Σύνδρομο DOWN: Η διαφορά είναι δικαίωμα

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2014 14:44 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:21

 

Της Βαλεντίνας Γκαϊτατζίδου, ειδικής παιδαγωγού, Υπ. δασκάλα του Τμ.Έντ. 1ου Δημ. Σχολείου Αγιάς

   Με αφορμή την καθιέρωση της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των παιδιών με σύνδρομο Down είναι ευκαιρία να δώσουμε σε όλους τη δυνατότητα να κατανοήσουν ότι Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

   Το σύνδρομο Down παρόλο που επισήμως καταγράφηκε από το Βρετανό ιατρό John Langddon Haydon Down, εντούτοις ήταν ένα σύνδρομο που ήταν γνωστό για πολλούς αιώνες. Ο πρώτος στην πραγματικότητα που περιέγραψε ένα παιδί, που πιθανολογείται ότι είχε σύνδρομο Down, ήταν το 1838 ο Esquirol. Ο Down (1866) ονόμασε αυτή τη νέα κατάσταση ως "μογγολοειδή ιδιωτεία" ("mongolian idiocy"). Είχε προηγηθεί όμως άλλη περιγραφή νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα από τον Seguin το 1846.

  Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή με συχνότητα 1 στα 700 νεογνά, στα οποία παρουσιάζεται ένα επιπλέον χρωμόσωμα στο ζευγάρι χρωμοσωμάτων 21. Ο χρωματοσωματικός έλεγχος είναι αυτός που μπορεί να διαγνώσει με βεβαιότητα την ύπαρξη του συνδρόμου.

   Το σύνδρομο Down οδηγεί πέρα από το ειδικό σωματικό και βιολογικό φαινότυπο σε χαμηλές γνωστικές ικανότητες σε αρκετές περιπτώσεις. Παρόλα αυτά όμως έχουν εντοπιστεί διαφορές από περίπτωση σε περίπτωση αναφορικά με τη γλωσσική ανάπτυξη  ,το επίπεδο των γνωστικών ικανοτήτων, το νοητικό δυναμικό. Ωστόσο η διδασκαλία αυτών των παιδιών θα πρέπει να βασίζεται σε τέσσερις στόχους:

α) επαγγελματική αποκατάσταση,

β) αυτόνομη διαβίωση,

γ) ανάπτυξη δεξιοτήτων διαβίωσης,και

δ) ενσωμάτωση σε σχολικά και κοινωνικά πλαίσια

   Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αλλαγή στην ποιότητα ζωής των παιδιών με σύνδρομο Down,διότι έγιναν προσπάθειες βελτίωσης στην παροχή υπηρεσιών, όπως στην υγεία και στην εκπαίδευση. Αναπτύχθηκε ένα ευρύτερο κοινωνικό κίνημα για τα δικαιώματά τους και εγκαταλείφθηκε το ιατροκεντρικό  μοντέλο ,που τη θέση του πήρε το κοινωνικό, που στοχεύει στον εντοπισμό των δυνατοτήτων των παιδιών με σύνδρομο Down με βασική προϋπόθεση τη συμμετοχή όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία με γνώμονα το μήνυμα ότι Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

   Στο πλαίσιο της επιτυχούς ένταξης των παιδιών αυτών στην κοινωνία, σημαντικός παράγοντας αποτελεί η στάση του σχολείου. Με την κατάλληλη υποστηρικτική βοήθεια μπορούν να εκπαιδευτούν σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, κοινωνικών και σχολικών δεξιοτήτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass