ΜΕΘ, Ιατρεία και Πειθαρχικό της 5ης ΥΠΕ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2023 11:39
Πλήρες σεμινάριο πάνω σε ολόκληρο το φάσμα των πρώτων βοηθειών για τους φαρμακοποιούς και τους βοηθούς των φαρμακείων σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Πλήρες σεμινάριο πάνω σε ολόκληρο το φάσμα των πρώτων βοηθειών για τους φαρμακοποιούς και τους βοηθούς των φαρμακείων σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Υπολογισμούς άρχισαν να κάνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Υγειονομική Περιφέρεια μετά την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων-Παίδων.


Όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, ο αριθμός των κλινών της πολυδύναμης ΜΕΘ ενός νοσοκομείου πρέπει κατά προτίμηση να αντιστοιχεί στο 5% των οργανικών κλινών του ιδρύματος. Οι κλίνες αυτές ανάλογα με τον αριθμό τους και τη χωροταξία του νοσοκομείου μπορούν να είναι κατανεμημένες σε ένα ή περισσότερα τμήματα. Από οικονομικής και λειτουργικής άποψης, αλλά και από την άποψη της εμπειρίας του προσωπικού οι ΜΕΘ δεν θα πρέπει να διαθέτουν λιγότερες από 8 κλίνες. Τα νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ με λιγότερες από 8 κλίνες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να τις αναδιαρθρώσουν.
Με βάση τις προβλέψεις αυτές τα περισσότερα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ΜΕΘ που να καλύπτουν το 5% των συνολικών κλινών, ενώ δεν είναι λίγα τα νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ με λιγότερες από 8 κλίνες -ιδιαίτερα όσες «στήθηκαν» την περίοδο του κορονοϊού για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Η τελευταία πρόβλεψη δεν αφορά στα νοσοκομεία της Λάρισας.
* * *
Tη λειτουργία Ειδικού Ιατρείου αντιμετώπισης ογκολογικών ασθενών, στα πλαίσια λειτουργίας του Οδοντιατρικού Τμήματος – Μονάδας ΑμεΑ Παίδων Ενηλίκων ενέκρινε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Το ιατρείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, που έγινε αποδεκτή, κάθε Παρασκευή, με υπεύθυνη την ιατρό Αικατερίνη Πασσά, επιμ. Α ́ Οδοντιατρικής, διδάκτορα Στοματολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεπικουρούμενη από την ιατρό Παρασκευή Σιαφάκα, διευθύντρια Οδοντιατρικής».
* * *
Συνεχίζεται η λειτουργία όλων των Ιατρείων που συμμετέχουν στην Ολοήμερη Λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου, για το Έτος 2023, για τους τομείς Παθολογικό, Χειρουργικό, Εργαστηριακό και Ψυχιατρικό.
* * *
Συνολικά 11 φοιτητές -τριες ΤΕΙ για πρακτική άσκηση θα απασχοληθούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Η διοίκηση του νοσοκομείου έκανε αποδεκτή τη σχετική εισήγηση για να αποφασίσει να αποδεχθεί για πρακτική άσκηση τους φοιτητές- τριες ειδικότητας Νοσηλευτικής.
* * *
Συγκροτείται στην 5ης ΥΠΕ το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τα πειθαρχικά θέματα των ιατρών, πλην των ειδικευομένων, της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με διετή θητεία στο οποίος συμμετέχουν:
1. Σερέτης Φώτης, διοικητής της 5ης Υ.Πε. ως πρόεδρος και εισηγητής, με αναπληρωτή τον Παπαγεωργίου Σταύριο, Υποδιοικητή της 5ης Υ.Πε.
2. Τσαντήλας Αθανάσιος, διοικητής του Γ.Ν. Λιβαδειάς-Γ.Ν. Θηβών, με αναπληρωτή τον Βλαχάλη Γρηγόρη διοικητή του Γ.Ν. Λάρισας.
3. Κολοκυθάς Ανδρέας, διοικητής του Γ.Ν. Λαμίας, με αναπληρώτρια τη Δαριβέρη Ιωάννα, αναπληρώτρια διοικήτρια του Γ.Ν. Χαλκίδας-Γ.Ν.-Κ.Υ. Καρύστου-Γ.Ν.-Κ.Υ. Κύμης.
4. Γκαμπρίνης Ιωάννης, διευθυντής Παθολογίας, του Γ.Ν. Λάρισας με αναπληρωτή τον Σκουμπούρδη Βασίλειο, συντονιστή διευθυντή Καρδιολογίας του Γ.Ν. Λιβαδειάς-Γ.Ν. Θηβών, ως αιρετοί εκπρόσωποι των ιατρών, πλην των ειδικευομένων.
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για πειθαρχικά θέματα των ιατρών, πλην των ειδικευομένων, όλων των εποπτευόμενων ΦΠΥΥΚΑ και ασκεί πειθαρχική δικαιοδοσία σύμφωνα μετα προβλεπόμενα στις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3329/2005 (ΦΕΚ Α ́ 81).
* * *
Επιστολή στους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), για το κρίσιμο, όπως το χαρακτηρίζει, ζήτημα της ασφάλειας των ιατρών του ΕΣΥ κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, με την οποία ζητά να αναλάβουν κάθε αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, για τη θέσπιση μέτρων ασφάλειας.
«Είναι δυστυχώς αλήθεια ότι τα περιστατικά ξυλοδαρμού, εξύβρισης, απειλής ή άλλης μορφής κακοποίησης του ιατρικού προσωπικού κυρίως στις ημέρες εφημερίας, πληθαίνουν, λαμβάνοντας τη μορφή επιδημίας. Η ασφάλεια στον χώρο εργασίας ενός δημόσιου νοσοκομείου ή άλλης δημόσιας δομής παροχής υπηρεσιών υγείας αποτελεί πρώτιστο καθήκον της πολιτείας.
Οι γιατροί πρέπει κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους να νιώθουν προστατευμένοι και ασφαλείς», τονίζεται στην επιστολή. «Οι γιατροί του ΕΣΥ σε αντίξοες συνθήκες αγωνίζονται για τον ασθενή και το σύστημα υγείας. Θα πρέπει να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να μπορούν οι γιατροί να ασκούν το λειτούργημά τους, προστατευμένοι και ασφαλείς» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, αίτημα που βρίσκει σύμφωνο τον ιατρικό κόσμο και της Λάρισας.

IASV.jpg

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, δεν μπορούσε να λείπει από την «AgroThessaly», μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας όπου συμμετείχε ως υποστηρικτής Υγείας. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εξειδικευμένοι συνεργάτες του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, παρουσίασαν τις καινοτόμες υπηρεσίες υγείας, που το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο της Κεντρικής Ελλάδας προσφέρει εδώ και 13 χρόνια στους ανθρώπους της Κεντρικής Ελλάδας. Παράλληλα, το ασθενοφόρο του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας με πιστοποιημένο διασώστη, παρέμεινε στους χώρους της έκθεσης, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της. Σε συνεργασία με τον γιατρό της διοργάνωσης, εξασφάλισε την παροχή πρώτων βοηθειών σε συμμετέχοντες και επισκέπτες και τη μεταφορά στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, όσων χρειάστηκαν τη συνδρομή εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας στο Τμήμα Επειγόντων του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, καθώς και απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.

 

IASV1.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass