«Καμπανάκι» για έξαρση ιλαράς

«Η ΕΞΑΡΣΗ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ...» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2024 14:01

Η έξαρση κρουσμάτων ιλαράς, που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα σε ευρωπαϊκές χώρες, «χτύπησε καμπανάκι» και στην Ελλάδα, με κρούσματα που εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε ενήλικες που ταξίδεψαν σε Ρωσία και Ρουμανία.

Όπως δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος, «μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έξαρση στη χώρα μας και φυσικά αναμένουμε πρώτα τις εκτιμήσεις και τις υποδείξεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών.
Πάντως, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε το 2017-2018, όταν καταγράφηκαν περισσότερα από 3.200 κρούσματα και τότε είχαν ληφθεί τα ανάλογα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Θεωρώ ότι αν προκύψει κάτι τέτοιο, τότε θα χρειαστεί (όπως είχε γίνει και τότε) να εμβολιαστεί ένα μεγάλος αριθμός πληθυσμού, που είτε δεν έκανε τη δεύτερη δόση της ιλαράς είτε δεν εμβολιάστηκε καθόλου».
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει βαρύτατες επιπλοκές, όπως θανατηφόρα πνευμονία ή εγκεφαλίτιδα, και ως εκ τούτου είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός. Σημειώνει δε ότι «οι εξάρσεις προκύπτουν από άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει ημιτελή εμβολιασμό» και επισημαίνει πως «οι εμβολιασμοί έχουν στόχο να εξαλειφθούν οι νόσοι. Όταν επανέρχονται οι νόσοι, είναι γιατί δεν έχει γίνει εμβολιασμός όλου του πληθυσμού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, «με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΕΟΔΥ συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην παρούσα φάση «δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας», όμως, επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση πως «οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι ενήμερος και να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών». Με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων κρίνεται υψηλή, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.
Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass