ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η Εθνική δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 21 Νοε 2023 16:21
Παρών στην παρουσίαση της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας το προηγούμενο Σάββατο στο Ζάππειο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε το σακάκι και φόρεσε τη λευκή μαγειρική ποδιά για να δώσει τις δικές του οδηγίες για τη σωστή (μεσογειακή) διατροφή... Παρών στην παρουσίαση της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας το προηγούμενο Σάββατο στο Ζάππειο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε το σακάκι και φόρεσε τη λευκή μαγειρική ποδιά για να δώσει τις δικές του οδηγίες για τη σωστή (μεσογειακή) διατροφή...

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας και το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την UNICEF, δεσμεύεται να συμβάλει στη μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (2019) σε 24,5% το 2025.

Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα 2023-2025 παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο. Τους βασικούς άξονες του προγράμματος ανέλυσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την πρωτογενή πρόληψη θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε επίπεδο επαγγελματιών πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας:
Για τα βρέφη και νήπια ηλικίας 0-4 ετών: Καταχώρηση μετρήσεων (βάρος, ύψος) σε ψηφιακή πλατφόρμα, που θα δίνει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές σε γονείς και θα κατευθύνει παιδιάτρους για συμβουλευτικές παρεμβάσεις. Για τα παιδιά ηλικίας 4-17 ετών: Καταχώρηση μετρήσεων (βάρος, ύψος) σε ψηφιακή πλατφόρμα. Επίσης, θα υπάρξουν παρεμβάσεις σχολικών προγραμμάτων: Βιωματικό διαδραστικό υλικό προσαρμοσμένο σε κάθε τάξη για την προώθηση συμπεριφορών υγιεινής διατροφής και άσκησης (Εργαστήρια Δεξιοτήτων), υλικό για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων και κηδεμόνων. Οι παρεμβάσεις σχολικών προγραμμάτων για παιδιά 4-17 ετών θα δίνουν έμφαση στην εκμάθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων και στην εκμάθηση των εποχιακών προϊόντων. Επίσης, θα υπάρχει δράση σύνδεσης των παιδιών με την τροφή: π.χ. δημιουργία και συντήρηση λαχανόκηπων σε σχολικούς χώρους και δημιουργία συλλόγων/προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα. Σε επίπεδο δευτερεγενούς πρόληψης, προβλέπεται η ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, η έγκαιρη ανίχνευση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υπερβαρότητα και παχυσαρκία μέσω ψηφιακών εφαρμογών και παροχή άμεσης και δωρεάν ολιστικής υποστήριξης από ειδικούς. Σε επίπεδο τριτογενούς πρόληψης, θα υπάρχει παραπομπή παιδιών που έχουν ήδη εγκατεστημένο νόσημα (π.χ. διαβήτης, υπέρταση) εξαιτίας της υπερβαρότητας/παχυσαρκίας σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες και ολιστική και δωρεάν υποστήριξη παιδιών και οικογένειας από διεπιστημονική ομάδα, καθώς και δωρεάν χορήγηση και εκπαίδευση στη χρήση ψηφιακών φορητών συσκευών για τη βελτίωση της αυτό-διαχείρισης νοσημάτων (υπέρταση, διαβήτης). Έμφαση θα δοθεί στην ευαισθητοποίηση και αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων μέσω εθνικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και στοχευμένων δράσεων με συμμετοχή των πολιτών.
* * *
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μετατροπή του χώρου διημέρευσης της Παιδιατρικής Κλινικής σε μονάδα νεογνών, έργο συνολικού προϋπολογισμού 13 χιλιάδων ευρώ, ανακοίνωσε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ο διαγωνισμός θα γίνει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ενώ οι προσφορές θα γίνονται δεκτές μέχρι τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στις 2.30 μ.μ. Σημειώνεται ότι η ακριβής ημερομηνία έναρξης των εργασιών θα καθοριστεί με μέριμνα του νοσοκομείου, ενώ ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του συνόλου των εργασιών δεν θα πρέπει να υπερβεί τις 60 εργάσιμες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
* * *
Νέο αίτημα για την πρόσληψη υπαλλήλων μέσω επιδοτούμενου Προγράμματος της Δ.ΥΠ.Α. για την απασχόληση μακροχρόνιων ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, πρόκειται να υποβάλει η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, δεδομένου και των μακροχρόνιων διαδικασιών που απαιτούνται για προσλήψεις μέσω του Α.Σ.Ε.Π.
Το κόστος που αφορά τη μισθοδοσία των νέων προσλαμβανόμενων συμβασιούχων μέσω Προγράμματος Δ.ΥΠ.Α. (μακροχρόνιων ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών) θα είναι μειωμένο λόγω της επιδότησης από τη Δ.ΥΠ.Α. και θα επιβαρύνει τους αντίστοιχους ΚΑΕ εξόδων που βαρύνουν τη μισθοδοσία του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου.
* * *
Η καθηγήτρια Ακτινοδιαγνωστικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευτυχία Καψαλάκη ορίστηκε με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας μέλος της Ομάδα Εργασίας για την εξειδίκευση στη Νευροακτινολογία, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.). Έργο της Ομάδας Εργασίας, η θητεία της οποίας είναι εξάμηνη, είναι η διαμόρφωση Προγράμματος Σπουδών, ο ορισμός των προϋποθέσεων αναγνώρισης και διαπίστευσης Εκπαιδευτικών Κέντρων, ο καθορισμός των προσόντων και των αρμοδιοτήτων των εκπαιδευτών, η δημιουργία Βιβλιαρίου Εξειδικευομένου, ο ορισμός της εξεταστικής διαδικασίας, η πρόβλεψη θέσεων εξειδικευομένων, καθώς και ο ορισμός της μεταβατικής διαδικασίας απόδοσης τίτλων, καθώς και ό,τι άλλο αφορά την εν λόγω εξειδίκευση.
* * *

STHLH-PANTAZOPOYLOS.jpg

Στη θέση του αναπληρωτή καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής-Πνευμονολογίας εκλέχθηκε ο μέχρι πρότινος επίκουρος καθηγητής Γιάννης Πανταζόπουλος, που ανέλαβε προ ημερών τα νέα του καθήκοντα.
* * *

STHLH-TEPETES.jpg

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας εκλέχθηκε ο καθηγητής Χειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Τεπετές, που επέστρεψε στη Λάρισα για το κλινικό και ακαδημαϊκό έργο του αμέσως μετά τη μετεκπαίδευση στο Στρασβούργο στην προχωρημένη Ρομποτική Χειρουργική και από ένα πολύ παραγωγικό πενθήμερο στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. «Θα συνεχίσω με συνέπεια, υπομονή και επιμονή να υπηρετώ τους σκοπούς της Ελληνικής Χειρουργικής, όπως έπραξα και στις θητείες μου στο Επιστημονικό και στο Επαγγελματικό Συμβούλιο» δηλώνει σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass