ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Στα χέρια της Λάρισας το Ογκολογικό Κέντρο

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2014 2:54 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:54
Την ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας στη Λάρισα ενός Κέντρου ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του καρκίνου, με αφορμή και τις διαστάσεις του προβλήματος των νεοπλασιών, επισημαίνει το Ιατρικό Τμήμα Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η Ιατρική Σχολή, στο πλαίσιο της 4ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση, για τον έλεγχο των επιπτώσεων του καρκίνου με απώτερο σκοπό, φορείς υγείας και πολίτες, να διεκδικήσουν από κοινού τη λειτουργία του Κέντρου.
Στις διαστάσεις του προβλήματος, αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ιατρικής Λάρισας καθηγητής Ιωάν. Στεφανίδης, ο καθηγητής Ογκολογίας Χρ. Παπανδρέου, ο καθηγητής Ορθοπαιδικής Κων. Μαλίζος, ο αναπλ. καθηγητής Νευροχειρουργικής Κων. Φουντάς και ο καθηγητής Επιδημιολογίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.
Με τον κ. Στεφανίδη να σημειώνει την εκστρατεία του Ιατρικού Τμήματος τονίζοντας παράλληλα τη «σημασία της «επένδυσης» στην περιοχή με την έννοια της κοινής ωφέλειας».
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως «σήμερα ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό θα ανατραπεί την επόμενη δεκαετία, ο καρκίνος θα αποτελέσει την πρώτη αιτία, ξεπερνώντας ακόμη και τις καρδιοπάθειες».
«Στην περιοχή μας» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου «σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, αναλογικά, αναμένεται η εκδήλωση 5.000 έως 6.000 νέων περιστατικών ετησίως, με βάση και το 1,5 εκατ. κατοίκων της Θεσσαλίας και για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η δημιουργία ενός σύγχρονου ογκολογικού κέντρου.
Η Ογκολογική Κλινική του ΠΝΛ μπορεί σήμερα να αποτελεί κέντρο αναφοράς για τον ουρογεννητικό καρκίνο, αλλά οι 20 κλίνες που διαθέτει δεν αρκούν».
Διευκρινίζοντας ακόμη ότι «το 1/3 των περιστατικών όταν θα οδηγηθεί στο νοσοκομείο θα είναι σε προχωρημένο στάδιο και το μόνο που θα γίνει είναι η παρηγορητική ιατρική. Το άλλο 1/3 είτε για λόγους οικονομικής στάθμης, είτε για τους δικούς του λόγους θα απευθυνθεί σε νοσοκομεία άλλων περιοχών. Το υπόλοιπο 1/3 των περιστατικών θα απευθυνθεί στα νοσοκομεία της περιοχής, όταν η Ογκολογική Κλινική του ΠΝΛ διαθέτει μόνο 20 κρεβάτια, με 1000 έως 1.500 περιστατικά ετησίως, 10.000 χημιοθεραπείες και, 3 έως 4.000 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία».
Ο κ. Μαλίζος τόνισε πως με δεδομένες τις διαστάσεις του θέματος «οι αρχές θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν αλλά και να προβλέψουν με αφορμή τον σχεδιασμό του μέλλοντος» προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό αίτημα όχι απλά για να ενισχυθεί η πρωτοβουλία της Ιατρικής αλλά για να υλοποιηθεί το Κέντρο, δίνοντας έμφαση, στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση αλλά και στην αντιμετώπιση».
Τέλος ο κ. Χατζηχριστοδούλου με αφορμή και ερώτηση για αριθμό των κρουσμάτων σημείωσε ότι «με βάση τα διατιθέμενα στατιστικά στοιχεία, η Θεσσαλία δεν φαίνεται να διαφέρει σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η Θεσσαλία, ως αγροτική περιοχή, παρουσιάζει ενδιαφέρον με αφορμή και έρευνες του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας που τεκμηριώνουν τη συσχέτιση των φυτοπροστατευτικών με εκδήλωση καρκίνου σε αγρότες που ψεκάζουν χωρίς μέτρα προστασίας».
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Με αφορμή την εκδήλωση στην πρόσκληση της Ιατρικής Σχολής σημειώνεται πως «με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (Union of International Cancer Control) έχει καθιερωθεί η 4η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των φορέων υγείας και των πολιτών για τον έλεγχο των επιπτώσεων του καρκίνου.
Ο καρκίνος, είναι μια ποικίλων μορφών και αιτιών νοσογόνος κατάσταση, η οποία μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος και χαρακτηρίζεται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό επιθετικών κυττάρων. Τα κύτταρα αναπτύσσονται πέρα από τα φυσιολογικά τους όρια και μπορούν να εξαπλωθούν από το σημείο παραγωγής τους σε διάφορα σημεία του σώματος.
Η χρήση απλών μέτρων όπως ο εμβολιασμός κατά του HPV και της ηπατίτιδας Β, η αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, ο περιορισμός επαγγελματικής έκθεσης σε τοξικές ουσίες, η ψηλάφηση του προστάτη, η μαστογραφία, η κολονοσκόπιση και το τεστ Παπανικολάου, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, παράγοντες που είναι καθοριστικοί για την επιβίωση του ασθενούς.
Την ημέρα αυτή επέλεξε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να αναδείξει τόσο το φορτίο από τον καρκίνο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και το ότι η πρόληψη και η πρόοδος της επιστημονικής γνώσης και της βιοτεχνολογίας αποτελούν τα κυριότερα όπλα στη μάχη εναντίον του καρκίνου. Το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουν σήμερα τα Νοσοκομεία μας εξυπηρετεί εκατοντάδες ασθενών κάθε χρόνο με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, ωστόσο απαιτούνται να γίνουν πολύ περισσότερα για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η επιτυχία ή όχι των πολιτικών αποφάσεων επηρεάζει δραστικά τον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στον άξονα για καθολική κάλυψη των υγειονομικών υπηρεσιών των πολιτών της, κάθε χώρα οργανώνει το σύστημα υγείας με ένα διαφορετικό τρόπο και πραγματικά μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτήν ακριβώς την ποικιλομορφία.
Παρά τη συνολική πρόοδο που έχει σημειωθεί, αξιοσημείωτες αποτυχίες της πολιτικής για την υγεία έχουν τεκμηριωθεί ακόμη και σε οικονομικά εύρωστες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η κοινή προσπάθεια όμως καθιέρωσης υγιεινού τρόπου ζωής και η βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης και στην υγειονομική περίθαλψη έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του μέσου όρου ζωής των Ευρωπαίων.
Τα δεδομένα αυτά σε συνάρτηση με τη συνεχή απαίτηση για την καλύτερη περίθαλψη των ολοένα αυξανόμενων περιστατικών, οδηγούν και επιβάλλουν την ανάπτυξη ενός σύγχρονου Κέντρου Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης του Καρκίνου στον τόπο μας.
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας, θα παρουσιαστούν οι τρόποι πρόληψης, έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά και προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που αναμετρήθηκαν μαζί του και νίκησαν. Αν και ο καρκίνος αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου, εκατομμύρια άνθρωποι τον πάλεψαν με επιτυχία, τον νίκησαν και απέδειξαν περίτρανα ότι ο καρκίνος δεν ήταν η μοίρα τους» καταλήγει η πρόσκληση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass