Σύσκεψη του ΕΚΛ για την υγεία

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2014 15:21 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:48

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει σύσκεψη για την Υγεία την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΛ «η βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε, και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας και ειδικότερα στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το Ν/Σ που πάει για ψήφιση, προκαλεί μεγάλα προβλήματα για στις εργατικές- λαϊκές οικογένειες, αφού το βασικό λαϊκό δικαίωμα στην υγεία, γίνεται όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, δυσπρόσιτο για μεγάλα τμήματα του λαού, για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά και στους εργαζόμενους στην δημόσια υγεία, στον ΕΟΠΥΥ, στα Κ.Υ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014, αναδεικνύει την απόφαση της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, τη διεύρυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης για τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να επιτευχθεί η συσσώρευση κερδών για το κεφάλαιο. Οι συνολικές δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 12,5%, οι  κρατικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας μειώθηκαν κατά 19,7%. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και για τα νοσοκομεία  κατά 32%, συγκεκριμένα κατά 5 δις. ευρώ λιγότερα!

 Η επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη θίγει όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, τους άνεργους και ανασφάλιστους. Θίγει τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Απ’ αυτή την άποψη η απάντηση πρέπει να δοθεί συνολικά από τις δυνάμεις τις κοινωνικής συμμαχίας (εργάτες, μικροί ΕΒΕ και αγρότες).

Το Ν/Σ της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για ενοποίηση των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ (υγειονομικές μονάδες ΕΟΠΥΥ, Κ.Υ, Περιφερειακά Ιατρεία) σε ένα φορέα ανά Υγειονομική Περιφέρεια, αποτελεί ένα ακόμα βήμα, για να ελέγξει και να ενισχύσει τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια.  Η ενοποίηση των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ, δεν βελτιώνει, αλλά επιδεινώνει τους όρους παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας στις λαικές οικογένειες.

Επιδιώκει να καλύψει το πρόβλημα της κρατικής υποχρηματοδότησής τους με έσοδα από την πώληση υπηρεσιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ), με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την «κινητικότητα - διαθεσιμότητα» και με τη συρρίκνωση των ήδη ανεπαρκών δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ, που οδηγεί στην παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Το Ν/Σ της κυβέρνησης προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς των δημόσιων Κ.Υ, όπως ισχύει σήμερα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για βήμα με προοπτική την κατάργηση της εργασιακής σχέσης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η οποία αποτελεί εμπόδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των μονάδων Π.Φ.Υ.

Η ανάπτυξη αυτού του εμπορευματοποιημένου δημόσιου φορέα Π.Φ.Υ δεν έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά την ελαχιστοποίηση του «κόστους» για την υγεία του λαού, για το κράτος και το κεφάλαιο προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε, η οποία υλοποιείται με ανάλογα μέτρα περικοπών σε δημόσιες παροχές και αυξήσεις πληρωμών σε υπηρεσίες υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ανεξάρτητα μνημονίου και δημόσιων χρεών.

Η ενοποίηση των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ δε συνιστά ενιαίο σύστημα, αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί, μέρος ενός συνοθυλεύματος παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των επιχειρηματιών υγείας, ΟΤΑ και ΜΚΟ.

Στο Ν/Σ της κυβέρνησης προβλέπεται η παροχή ενός «βασικού πακέτου» υπηρεσιών Π.Φ.Υ, το οποίο θα εξαρτάται κάθε φορά από τα έσοδα των συνεχώς υποχρηματοδοτούμενων και λεηλατημένων από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ. Οι λαϊκές οικογένειες θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράζουν υπηρεσίες Π.Φ.Υ από το νέο δημόσιο φορέα, τους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει τα σωματεία της δυναμής του, τα συνταξιουχικά σωματεία, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων-μικρών ΕΒΕ, αγροτών, την Ενωση Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) και τις Λαικές Επιτροπές Αγώνα των συνοικιών, σε σύσκεψη ενημέρωσης και οργάνωσης της δράσης, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 7 μ.μ, στην ισόγεια αίθουσα του (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6), ενάντια στη βάρβαρη αυτή πολιτική, διεκδικώντας:

•        Να καταργηθούν το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, η πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία και κάθε πληρωμή στα νοσοκομεία.  Να καταργηθεί το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φάρμακα. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών για εξετάσεις. Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες. Να καταργηθούν οι εισφορές για τον κλάδο υγείας από όλους τους ασφαλισμένους. Πλήρης παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.

•        Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα δημόσια Νοσοκομεία τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

•        Η παροχή σε όλους υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας (πρωτοβάθμιας, νοσοκομειακής και πανεπιστημιακής), σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η πρόληψη στους χώρους δουλειάς, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τη λαϊκή γειτονιά, να είναι δωρεάν σε όλους, αποκλειστικά κρατική ευθύνη, μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προυπολγισμό και την επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου. Με Κ.Υ και περιφερειακά ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους Δήμους και τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με σύγχρονες και δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ). Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία.     

•        Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας. Όχι στις απολύσεις, στην κινητικότητα και διαθεσιμότητα του προσωπικού. Όλες οι δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

•        Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ).

•        Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μη κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στον ΕΟΠΥΥ του Νομού Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

•        Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Να γίνει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

•        Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας.

•        Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

•        Μέτρα Υγιεινής-Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

•        Λειτουργία απ’ το υπ. Υγείας-Πρόνοιας του «Βοήθεια στο Σπίτι» και «κατ’ οίκον νοσηλεία», ώστε να καλύπτονται όλοι, να είναι δωρεάν, ενταγμένα στην Π.Φ.Υ χρηματοδοτούμενο απ’ το κράτος. Στελέχωση των ΚΑΠΗ με επαρκές υγειονομικό προσωπικό, που να ανήκει στο Κ.Υ, όπως: νοσηλεύτριες, παθολόγο, φυσιοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass