ΧΩΡΙΣ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΝΛ

Στον δρόμο και... οι καρκινοπαθείς!

* «Γολγοθάς» χιλιάδων Θεσσαλών ασθενών που ενώ παλεύουν με την επάρατο, ψάχνουν νοσοκομείο για ακτινοθεραπεία

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2014 14:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:17

«Κλειστό» για τους ασθενείς είναι από την 1η Οκτωβρίου και το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Εργαστηρίου Ακτινοθεραπείας, Πυρηνικής Ιατρικής και Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, το μοναδικό στα νοσοκομεία της περιοχής όπου καρκινοπαθείς μπορούν να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Μετά την άδεια (άνευ αποδοχών) που έλαβε και ο τελευταίος ακτινοφυσικός ΕΣΥ, το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΝΛ δέχεται πλέον για θεραπεία μόνο τα «ιδιαιτέρως επείγοντα» περιστατικά με αποτέλεσμα, καρκινοπαθείς στους οποίους για πρώτη φορά διαγιγνώσκεται νεοπλασία να αναζητούν νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα, δίνοντας τη μάχη με την επάρατο κάτω από δυσκολότερες συνθήκες.

Το πολύπαθο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΝΛ είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια ταλανίζεται από τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και τις συνεχείς βλάβες στον εξομοιωτή θεραπείας, τον γραμμικό επιταχυντή κ.λπ. με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.500 με 2.000 Θεσσαλοί (νέοι σε διάγνωση) καρκινοπαθείς σε ετήσια βάση, να καταφεύγουν σε άλλα νοσοκομεία για ακτινοθεραπεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ογκολόγων, κάθε χρόνο στη Θεσσαλία εκδηλώνονται χιλιάδες νέες νεοπλασίες (καρκινοπάθειες) εκ των οποίων 2.500 με 3.000 ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Από τα 1.000 περιστατικά που εξυπηρετούνταν (παλαιότερα) σε ετήσια βάση, στο Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με τα προβλήματα υποδομών και τις ελλείψεις προσωπικού και, κυρίως τις συνεχείς βλάβες, με την πάροδο των ετών ο αριθμός των εξυπηρετούμενων καρκινοπαθών μειώθηκε σε 400 ετησίως.

Με δεδομένο ότι η ακτινοθεραπεία δεν επιδέχεται καθυστέρησης, αναρίθμητοι Θεσσαλοί καρκινοπαθείς καταφεύγουν απευθείας σε άλλα νοσοκομεία της χώρας (κυρίως Θεσσαλονίκη και Αθήνα) αφού δεν «ρισκάρουν» με την αναμονή που προκαλούν στο Τμήμα του ΠΝΛ, οι συνεχείς βλάβες των μηχανημάτων, που εδώ και χρόνια επίσης, ξεπέρασαν το όριο ζωής και οι εταιρίες δεν διαθέτουν πλέον ούτε ανταλλακτικά για την επιδιόρθωσή τους.

Τώρα πια και αυτοί οι 400 καρκινοπαθείς, που εξυπηρετούνταν στο ΠΝΛ, θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία σε άλλα νοσοκομεία, με την ταλαιπωρία που αυτό θα σημάνει για τους ίδιους και τους συγγενείς τους, το οικονομικό κόστος της συνεχούς μετακίνησης και τις λίστες αναμονής που θα συναντήσουν σε αντικαρκινικά νοσοκομεία.

ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΙ

Το παράδοξο είναι πως αυτή την περίοδο το Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας του ΠΝΛ, δεν αντιμετωπίζει «τόσα» προβλήματα από βλάβες, διαθέτει 3 μέλη ΔΕΠ και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά δεν διαθέτει πλέον ακτινοφυσικό (συμμετέχει στον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας).

Η διεύθυνση του Τμήματος, έχει ενημερώσει εγγράφως από το περασμένο καλοκαίρι (18 Αυγούστου) τη διοίκηση του ΠΝΛ αλλά και την 5η ΥΠΕ ότι «βάσει των συνθηκών, το Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας δεν θα δέχεται νέους ασθενείς από 1/9/14 και από 1/10/14 θα δύναται να εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά» ζητώντας «την άμεση πρόσληψη 2 επικουρικών φυσικών νοσοκομείου – ακτινοφυσικών».

Ο διοικητής του ΠΝΛ Αθαν. Μητσιός αναζήτησε λύση για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού κάτι που δεν κατέστη τελικά εφικτό και τώρα επιχειρείται να ξεπερασθούν γραφειοκρατικά προβλήματα με την κάλυψη 2 θέσεων με διαφορετική μορφή απασχόλησης, ως προσωρινή λύση.

Διευκρινίζεται πως η οριστική λύση θα δοθεί με τη μόνιμη κάλυψη τουλάχιστον 4 θέσεων ακτινοφυσικών πλήρους απασχόλησης, για να καλυφθούν επαρκέστερα οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, με βάση και τις ανάγκες από τον αριθμό των ασθενών, ενώ σημειώνεται τέλος πως το Εργαστήριο θα αποκτήσει, μέσω του ΕΣΠΑ, νέο Εξομοιωτή θεραπείας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass