ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Γιαούρτι κατά του διαβήτη

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2014 22:05 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:15

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού, πιθανώς να διατρέχουν κατά 28% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetologia». Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με λίγα λιπαρά, μεταξύ των οποίων το γιαούρτι και το τυρί, θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2», τονίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, παρά ταύτα το γεγονός ότι περιέχουν επίσης και κορεσμένα λιπαρά, σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά, ενώ πρέπει να αντικαθιστώνται με προϊόντα που περιέχουν λίγα λιπαρά.

Οι βρετανοί ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία γύρω από την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων και υγρών μιας συγκεκριμένης εβδομάδας, 753 ατόμων που εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 2, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 11 ετών. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με εκείνα 3.502 τυχαίων ατόμων, ώστε να εκτιμήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη σε σχέση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων γενικά αλλά και μεμονωμένων ειδών.

Η κατανάλωση γενικά γαλακτοκομικών (με πολλά ή λίγα λιπαρά) δε φάνηκε να συνδέεται με την εκδήλωση του διαβήτη, όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, το μορφωτικό επίπεδο, η παχυσαρκία, άλλες διατροφικές συνήθειες και το σύνολο των θερμίδων. Η συνολική κατανάλωση γάλακτος και τυριών επίσης δεν φάνηκε να σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη. Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών τα οποία είχαν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το τυρί κότατζ, είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε διάστημα 11 ετών, συγκριτικά με εκείνους που δεν κατανάλωναν τέτοια προϊόντα.

Όταν εξετάστηκε ξεχωριστά από τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά, το γιαούρτι φάνηκε να συνδέεται με 28% χαμηλότερες πιθανότητες ως προς την εμφάνιση του διαβήτη. Η μείωση του κινδύνου αφορούσε τα άτομα που έτρωγαν κατά μέσο όρο τέσσερα κεσεδάκια (125 γραμμ. το καθένα) γιαούρτι την εβδομάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass