ΣΕ ΤΥΧΑΙΟ ΔΕΙΓΜΑ 400 ΘΕΣΣΑΛΩΝ

Δωρεάν κατ΄ οίκον ιατρικές εξετάσεις

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2014 23:09 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:30

Δύο ιατρικές έρευνες πρόκειται να διεξαχθούν από την επόμενη εβδομάδα μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο και στη Θεσσαλία, με σκοπό την εκτίμηση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού και στόχο την βελτίωση της πρόληψης. Πρόκειται για πανελλήνιας εμβέλειας εγχείρημα, που διεξάγεται για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα στη χώρα και στο πλαίσιό του θα ελεγχθούν δύο τομείς παθήσεων: καρδιαγγειακά-αναπνευστικά και λοιμώδη, ήτοι ηπατίτιδες και Aids.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η έρευνες δεν θα γίνουν με εθελοντές αλλά- επιδιώκοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία-σε τυχαίο δείγμα κατοίκων που επιλέγεται σε συνεργασία με την Στατιστική υπηρεσία. Έτσι επιστήμονες ερευνητές θα χτυπήσουν τις πόρτες σπιτιών ζητώντας από τους ενοίκους να συμμετάσχουν στην μελέτη, υφιστάμενοι δωρεάν εξετάσεις. Αυτό θα είναι το προφανές όφελος των συμμετεχόντων, πέραν της γενικής ωφέλειας από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν και θα αξιοποιηθούν καταλλήλως. Για κάθε μία από τις μελέτες θα εξετασθούν 400 άτομα στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Πλαισιωμένος από τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Ραχιώτη και την γιατρό ερευνήτρια Ράνια Πινακά, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ζήτησε από τον κόσμο να εμπιστευτεί τους ερευνητές, οι οποίοι θα είναι εφοδιασμένοι με τα σχετικά αποδεικτικά της ιδιότητάς τους, να ανοίξει την πόρτα του και να μη φοβηθεί-άλλωστε για τη διεξαγωγή της θα είναι ενήμερα και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. 

                                                Οι μελέτες

Αναλυτικότερα, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχει  στην Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ), που οργανώνει το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

Παράλληλα, οργανώνει σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και την μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS, την πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη των λοιμωδών νοσημάτων ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV) και της HIV λοίμωξης, ‘‘Hprolipsis’’. Τόσο η Ε.ΜΕ.ΝΟ όσο και η Hprolipsis συνδυάζουν συλλογή δεδομένων υγείας και ιατρικών εξετάσεων, σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού ενηλίκων.

Η Ε.ΜΕ.ΝΟ αποσκοπεί στην καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων, εστιάζοντας κυρίως σε αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα παράσχει  πολύτιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής των συνιστώμενων  μέτρων πρόληψης και των πιθανών φραγμών στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας καθώς και των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία, και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, σε αυτή. Επίσης, θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να διερευνήσει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αυτή στην υγεία των πολιτών.

Καρδιαγγειακά- Αναπνευστικά

Η διαδικασία τόσο της Ε.ΜΕ.ΝΟ όσο και της Hprolipsis είναι απλή και σύντομη. Εκπαιδευμένοι ερευνητές και γιατροί θα επισκεφθούν τυχαία επιλεγμένο δείγμα κατοικιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι προβλεπόμενες εξετάσεις της Ε.ΜΕ.ΝΟ περιλαμβάνουν μέτρηση ύψους, βάρους, περιφέρειας μέσης και αρτηριακής πίεσης, έλεγχο καρδιακής αρρυθμίας, αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας. Κατόπιν συγκατάθεσης θα ληφθεί κατόπιν ραντεβού δείγμα αίματος, στο οποίο θα γίνει βιοχημικός έλεγχος και συγκεκριμένα θα μετρηθούν δείκτες όπως  ολική χοληστερόλη, η καλή χοληστερίνη, το σάκχαρο, οι τρανσαμινάσες, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία θα γίνει και διαβητολογικός έλεγχος. Οι συμμετέχοντες θα κάνουν έναν πλήρη και ασφαλή έλεγχο της ατομικής τους υγείας χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση και θα λάβουν σημαντικές πληροφορίες και εξατομικευμένες συμβουλές.

Ηπατίτιδες-Aids

Στο πλαίσιο της μελέτης Ηprolipsis θα γίνει έλεγχος για την ανίχνευση στο αίμα δεικτών των ηπατιτίδων B και C και της HIV λοίμωξης. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων καθώς επίσης και ενημερωτικό υλικό σχετικά σε θέματα πρόληψης και ελέγχου.

Τονίζεται ότι κάθε πληροφορία θα είναι αυστηρά εμπιστευτική και προστατευμένη από τους κανόνες του ιατρικού απορρήτου καθώς και από το Νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

            Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass