Συνάντηση μελών του Κοινωνικού Ιατρείου με τον Αθ. Μητσιό

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2014 19:24 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:09

Με τον διοικητή των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Λάρισας Αθαν. Μητσιό συναντήθηκαν μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου «Τόπος Αλληλεγγύης» με αφορμή το θέμα της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.

Όπως σημειώνεται από το Κοινωνικό Ιατρείο στον κ. Μητσιό «εκθέσαμε - όπως και στον προκάτοχο του - την κατάσταση  που  διαπιστώνουμε στην καθημερινή λειτουργία του ΚΙΦΛ,  που είναι τραγική.  Οι ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό,   αγγίζουν σήμερα το 30% του πληθυσμού και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, εφόσον απαιτείται να πληρώσουν το κόστος νοσηλείας.

Η απαίτηση πληρωμής νοσηλίων και η αποστολή εμβασμάτων στην εφορία είτε αποκλείει ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν, είτε δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση  σε ήδη υπερχρεωμένες οικογένειες που κινδυνεύουν με κατασχέσεις και θέτουν το τραγικό δίλλημα «θάνατος από την ασθένεια ή από την θηλιά της εφορίας».

Τονίσαμε ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, με αποτέλεσμα οι διοικητικές υπηρεσίες των δύο διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων της Λάρισας να αντιμετωπίζουν το θέμα με τρόπο που κατά τη γνώμη μας δεν είναι σύννομος.

Αναφερθήκαμε εδώ πρωτίστως στο ίδιο το σύνταγμα, το οποίο κατοχυρώνει την υποχρέωση της Πολιτείας  να παρέχει δωρεάν φροντίδα υγείας, όπως και σε διεθνείς συμβάσεις, για παράδειγμα στη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, όπως κυρώθηκε στην Ελλάδα με νόμο το 1992, που κατοχυρώνει το  δικαίωμα για το καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας για τα παιδιά και για τις μητέρες πριν και μετά τον τοκετό.

Με βάσει τα παραπάνω ζητήσαμε την έγγραφη απάντησή του Διοικητή στα εξής ερωτήματα: Πως διασφαλίζεται η δωρεάν αντιμετώπιση και νοσηλεία όλων των ανηλίκων  και των μητέρων (εγκύων και σε λοχεία), σύμφωνα με την διεθνή σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού, που αποτελεί και νόμο του κράτους;

Είναι ενήμερες οι διοικητικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων, για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ανήλικων παιδιών σε περίπτωση νοσηλείας (έκτακτης ή μη) και ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς (δηλαδή συμπεριλαμβανομένων και υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα);

Ποιες  ενέργειες έχουν γίνει,  για να εξασφαλιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών ανασφάλιστων και απόρων; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη κάλυψη του κόστους αντιμετώπισης νοσηλείας των ανασφάλιστων;

Ποιες διαδικασίες ακολουθούνται όταν αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται; Είναι ενήμερες , βάσει σχετικής εγκύκλιου, οι διοικητικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων, ώστε να ενημερώνουν τους ανασφάλιστους για την δυνατότητα έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου, πριν εκδοθεί το κόστος νοσηλείας;

Υπάρχουν κονδύλια για αντιμετώπιση και νοσηλεία των ανασφάλιστων και αν ναι σε τι ποσοστό έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια;  Πως υπηρετείται από τα Νοσοκομεία της Λάρισας η συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να προασπίζει την υγεία των Πολιτών.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να απαντηθούν τα ερωτήματα μας, γιατί το ίδιο υπόμνημα είχαμε υποβάλλει και στον κ. Σκυλλάκο και στον Διοικητή της ΥΠΕ κ. Μακρή, από τον Οκτώβρη του 2013 και δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Έως τότε δεν επαναπαυόμαστε, αλλά διεκδικούμε την δωρεάν και καθολική πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αίτημα που πλέον συσπειρώνει το σύνολο των φορέων της πόλης, όπως καταδείχτηκε και στην μαζική κινητοποίηση που έγινε την Πέμπτη  30 Ιανουαρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass