Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2023 15:00

Η προσφορά του Αρεταίειου και η βία κατά γιατρών

Περίεργη –τουλάχιστον- μπορεί να χαρακτηριστεί η προσφορά της Β’ Μαιευτικής και

Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του διευθυντή της, Νικόλαου Βλάχου, να αναλάβουν την παρακολούθηση και διεξαγωγή τοκετών των εγκύων γυναικών των πληγεισών από τις πλημμύρες θεσσαλικών περιοχών. Τα δημοσιεύματα, και κυρίως οι σχετικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, που –σημειωτέον- απέσπασαν και πολλά likes ακόμα και από πανεπιστημιακούς στη Λάρισα, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους καθηγητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.  Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Αλ. Δαπόντε, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του είχε ενημερώσει ότι η κλινική του δεν έχει δεχτεί πίεση σε βαθμό που να χρειάζεται διακομιδή ασθενών σε άλλα κέντρα, ενώ τα πράγματα επιχειρεί να βάλει στη θέση τους ο συνάδελφός του, Γιώργος Κύργιας, με ανάρτησή του στην οποία δηλώνει: Γιατί; Ποιος ο λόγος; Δεν δήλωσε η Πανεπιστημιακή Κλινική Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αδυναμία εξυπηρέτησης των μαιευτικών και γυναικολογικών περιστατικών της Θεσσαλίας.
Αντίθετα, είναι γνωστότατο σε όλους του παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ ότι η κλινική αυτή με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Δαπόντε, όπως και η Πανεπιστημιακού Παιδιατρική Κλινική με επικεφαλής την καθηγήτρια κα Γριβέα, είναι στις επάλξεις καθημερινά και επί 24ώρου βάσεως με παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλότατου επιπέδου, όπως όλα τα χρόνια, έτσι και τώρα, την περίοδο της πλημμύρας. Κάθε άλλη άποψη ή «προσφορά» είναι τουλάχιστον εκτός τόπου και χρόνου. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Ιατρική Σχολή είναι εδώ σε κάθε και για κάθε περίπτωση...
Ενδιαφέρον πάντως, εκτός της προσφοράς του Αρεταίειου, έχει και ποιοι καθηγητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έσπευσαν να επικροτήσουν την προσφορά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το νοσοκομείο τους δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα περιστατικά από τις πληγείσες περιοχές...
* * *
Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός φροντίζει να το επισημαίνει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του.
Ενδεικτική είναι η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές στη συνέντευξη Τύπου στην 87η ΔΕΘ όταν, ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δήλωσε: «Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων έχει παρουσιαστεί από το Υπουργείο. Υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα ζήτημα αποχώρησης του προσωπικού, αλλά δεν φαίνεται να είναι χειρότερο από άλλες χρονιές. Οι πρώτες αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους αφορούσαν τους υπαλλήλους στην υγεία.
Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Αναφέρθηκα χθες στην επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Τέτοιες δράσεις θα δούμε εκατοντάδες να ξεδιπλώνονται σε δομές υγείας. Θα επιμείνω ιδιαίτερα στον σχεδιασμό μας για το ΕΚΑΒ».
* * *
Εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε άνθρωπο, που έχει επηρεαστεί είτε άμεσα είτε έμμεσα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, παρέχει δωρεάν και ανώνυμα, όλο το 24ωρο, με ειδική υπηρεσία (επιλογή 3), η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 του Υπουργείου Υγείας. Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί παρέχουν υποστήριξη για την αποφόρτιση και τη συναισθηματική ενίσχυση των ατόμων που έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες, ώστε να επανακτήσουν την αναγκαία ψυχική ανθεκτικότητα, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πολύ δύσκολη καθημερινότητά τους. Παράλληλα, πραγματοποιείται διερεύνηση των ευρύτερων ψυχοκοινωνικών τους αναγκών, διασύνδεση με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στον τόπο κατοικίας τους, καθώς και τις κινητές μονάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας, που ήδη ενεργούν επί τόπου στη Θεσσαλία. Στη γραμμή μπορούν να απευθύνονται και όσοι αντιλαμβάνονται περιστατικά ανθρώπων με αναπηρία, χωρίς οικογενειακή υποστήριξη, που χρήζουν μερικής ή ολικής φροντίδας.
Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 λειτουργεί και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ και την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ.
* * *
Στο Ε.Ι. Γιάννουλης (Κωνσταντινουπόλεως 19) παρέχει τις υπηρεσίες της από την προηγούμενη Παρασκευή σε καθημερινή βάση η 11η ΤΟΜΥ Γιάννουλης προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πλημμυροπαθών κατοίκων της περιοχής της Γιάννουλης, καθώς λόγω των εισερχόμενων υδάτων εντός της δομής της που δημιούργησε στην περιοχή η κακοκαιρία «Daniel», είχε μεταφερθεί προσωρινά στο Κ.Υ. Λάρισας.
Το ιατρείο της Γιάννουλης θα είναι ανοιχτό κάθε πρωί 8:00-15:00 και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής σε καθημερινή βάση και τα Σαββατοκύριακα.
* * *
Σε κάποια μορφή βίας έχει εκτεθεί το 62% των επαγγελματιών υγείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ σωματική βία έχει υποστεί σε κάποια στιγμή της εργασίας ποσοστό που κυμαίνεται από 8% έως 38%, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα, τον χώρο εργασίας και το ωράριο. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από την παιδίατρο-νεογνολόγο-εντατικολόγο, διευθύντρια ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, Ελπίδα Χοχλιούρου, στη διάρκεια εκδήλωσης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
Στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΘ, Νίκου Νίτσα, άρχισε η καταγραφή όλων των περιστατικών βίας κατά των γιατρών χωρίς γραφειοκρατικά ή άλλα προσκόμματα, από τον ίδιο τον ΙΣΘ, σε ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα του ΙΣΘ.
Ο διευθυντής ΔΕΠ του Ιπποκρατείου, Βασίλης Ντούρος, επισήμανε ότι στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών «πρωτοστατούν» περιστατικά λεκτικής ή σωματικής βίας καθώς οι πολύωρες αναμονές προκαλούν εντάσεις. «Πολύ συχνά ασθενείς ή συνοδοί, μας φωνάζουν «εγώ σε πληρώνω», ενώ καταγράφονται προπηλακισμοί, ξυλοδαρμοί κ.λπ.
Σε πολλές περιπτώσεις γιατροί χρειάστηκαν γιατρούς για κατάγματα και χτυπήματα στα πλευρά, γεγονός πολύ λυπηρό για λειτουργούς της υγείας, οι οποίοι επέλεξαν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ύστερα από χρόνια εκπαίδευσης, για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους αλλά τελικά βρέθηκαν οι ίδιοι να είναι τραυματίες και να χρειάζονται περίθαλψη» ανέφερε ο κ. Ντούρος σημειώνοντας ότι δράστες των επιθέσεων συνήθως δεν είναι ασθενείς, αλλά οι συνοδοί τους.
Ανέφερε επίσης ότι οι ασθενείς που επιτίθενται συνήθως είναι περιπατητικοί και το θέμα τους θα μπορούσε να είχε λυθεί σε μία δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας δημιουργούν τα λιγότερα «παρατράγουδα».
«Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και οποιοσδήποτε πολίτης, πρέπει να καταγγέλλουν τις επιθέσεις στα Αστυνομικά Τμήματα και να ζητήσουν ιατροδικαστική εξέταση. Αν δεν εμπλακεί η Αστυνομία, το συμβάν είναι σαν να μην έγινε, πράγμα που σημαίνει ότι ο δράστης θα συνεχίσει ανενόχλητος και μάλιστα σε κλιμακούμενης έντασης επεισόδια.
Μόνο αν γίνει καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. θα κληθεί ο κρατικός ιατροδικαστής υπηρεσίας και θα επιληφθεί του περιστατικού» επισήμανε η ιατροδικαστής, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Λήδα Κοβάτση. Παράλληλα, σημείωσε ότι περιστατικά βίας σε βάρος γιατρών δεν έφτασαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία.
Παράλληλα μίλησε για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, οι οποίοι διδάσκονται πλέον και την ενσυναίσθηση ως μάθημα στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και κατέληξε λέγοντας ότι τα θύματα βίας θα πρέπει να καταγγέλουν τα περιστατικά για να έχουν στη φαρέτρα τους ιατροδικαστική έκθεση και θετική έκβαση της δίκης τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass