ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δωρεάν εξετάσεις Πυρηνικής Ιατρικής

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2014 21:35 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:00
Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, όπως μεταξύ άλλων τα σπινθηρογραφήματα μυοκαρδίου και εγκεφάλου, γίνονται στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, το μοναδικό Εργαστήριο σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλίας.
Το Εργαστήριο, το τελευταίο διάστημα λειτουργεί με γ - camera που απέκτησε με χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Προμηθειών Υγείας ενώ το επόμενο διάστημα και με την ολοκλήρωση του ποιοτικού ελέγχου θα λειτουργήσει και δεύτερη γ-camera που απέκτησε με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ.
Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί εκατοντάδες Θεσσαλοί ασθενείς, με τις εξετάσεις να καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμη και σε περιπτώσεις που προβλέπεται συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Ογκολογικοί και νευρολογικοί ασθενείς όπως και καρδιοπαθείς της περιοχής εξετάζονται δωρεάν, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις σε δημόσια νοσοκομεία άλλων περιοχών της χώρας ή και σε ιδιωτικά εργαστήρια με το αντίστοιχο κόστος.
«Κοινός στόχος όλων των εργαζομένων στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής» τονίζει μιλώντας στην «Ε» ο επίκουρος καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής της Ιατρικής Λάρισας και διευθυντής του Εργαστηρίου, Παναγιώτης Γεωργούλιας «είναι η κάλυψη των αναγκών σε ραδιοϊσοτοπικές εξετάσεις και θεραπείες, των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, αλλά και των εξωτερικών ασθενών της περιφέρειας, με υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες και χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας SPECT συστήματα. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών της περιφέρειάς μας στις παραπάνω ιατρικές υπηρεσίες εντελώς δωρεάν, δεδομένου ότι εξεταζόμενοι δεν επιβαρύνονται με οιαδήποτε οικονομική συμμετοχή στο κόστος της εξέτασης τόσο στην πρωινή όσο και στην ολοήμερη λειτουργία του Εργαστηρίου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους» καταλήγει ο κ. Γεωργούλιας.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Το Εργαστήριο επαναλειτούργησε το τελευταίο διάστημα, μετά από πολλά χρόνια διακοπής. Αφού ο κύριος τεχνολογικός εξοπλισμός (δύο τομογραφικές γ-cameras και, ένας γ-counter) ήταν ιδιαίτερα παλαιός, δεδομένου ότι τα μηχανήματα εγκαταστάθηκαν στο Νοσοκομείο το 1996 και 1998 αντίστοιχα, ενώ επιπλέον πρόβλημα αποτέλεσε το γεγονός ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες είχαν διακόψει τη λειτουργία τους πριν από αρκετά έτη ενώ το Εργαστήριο δεν διέθετε ξενοδοχειακό και επικουρικό υγειονομικό εξοπλισμό.
Η εικόνα αντιστράφηκε από τη χρηματοδότηση των δυο προγραμμάτων που είχαν ως αποτέλεσμα την προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά δύο σύγχρονων συστημάτων τομογραφικής (SPECT) γ - camera δύο ανιχνευτικών «κεφαλών», το ένα εκ των οποίων λειτουργεί ήδη το τελευταίο διάστημα (σ.σ. το δεύτερο αναμένεται να τεθεί σε κλινική λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014), συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.
ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Κύριοι τομείς κλινικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος του Εργαστηρίου αποτελούν η Πυρηνική Καρδιολογία (SPECT σπινθηρογραφήματα μυοκαρδίου με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών) και η Πυρηνική Νευρολογία (σπινθηρογραφήματα εγκεφάλου σε περιπτώσεις άνοιας, νόσου Parkinson και όγκων).
Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργούλιας, «η Πυρηνική Ιατρική αποτελεί εδώ και δεκαετίες μία παγκοσμίως καταξιωμένη Ιατρική Ειδικότητα με σημαντικές διαγνωστικές εφαρμογές όπως, σπινθηρογραφήματα για την απεικόνιση ανθρώπινων οργάνων, μέτρηση στο εργαστήριο των επιπέδων, εκατοντάδων ουσιών όπως ορμόνες, καρκινικοί δείκτες, φάρμακα κ.λπ. στον ορό του αίματος αλλά και σε άλλα βιολογικά υγρά.
Αξιόλογη είναι και η θεραπευτική συμβολή της Πυρηνικής Ιατρικής σε μεγάλο αριθμό καλοηθών και καρκινικών παθήσεων. Πλέον πρόσφατα με την ανάπτυξη της ποζιτρονιακής τεχνικής (μεθοδολογία PET, PET/CT) παρέχονται μοναδικές δυνατότητες για τη λειτουργική απεικόνιση του ανθρώπινου οργανισμού με καθοριστική συμβολή κυρίως στη διαγνωστική προσπέλαση και παρακολούθηση των καρκινοπαθών, αλλά και ασθενών που πάσχουν από καρδιολογικές, νευρολογικές και άλλες παθήσεις.
Η σημασία της δυνατότητας πραγματοποίησης “in vivo” και “in vitro” ραδιοϊσοτοπικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι προφανής».
Να σημειωθεί πως τα Εργαστήρια Πυρηνικής Ιατρικής είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα δεδομένου ότι το κόστος ραδιοφαρμάκων, αντιδραστηρίων και εξοπλισμού είναι σχετικά χαμηλό. Ενδεικτικό της κερδοφορίας αποτελεί το γεγονός ότι, μόνο στη Θεσσαλία  λειτουργούν δέκα εργαστήρια Πυρηνικής Ιατρικής.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το κύριο πρόβλημα σήμερα του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής είναι η έλλειψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Η σημερινή στελέχωση του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής με έναν μόνο Επιμελητή ΕΣΥ (αναλογία ένας επιμελητής για περίπου 1.500.000 κατοίκους) και με δύο μόνο τεχνολόγους (αναλογία ενός τεχνολόγου για περίπου 750.000 κατοίκους), όχι μόνο είναι δραματικά ανεπαρκής, αλλά υπολείπεται σημαντικά σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής δημοσίου νοσοκομείου της χώρας, καθώς και με οποιαδήποτε άλλο συναφές Εργαστήριο δημόσιου νοσοκομείου της 5ης ΥΠΕ.
Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργούλιας «είναι απολύτως αναγκαία η άμεση πρόσληψη τουλάχιστον δύο ειδικευμένων Πυρηνικών Ιατρών και η τοποθέτηση τριών τεχνολόγων, για την αξιοποίηση των δύο SPECT απεικονιστικών συστημάτων του Εργαστηρίου» διευκρινίζοντας ότι «σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου κατορθώσαμε πρόσφατα να προκηρυχθεί μία θέση ειδικευμένου επικουρικού Πυρηνικού Ιατρού».
Αναφερόμενος τέλος στο Εργαστήριο ο κ. Γεωργούλιας σημειώνει πως «η επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής συνίσταται στη συμμετοχή σε δεκάδες ερευνητικά προγράμματα – πρωτόκολλα, πολλά εκ των οποίων χρηματοδοτούμενα, που οδήγησε στην εκπόνηση περίπου ογδόντα επιστημονικών άρθρων δημοσιευμένων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και σε σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων σε διεθνή και εθνικά συνέδρια».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass