ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Με νέα γρίπη δύο Λαρισαίοι

* Αρκετές εισαγωγές νέων με πνευμονία στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΝΛ

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2014 20:09 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:19
 
Με νέα γρίπη (Η1Ν1) νοσηλεύονται δυο Λαρισαίοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Λάρισας. Είναι τα πρώτα κρούσματα το φετινό χειμώνα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά, όταν επίσης τα τελευταία 24ωρα στην Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σημειώνονται αυξημένες εισαγωγές νέων με πνευμονία.
Η επιστημονική κοινότητα, με αφορμή και την εποχική έξαρση γρίπης που εμφανίζεται στη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες, επισημαίνει την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης (ΚΕΕΛΠΝΟ) να υπενθυμίζει ότι «κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης».
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει πως «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης».
ΜΕΘ
Οι δυο Λαρισαίοι, ένας μεσήλικας και ένας νεαρός, νοσηλεύονται τα τελευταία 24ωρα στις ΜΕΘ του Γενικού και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αντίστοιχα, με τον νεαρό να αναμένεται να λάβει εξιτήριο για να συνεχίσει τη θεραπεία του σε άλλη κλινική του ΠΝΛ.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Λάρισας Κων. Γουργουλιάνης σημειώνει στην «Ε» πως «το τελευταίο 48ωρο προσέρχονται στην κλινική αρκετοί πολίτες με γριπώδη συνδρομή ενώ έχουμε πολλές εισαγωγές νέων ανθρώπων με πνευμονία».
Η1Ν1
Για πρώτη φορά το 2009 έγινε γνωστό ότι η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) ή πανδημική γρίπη, προσβάλλει τους ανθρώπους. Αρχικά μάλιστα ονομάστηκε γρίπη των χοίρων, γιατί ο ιός περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τότε.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι «με βάση τα δεδομένα των δύο τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας (2011-2012 και 2012-2013), φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης.
Ειδικότερα: το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου, κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β].
Τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1) pdm09. Όσον αφορά στη δραστηριότητα της γρίπης κατά τη φετινή περίοδο, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή εκτίμηση, δεδομένου ότι κατά την περσινή περίοδο 2012-2013, δεν καταγράφηκε το σύνηθες επιδημικό κύμα, αλλά μία σταθερή μέτρια δραστηριότητα καθ΄ όλη την διάρκεια της επιδημικής περιόδου».
Τέλος για φέτος το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι «ο αριθμός όμως των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης με ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), θεωρούμε ότι θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass