Πλημμύρισε, ανακαινίστηκε και επανέρχεται στην κανονικότητα...

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΤΟΜΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ -ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2024 13:41

Του Δημ. Κατσανάκη
Η είδηση πέρασε στα ψιλά με μια τυπική ανακοίνωση, που ελάχιστα διαφέρει από τις δεκάδες ανακοινώσεις των τοπικών φορέων και συλλόγων.

Από την ερχόμενη Δευτέρα επαναλειτουργεί στις Νέες Εργατικές Κατοικίες η 10η ΤΟΜΥ Γιάννουλης, που λειτουργούσε τους τελευταίους μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον οικισμό της Γιάννουλης.
Πρόκειται ίσως από τις ελάχιστες αισιόδοξες ειδήσεις μετά τις πλημμύρες του προηγούμενου Σεπτέμβρη στον χώρο των Εργατικών Κατοικιών, οι κάτοικοι των οποίων συνεχίζουν να ταλανίζονται από τα τεράστια προβλήματα που άφησε πίσω του το πρωτόγνωρο φαινόμενο.
Κι όμως, την ώρα που πολλά από τα κτίρια των Εργατικών Κατοικιών μοιάζουν φαντάσματα, με τους κατοίκους να προσπαθούν ακόμη και σήμερα με κάθε διαθέσιμο μέσο να στεγνώσουν τους χώρους για να προχωρήσουν σε επισκευές και να τους καταστήσουν κατοικήσιμους, η 5η ΥΠΕ σε χρόνο ρεκόρ -με βάση τις διαμορφωθείσες συνθήκες, αλλά και τις διαδικασίες του δημοσίου- επισκεύασε, συντήρησε και παρέδωσε το συγκρότημα της 10ης ΤΟΜΥ Γιάννουλης καινούργιο, έτοιμο για χρήση από τους κατοίκους της περιοχής.
«Μετά από σειρά εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών και τη ριζική ανακαίνιση του χώρου του ιατρείου είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου η 10η ΤΟΜΥ Γιάννουλης Λάρισας θα επαναλειτουργήσει στον ανακαινισμένο χώρο που βρίσκεται στις Νέες Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, επί της οδού Σαμοθράκης, στην πλατεία των Νέων Εργατικών Κατοικιών» τονίζεται στη λιτή ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ.
Στους ανακαινισμένους χώρους γιατροί και υπάλληλοι της δομής εργάζονται πυρετωδώς και αγόγγυστα για να είναι τα πάντα έτοιμα τη Δευτέρα. Ανοίγουν κούτες, τακτοποιούν ιατρικό εξοπλισμό και φακέλους, καθαρίζουν φροντίζοντας με περισσή επιμέλεια τους χώρους. Δεν διαμαρτύρονται για κάποιες εργασίες που «δεν είναι στα καθήκοντά τους», όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις στο ελληνικό δημόσιο. Γνωρίζουν, άλλωστε, ότι είναι ο δικός τους χώρος, που υπήρξε θύμα των ορμητικών νερών που ένα εξάμηνο νωρίτερα εξαφάνισαν τα πάντα στο διάβα τους.
Ένα καινούργιο ανακαινισμένο κτίριο μοιάζει σαν «τη μύγα μέσα στο γάλα» στα ρημαγμένα και καταπονημένα από την πλημμύρα κτίρια στις νέες Εργατικές Κατοικίες. Ήταν 8 Σεπτέμβρη όταν το κτίριο πλημμύρισε και το νερό έφθασε τα δύο μέτρα, καταστρέφοντας τα πάντα μέσα στη δομή. Ενδεικτικό της κατάστασης ότι ο θάλαμος, που στέγαζε τον φύλακα της δομής, βρέθηκε μετά από αρκετές ημέρες εκατοντάδες μέτρα μακριά, στο προαύλιο τοπικής υπεραγοράς, θυμάται υπάλληλος, επιδεικνύοντας από το κινητό φωτογραφίες και βίντεο για το μέγεθος της πρωτόγνωρης καταστροφής.
Η συνέχεια κινήθηκε με ταχύτητα κινηματογραφικής ταινίας. Η ΤΟΜΥ έκλεισε για τρεις μήνες για να μετακινηθεί στους χώρους του Περιφερειακού Ιατρείου Γιάννουλης, όπου λειτούργησε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με περιορισμένες δράσεις, ενώ ειδικά συνεργεία καθάρισαν τους χώρους, απομάκρυναν οτιδήποτε υπήρχε μέσα στη δομή για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης από τα μέσα Δεκεμβρίου, όποτε εγκαταστάθηκε ο εργολάβος.
Η ανακαίνιση περιελάμβανε τα πάντα: καινούργιες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, κουφώματα, κουζίνα και μπάνια, αντικατάσταση τζαμιών, ελαιοχρωματισμούς και διαμορφώσεις ειδικών ραμπών για την πρόσβαση των ΑμεΑ. Αλλά και καινούργιο εξοπλισμό, ακόμη και ιατρικό, από γραφεία και ντουλάπες μέχρι πιεσόμετρα, οξύμετρα και ειδικό εξοπλισμό για το παιδικό ιατρείο, που ήρθαν είτε από δωρεές είτε από τις προμήθειες της 5ης ΥΠΕ.   
Λεπτομέρειες απομένουν για να είναι τα πάντα έτοιμα για τη Δευτέρα, ώστε η ΤΟΜΥ να προσφέρει ξανά τις υπηρεσίες της στους Λαρισαίους της περιοχής. Με το δημοσιογραφικό ερώτημα να διατυπώνεται εύλογα: Μα τι είδους υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει η δομή σε μια περιοχή, που μοιάζει «φάντασμα», καθώς πολλά σπίτια είναι ακατοίκητα; «Αρκετοί επέστρεψαν, αναγκάστηκαν να επισκευάσουν όπως-όπως τα σπίτια τους και να επιστρέψουν, δεν είχαν άλλες επιλογές...» απαντά η υπεύθυνη της ΤΟΜΥ παιδίατρος Ζωή Παπανικολάου, επικαλούμενη τις μαρτυρίες των κατοίκων που επισκέπτονταν τις προσωρινές εγκαταστάσεις της ΤΟΜΥ στο Περιφερειακό Ιατρείο της Γιάννουλης. Χώρια την έκδηλη προσμονή όσων κατοίκων συναντήσαμε στις νέες Εργατικές Κατοικίες να πάνε στη γιατρό της γειτονιάς τους για να τους γράψει τα φάρμακα, να τους μετρήσει την πίεση και να τους κάνει τα εμβόλια. Έξι μήνες τώρα έχουν χάσει τη σειρά τους...
«Είμαστε χαρούμενοι και συγκινημένοι, γιατί επιστρέφουμε στο σπίτι μας με την ελπίδα με μην ξανασυμβεί τέτοιο κακό. Και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε με μια τεράστια αγκαλιά τον κόσμο που μας περιμένει...» δηλώνει η κ. Παπανικολάου και ας είναι μεταξύ όσων επλήγησαν με σκληρό τρόπο από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη. Μαζί με το γραφείο της στο δομή έχασε πτυχία, μεταπτυχιακά, υλικό για το διδακτορικό της, σημειώσεις και ανεκτίμητα βιβλία της Παιδιατρικής, αλλά, όπως λέει, ίσως και να μην είναι τίποτε μπροστά στην καταστροφή μιας ολόκληρης ζωής, που αντιμετώπισαν οι συνάνθρωποί της.
Με αυτό το αισιόδοξο μήνυμα ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τους ανθρώπους της ΤΟΜΥ στην επίσημη επανέναρξη, που δεν αποκλείεται να έχει τη μορφή των εγκαινίων, πιθανότατα με την παρουσία εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Είναι, άλλωστε, από τις ελάχιστες δημόσιες δομές, που επανέρχεται μετά τις πλημμύρες στην κανονικότητα, όταν για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο, με κυβερνητικά στελέχη να έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλία και να παρακολουθούν την πορεία της αποκατάστασης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass