Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡ. ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΣΤΗΝ «ΕτΔ»

Αδιανόητο να μην λειτουργεί στεφανιογράφος στο Πανεπιστημιακό

* Τα Τρίκαλα δεν είναι έτοιμα να τον υποδεχτούν και δεν θα είναι καλό αυτό για τις υπηρεσίες που θα παρέχονται

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2014 12:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:17

 

Αδιανόητη χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη μη επισκευή του πεπαλαιωμένου στεφανιογράφου και την καθυστέρηση εγκατάστασης νέου μηχανήματος στην Καρδιολογική του Πανεπιστημιακού, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εγκατάσταση σύγχρονου μηχανήματος στο νοσοκομείο Τρικάλων αποτελεί λάθος ιεράρχηση και πως αυτό δεν θα είναι ωφέλιμο ούτε για τους Τρικαλινούς.

Ο κ. Στεφανάδης, επιστήμονας διεθνούς κύρους, που έχει ορισθεί άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά σε θέματα Υγείας και Παιδείας, βρέθηκε στη Λάρισα για το 17ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδας, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία στο "Ιμπέριαλ" - στο οποίο ήταν εισηγητής. Πληροφορηθείς τις εξελίξεις των ημερών σχετικά με τον στεφανιογράφο, μίλησε περί τούτου στην «ΕτΔ». Την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη εφημερίδα στην ελληνική επαρχία, σπουδαιότερη και από αρκετές των Αθηνών».

Αναλυτικά, ο καθηγητής Χρ. Στεφανάδης δήλωσε: «Με δεδομένα ότι η Λάρισα αποτελεί την καρδιά, το κέντρο της χώρας αλλά και της Θεσσαλίας, ότι ο ρόλος της είναι κομβικός, θεμελιώδης για την Υγεία σε μια ευρύτατη περιοχή. Ότι το Πανεπιστημιακό και ιδιαίτερα η Καρδιολογική του Κλινική, με ελληνικό και διεθνές κύρος και πιο συγκεκριμένα η παρουσία του καθηγητή Φίλιππου Τρυποσκιάδη, μιας προσωπικότητας με διεθνή εμβέλεια που έχει καταφέρει να στήσει αυτή την κλινική εκ του μηδενός. Μ΄ αυτά τα δεδομένα λοιπόν, είναι αδιανόητο να μην λειτουργεί, όχι ένα αλλά περισσότερα αγγειογραφικά μηχανήματα.

Όπως ξέρουμε, η στεφανιογραφία, σαν διαγνωστική τεχνική αλλά και ως θεραπευτική με τις αγγειοπλαστικές, την τοποθέτηση στεντ και άλλα, και άλλα, αποτελεί σήμερα την αιχμή στην καρδιαγγειακή ιατρική. Έτσι το 90% των ασθενών που χρειάζονται επέμβαση, αποφεύγουν το μπάι πας, κάνοντας αγγειοπλαστική. Επομένως η λειτουργία αγγειογραφικού μηχανήματος, στεφανιογράφου είναι απαραίτητη.

Είναι λοιπόν αδιανόητο αυτό που μάθαμε ότι για ένα πολύ μικρό ποσό ήταν εκτός λειτουργίας το μοναδικό μηχάνημα αγγειογραφίας στην περιοχή. Απ΄ ό,τι με πληροφόρησαν το πρόβλημα αυτό λύθηκε αλλά σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ζωής του, με αποτέλεσμα όχι μόνο τις συχνές βλάβες και την άθροιση κόστους αλλά και την αδυναμία του σε πολλές περιπτώσεις να παρέχει την απαραίτητη στις επεμβάσεις υψηλότατη ευκρίνεια. Κρίνεται απαραίτητη η άμεση προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανήματος στο Πανεπιστημιακό. Μιλάμε άλλωστε για δαπάνη εξαιρετικά χαμηλή συγκριτικά με το όφελος που προκύπτει για τον πληθυσμό της Κεντρικής Ελλάδας.

Επειδή πληροφορούμαι ότι βρίσκεται σε διαδικασία εγκατάστασης ανάλογο μηχάνημα σε γειτονική πόλη, στα Τρίκαλα, πιστεύω ότι στη βάση της ιεράρχησης των αναγκών σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται το νοσοκομείο της Λάρισας. Αφού εδώ είναι άμεσα λειτουργικό καθώς υπάρχουν οι εξειδικευμένοι γιατροί. Πράγμα που δεν συμβαίνει προς το παρόν στα Τρίκαλα. Κι αλλού δυστυχώς είχαμε παρόμοιες περιπτώσεις εγκατάστασης, όπως π.χ. στα Χανιά και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που έπρεπε.

Στην πραγματικότητα αυτή η εγκατάσταση δεν είναι καλή εξέλιξη ούτε για τα Τρίκαλα. Αφού όταν δεν υπάρχουν εκπαιδευμένοι γιατροί, νοσηλευτές και τεχνολόγοι, τότε δεν παρέχεται και ό,τι το καλύτερο σε υπηρεσία στον ασθενή.

ΣΩΤ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass