Επικίνδυνη και μεταδοτική η ιλαρά

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΛ. ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2024 14:00

Ιδιαίτερα επικίνδυνη και εξαιρετικά μεταδοτική χαρακτηρίζουν την ιλαρά ο Ιατρικός Σύλλογος και η Ένωση Έλευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας σε κοινή ανακοίνωσή τους, με την οποία παρέχουν ενημερωτικό υλικό για την ασθένεια, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη για εμβολιασμούς.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
«Το θέμα με την ιλαρά είναι ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και εξαιρετικά μεταδοτική.
* Επικίνδυνη είναι λόγω των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν:
1 στους 5 που νοσούν από ιλαρά θα νοσηλευτεί σε νοσοκομείο σύμφωνα με καταγραφές στις ΗΠΑ. Οι επιπλοκές εμφανίζονται περίπου στο 30% των περιπτώσεων ιλαράς είναι συχνότερες σε παιδιά <5 ετών και ενήλικες >20 ετών, είναι σοβαρές και μερικές από αυτές μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο (πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, διάρροια, ωτίτιδα, ηπατίτιδα). Οι ενήλικες νοσούν σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά. Η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό. Θάνατοι από ιλαρά έχουν αναφερθεί σε ανεπτυγμένες χώρες σε 1-3‰ των κρουσμάτων. Η θνητότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες αγγίζει το 25% .
* Ιδιαίτερα μεταδοτική είναι γιατί:
 9 στους 10 που βρίσκονται γύρω από το άτομο που νοσεί με ιλαρά θα εκδηλώσουν μετά και οι ίδιοι τη νόσο, ακόμη και στην περίπτωση που βρεθούν στον ίδιο κλειστό χώρο έστω και 2 ώρες μετά. Η δε μετάδοση μπορεί να γίνει από το άτομο που φέρει τον ιό 4 μέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων μέχρι και 4 ημέρες μετά. Ο ιός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων από τη μύτη, το στόμα ή τον λαιμό των νοσούντων ατόμων και τα αρχικά συμπτώματα θα εκδηλωθούν στον οργανισμό 10-12 ημέρες μετά.
Τα πιο κοινά συμπτώματα της ιλαράς είναι:
1. Υψηλός πυρετός.
2. Βήχας.
3. Ρινική καταρροή.
4. Επιπεφυκίτιδα.
5. Εξάνθημα 3 με 5 μέρες μετά την έναρξη της νόσου.
Στη χώρα μας το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών ξεπερνάει το 90%.
Σύμφωνα με το τρέχον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2023 συνιστώνται 2 δόσεις του εμβολίου. Η 1η δόση συστήνεται περίπου σε ηλικία 15 μηνών και η 2η δόση σε ηλικία 2-4 χρονών, όποτε κα επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο ποσοστό αντισωματικής ανταπόκρισης με κάλυψη 98%.
Σε περιόδους έξαρσης ή επιδημίας της νόσου το ανωτέρω εμβολιαστικό σχήμα αλλάζει ως εξής:
1. Η 1η δόση σε ηλικία 12 μηνών και μετά από 3 μήνες η 2η δόση (15ος μήνας). Σε μεγάλη, όμως, διασπορά του ιού μπορεί να προηγηθεί του ανωτέρω σχήματος μία επιπλέον δόση στον 6ο μήνα, καθόσον τα αντισώματα που λαμβάνει το νεογέννητο από τη μητέρα εξαντλούνται μέχρι τον 5ο μήνα και μετά να ακολουθήσουν οι 2 δόσεις (12ος και 15ος μήνας).
2. Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με 2η δόση ή έχουν χάσει το βιβλιάριο υγείας και δεν θυμούνται αν έχουν κάνει τη 2η δόση, συνιστάται να εμβολιαστούν με 1 δόση άμεσα.
3. Βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με μία (1) δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.
4. Αναφορικά με τους ενήλικες, τονίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων, τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα. Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.
Όλες αυτές οι διαπιστώσεις καταδεικνύουν σαφέστατα το γεγονός ότι πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος να προφυλάξουμε τις ζωές παιδιών και ενηλίκων πραγματοποιώντας τα εμβόλια που προσφέρουν ασφάλεια στο πλαίσιο του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass