο που η διοίκηση χειρίζεται τα πράγματα».

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Ο καθηγητής της Καρδιολογίας ευχαρίστησε τους συναδέλφους του Δημ. Κρεμαστινό, πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και Χρ. Στεφανάδη σύμβουλο του πρωθυπουργού στον τομέα Υγείας, για το ενδιαφέρον που έδειξαν όταν κατέφυγε σ΄ αυτούς για να λυθεί το πρόβλημα με τον στεφανιογράφο. Αναφέρθηκε στις 12.000 στεφανιογραφίες που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια στη Λάρισα και άρα στην τεράστια κτηθείσα εμπειρία των γιατρών του Πανεπιστημιακού, «ανθρώπους που έχουν χορτάσει ακτινοβολία», και χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην μπορούν να βρεθούν 6.000 ευρώ ώστε να επισκευαστεί το μηχάνημα και να μένει εκτός λειτουργίας πάνω από έναν μήνα. «Το πιο εξοργιστικό όμως είναι», συνέχισε, «που ενώ ο στεφανιογράφος δεν δουλεύει και κανένας δεν κάνει κάτι, στην ΥΠΕ είχαμε πανηγυρισμούς και φωτογραφήσεις του ΔΥΠΕάρχη κ. Μακρή με τον κ. Τσιλιμίγκα και τον διευθυντή της Καρδιολογικής Τρικάλων για την εγκατάσταση εκεί νέου στεφανιογράφου. Νομίζει άραγε κανείς ότι εγκαθιστώντας το μηχάνημα, αυτό θα κάνει και τις στεφανιογραφίες μόνο του; Χωρίς γιατρούς;». Και θύμισε ότι οι ίδιοι οι γιατροί στα Τρίκαλα αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν εμπειρία και δεν μπορούν να το δουλέψουν, οπότε όπως είπαν θα πηγαίνει γιατρός από τα Γιάννενα για να κάνει τις επεμβάσεις. «Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πάρα πολλά. Ποιος επέλεξε και γιατί να πάει ο στεφανιογράφος στα Τρίκαλα; Και όχι στο νοσοκομείο π.χ. του Βόλου ή στο Κρατικό της Λάρισας. Ο κ. Παπάς πόσες φορές την εβδομάδα θα πηγαίνει στα Τρίκαλα για να κάνει στεφανιογραφίες; Θα μένει εκεί μετά, τα βράδια; Κι όταν φεύγει ποιος θα τις κάνει; Αλήθεια πόσες στεφανιογραφίες έχουν προβλέψει οι διοικούντες ότι θα κάνει αυτό το μηχάνημα που κόστισε 420.000 ευρώ; Ποιοι γιατροί θα τις κάνουν; Ποιοι θα εκπαιδευτούν ώστε να μάθουν; Είναι σε ηλικία ώστε να ενδείκνυται η μετεκπαίδευσή τους; Δεν χρειάζεται επομένως μόνο το μηχάνημα αλλά και γιατροί που να έχουν τη γνώση και την εμπειρία να το δουλέψουν...».

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ

Στην εμπλοκή του καθηγητή Καρδιοχειρουργικής Ν. Τσιλιμίγκα στην υπόθεση αναφέρθηκε ακολούθως ο Φίλ. Τρυποσκιάδης. «Εμφανίστηκε ως αρωγός και αξίωσε τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά να έρχονται από τα Τρίκαλα στο Πανεπιστημιακό. Δίχως όμως να αναφέρει ότι κανένας άλλος από τους γιατρούς της κλινικής του δεν κάνει καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Για να καταλάβετε, αν πάθει γρίπη ο ίδιος, χειρουργεία δεν γίνονται, αν πάθει λέμε γαστρεντερίτιδα, όλα σταματούν. Είναι προφανές ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να καλύψει το πλήθος των περιστατικών, γι' αυτό και τόσοι ασθενείς περιμένουν στην κλινική του και 20 και 30 μέρες. Να τα ξέρουμε και μην λέμε δηλαδή; Με έναν καρδιοχειρουργό γίνεται; Γιατί μόνο ένας χειρουργεί όταν υπηρετούν κι άλλοι στην κλινική; Στην πανηγυρική φωτογράφιση δεν ανέφερε πώς θα καλυφθούν οξέα περιστατικά ή επιπλοκές που θα προκύψουν στον στεφανιογράφο των Τρικάλων και που πρέπει να οδηγηθούν αμέσως στο χειρουργείο. Μπορεί; Γίνεται; Δεν είναι θέμα ευρύτερης συνεργασίας των δύο νοσοκομείων; Την ώρα που πεθαίνει ο στεφανιογράφος και το αιμοδυναμικό τμήμα στο Πανεπιστημιακό βγάζουμε φωτογραφίες, χαρές και πανηγύρια χωρίς αντίκρισμα;

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς για Κέντρα Καρδιάς, για Κέντρα Μεταμοσχεύσεων αλλά τίποτε δεν γίνεται. Γίνονται αυτά δίχως καμία συνεννόηση με τις καρδιολογικές κλινικές της Θεσσαλίας; Η καρδιοχειρουργική επέμβαση κρατάει τόσες ώρες, μετά; Μετά, τον υπόλοιπο καιρό οι καρδιολόγοι δεν είναι που θα φροντίσουν τον άρρωστο;».

«ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ»

«Το πιο αστείο που ακούμε είναι ότι «λεφτά υπάρχουν» στο νοσοκομείο. Ότι «δεν φταίμε εμείς». Δεν φταίνε οι υπεύθυνοι, που είναι και φωτογενείς. Και ποιος φταίει; Κάποιος υπάλληλος εννοούν, η διαδικασία ίσως. Τη δουλειά τους την κάνουν; Ή κάθονται απλώς και κοιτούν έξι μήνες το μηχάνημα να μην δουλεύει. Ο στεφανιογράφος του Πανεπιστημιακού έχει τελειώσει από το 2010, «end of life» από τότε. Χαλάει, ψάχνουν για ανταλλακτικά σε άλλα εξίσου παλιά μηχανήματα στη Βολιβία, στο Τουρκμενιστάν και αλλού τριτοκοσμικά. Δεν υπάρχουν πια στις εταιρίες ανταλλακτικά για τόσο παλιά μηχανήματα. Μετά αρχίζει η διαδικασία να περάσει από Δ.Σ., δεν φταίει ο κ. Μητσιός, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, υπάρχει καθυστέρηση.

Κι όταν δεν υπάρχουν βηματοδότες, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια, δεν επισκευάζονται μηχανήματα, ακούμε ότι λεφτά υπάρχουν».

Ο ΑΠ. ΚΟΜΝΟΣ

Με την ιδιότητα του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ, ο Απ. Κομνός, διευθυντής της ΜΕΘ, δήλωσε ότι συμμερίζεται «την οργή και αγανάκτηση του κ. Τρυποσκιάδη», τον οποίο ευχαρίστησε για την προσφορά «του ιδίου και των συνεργατών του όλα αυτά τα χρόνια». Και χαρακτήρισε «αδιανόητο να μην λειτουργεί στεφανιογράφος στο τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό και μάλιστα σε 24ωρη βάση. Θα έπρεπε ήδη να υπάρχει και δεύτερος για την περίπτωση βλάβης ή ταυτόχρονων περιστατικών. Είναι παράδοξο, είναι παράλογο να εγκαθίσταται στεφανιογράφος στα Τρίκαλα. Δείχνει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός. Και μάλιστα να λειτουργήσει με ειδικό που θα σπεύδει από τα Γιάννενα. Χωρίς να ενημερωθεί το Πανεπιστημιακό της Θεσσαλίας. Δεν είναι σωστά αυτά. Τώρα, το πώς θα καλυφθεί καρδιοχειρουργικά τυχόν επιπλοκή περιστατικού στα Τρίκαλα, δεν μπορώ να το φανταστώ.

Πιστεύω ότι και οι δύο στεφανιογράφοι πρέπει να λειτουργούν στο Πανεπιστημιακό, με ενίσχυση της ομάδας των έμπειρων καρδιολόγων και σε στενή συνεργασία με τους καρδιοχειρουργούς. Υπάρχουν περιστατικά εμφράγματος που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα επιβαρύνονται πολύ, δεν πρέπει να καταδικάζουμε αυτούς τους ανθρώπους από κακό σχεδιασμό, στέλνοντάς τους στη Θεσσαλονίκη μετά από ώρες που απαιτούνται για τις συνεννοήσεις και τη μεταφορά».

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

«Τον τελευταίο μήνα, που δεν λειτουργούσε η Λάρισα, ο Βόλος έστειλε 8 ασθενείς με οξύ έμφραγμα στη Θεσσαλονίκη. Διακομιδές του τρόμου τις λέμε αυτές. Και άλλους 7 για βηματοδότη, αφού η χρηματοδότηση είναι πενιχρή και δεν υπάρχουν αρκετοί βηματοδότες στο Πανεπιστημιακό», ανέφερε ο διευθυντής της Καρδιολογικής του Νοσοκομείου Βόλου Θεμ. Τσακνάκης. «Και θέλω να ρωτήσω», συμπλήρωσε. «Αν πάθαινε έμφραγμα κάποιος από εκείνους που κανονίζουν τα κονδύλια, τι θα έκανε με τον εαυτό του; Το έχουν σκεφτεί;».

Και συνέχισε: «Ο σχεδιασμός δείχνει να γίνεται με σκοπό να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες. Ο Βόλος είχε κάνει το αίτημα για στεφανιογράφο πριν, κι όμως προτιμήθηκαν τα Τρίκαλα. Γιατί; Ρωτήστε τους πολιτικούς. Όποιος έχει κάποιον γνωστό προηγείται, όπως γινόταν πάντα, έτσι και σήμερα. Συντάσσομαι με τον κ. Κομνό. Ένα μόνο Αιμοδυναμικό, στη Λάρισα, που να λειτουργεί άψογα. Η ευθύνη προώθησης αυτού ανήκει στην ΥΠΕ, που παίρνει τις αποφάσεις. Θεσμικά ή εξωθεσμικά...».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Καρδιολογικής Καρδίτσας Ιωαν. Κόγιας, ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα έστειλαν εκτός 8 περιστατικά με οξύ έμφραγμα, ενώ απαιτείται όσο το δυνατόν πιο άμεση παρέμβαση, ενώ ο διευθυντής της Καρδιολογικής του ΓΝΛ Φώτης Βασιλείου τόνισε ότι ο στεφανιογράφος στο Πανεπιστημιακό πρέπει να λειτουργήσει αμέσως.

ΒΟΛΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Ο καθηγητής Φίλ. Τρυποσκιάδης ενημέρωσε ότι ο παλιός στεφανιογράφος ξεκίνησε επιτέλους από χθες να λειτουργεί, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει πότε θα εμφανίσει ξανά βλάβη. Και ανέφερε, στους δημοσιογράφους, με νόημα. «Θυμάστε άλλα χρόνια στη συνέντευξη Τύπου για το συνέδριό μας, βρίσκονταν μαζί μας και ξένοι εισηγητές, Αμερικανοί και άλλοι. Αυτή τη φορά αποφύγαμε να τους ειδοποιήσουμε για τη συνέντευξη. Δεν θέλαμε να τα ακούσουν όλα αυτά. Ότι εδώ συνηθίζουμε το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου να το πάμε βόλτα...».

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, τους στόχους του οποίου ανέλυσαν οι γιατροί στην έναρξη της χθεσινής συνέντευξης, έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, ενώ οι εργασίες του ξεκινούν από τις 9 π.μ., στο ξενοδοχείο "Imperial". Το συνέδριο συνεχίζεται αύριο Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τη συμμετοχή διαπρεπών καρδιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σ. Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass