ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ – ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

Πανθεσσαλικό Κέντρο του ΙΚΑ στη Λάρισα

* Δρομολογείται η ανέγερση κτιρίου στο ιδιόκτητο οικόπεδο

Δημοσίευση: 03 Απρ 2014 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:41

Του Γιώργου Νούλη

Στο επίκεντρο μιας στοχευμένης μεταρρυθμιστικής δυναμικής, εναρμονισμένης και συντεταγμένης με τη διοικητική διαίρεση της χώρας αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα το ΙΚΑ Λάρισας. Στο πλαίσιο της οργανωτικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Ιδρύματος και υπό το πρίσμα του επαναπροσδιορισμού του ρόλου και της παρουσίας του στην επικράτεια, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας των μονάδων του πρόκειται να συσταθεί στη Θεσσαλία και στη Λάρισα ειδικότερα, το διοικητικό κέντρο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Διονύσης Πατσούρης,

ο οποίος από προχθές βρίσκεται στη Λάρισα, στο πλαίσιο των ενημερωτικών επισκέψεων που πραγματοποιεί σε περιφερειακές μονάδες της χώρας, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το νέο οργανωτικό μοντέλο αναβάθμισης του ΙΚΑ, το οποίο προβλέπει τη σύσταση Πανθεσσαλικού Διοικητικού Περιφερειακού Κέντρου, με έδρα τη Λάρισα και τη συνένωση των λειτουργικών μονάδων για τη μείωση του κόστους και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας σε όλα τα επίπεδα.

Οι εν εξελίξει δομικές αλλαγές στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, δεν θα αφήσουν ωστόσο αλώβητη τη Λάρισα καθώς θεωρείται βέβαιο το κλείσιμο του καταστήματος Αν. Λάρισας, που βρίσκεται επί της Σωκράτους, και η διατήρηση του ενός υποκαταστήματος με αρμοδιότητες επιτελικές, λειτουργικές και εκτελεστικές και των τεσσάρων γραφείων κοινωνικής ασφάλισης (Αγιά, Τύρναβο, Φάρσαλα και Ελασσόνα), με υποστηρικτικές προφανώς αρμοδιότητες….

Στη συνέντευξη προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Πατσούρης, στο Επιμελητήριο, πλαισιωμένος από το διευθυντή του κεντρικού καταστήματος Λάρισας κ. Γιώργο Σταυροθεόδωρο, από γνωστοποίησε επίσης, πως δρομολογείται η επίλυση του χρόνιου κτιριακού προβλήματος των υπηρεσιών του τοπικού Ιδρύματος καθώς έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για ανέγερση του κτιρίου στον οικόπεδο της Ασκληπιού, με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Για το σκοπό αυτό εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να επισκεφθεί τη Λάρισα η υποδιοικήτρια του Ιδρύματος, αρμόδια επί των στεγαστικών θεμάτων, κ. Βασιλική Τριανταφυλλίδη προκειμένου να μετουσιώσει σε πράξη τις προθέσεις της διοίκησης, η οποία όπως είπε «κατανοεί και αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος».

Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων σοβαρών ζητημάτων όπως της χρονικής διάρκειας που μεσολαβεί για την απονομή των συντάξεων στους ασφαλισμένους των Θεσσαλικών νομών, μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίσπευση ικανοποίησης των αιτημάτων πιστοποίησης αναπηρίας, έδωσε στοιχεία για τον αριθμό οφειλετών και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος και έστειλε «τελεσίγραφο» στους οφειλέτες, πως αν δεν ενταχθούν άμεσα σε καθεστώς ρύθμισης θα ληφθούν εις βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Ειδικότερα για το θέμα του χρόνου της απονομής συντάξεων και αφού εκ προοιμίου χαρακτήρισε απαξιωτική, ισοπεδωτική και εκτός πραγματικότητας την κριτική που γίνεται από τα μέσα ενημέρωσης για μεγάλες καθυστερήσεις, τόνισε πως στη Θεσσαλία λόγω του ότι είναι επαρκώς στελεχωμένα και καλύτερα οργανωμένα τα τμήματα, η Λάρισα και τα Τρίκαλα ικανοποιούν πλέον αιτήματα συνταξιοδότησης του Νοεμβρίου του 2013, ο Βόλος του Οκτωβρίου του 2013 και η Καρδίτσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Εν ολίγοις ο μέσος χρόνος αναμονής για την απονομή σύνταξη στη Θεσσαλία είναι το εξάμηνο.

* Απέδωσε μέρος των ευθυνών, για τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν στην έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ και στην αποχή των γιατρών ενώ για την επίσπευση των διαδικασιών το τελευταίο διάστημα οι επιτροπές έχουν πολλαπλασιαστεί. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στη Λάρισα εντός του Απριλίου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 44 επιτροπές ενώ το Μάρτιο έγιναν 37, στο Βόλο τον Απρίλιο προγραμματίστηκαν 18 ενώ τον προηγούμενο μήνα έγιναν άλλες 18, στα Τρίκαλα τον Απρίλιο προγραμματίστηκαν 18 ενώ το Μάρτιο έγιναν 23 και στην Καρδίτσα τον Απρίλιο θα γίνουν 15 και το Μάρτιο έγιναν 33 επιτροπές.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

* Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες είναι σήμερα βεβαιωμένες στο Κέντρο Είσπραξης Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ), συνολικά για τη Θεσσαλία ανέρχονται στα 280 περίπου εκ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 3.638 οφειλέτες. Εξ αυτών μόνο οι 167 έχουν προβεί σε διαδικασία ρύθμισης, με ρυθμισμένο ποσό τα 8 εκ. περίπου ευρώ. Στη Λάρισα το σύνολο των οφειλετών είναι 8.016 με συνολικές οφειλές 245 εκ. ευρώ. Από τα στοιχεία που δόθηκαν πάντως αποδεικνύεται πως παρά τις διαδοχικές ρυθμίσεις, λόγω της δραματικής κατάστασης που έχει διαμορφώσεις στην οικονομία η ύφεση, οι εισπράξεις του ΙΚΑ κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο κ. Πατσούρας ωστόσο εκτίμησε πως οι οφειλές δεν δημιουργηθήκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά είναι παλιές, «από την περίοδο της ευμάρειας»…

Σε κάθε περίπτωση το Ίδρυμα, όπως τόνισε ο υποδιοικητής του, έχει κινήσει για όλες τις περιπτώσεις τις διαδικασίες είσπραξης, έχουν σταλεί οι «προσκλήσεις» για την τακτοποίηση των οφειλών και προειδοποίησε τους οφειλέτες με μέτρα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων αν δεν ενταχθούν σε ρύθμιση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν πρέπει να βελτιωθούν οι όροι των ρυθμίσεων, ώστε να καταστούν περισσότερο προσιτές στους ασφαλισμένους, επισήμανε πως οι διοίκηση του Ταμείου εισηγήθηκε στα αρμόδια υπουργία κάποιες βελτιώσεις των διατάξεων και ευελπιστεί να εφαρμοστούν…

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό πως για να αποφύγουν τις κατασχέσεις οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη «νέα αρχή» και να ρυθμίσουν τα χρέη που είχαν στα ταμεία μέχρι και το τέλος του 2012. Η συγκεκριμένη ρύθμιση τέθηκε σε εφαρμογή πέρσι το καλοκαίρι, δίνοντας τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών έως και σε 48 δόσεις (οι δόσεις φτάνουν τις 100 για οφειλές έως 5.000 ευρώ). Ωστόσο κάθε μήνα που καθυστερεί η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων (αυτό τον μήνα είναι 38 και ούτω καθεξής). Παράλληλα τρέχει και η «πάγια ρύθμιση» που προβλέπει μικρότερο αριθμό δόσεων.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Κάνοντας αναφορά στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ και τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο να ασκήσει αποτελεσματικά η Διοίκηση του Οργανισμού τον επιτελικό της ρόλο στο δίκτυο των μονάδων (συντονισμό, , εποπτεία, και γενικά αναλυτική εικόνα απόδοσης ανά μονάδα για κάθε λειτουργικό τομέα έσοδα/συντάξεις), αναφέρθηκε και στην απογραφή των συνταξιούχων την περίοδο 2011 και 2012 και την διακοπή των συντάξεων από 12.000 άτομα που παρανόμως την εισέπρατταν (στη Λάρισα οι περιπτώσεις ήταν 126) και αναφέρθηκε σε διαδικασίες που τέθηκαν σε εφαρμογή και οι οποίες μείωσαν δραστικά την επισκεψιμότητα των πολιτών στις μονάδες, διασφάλισαν τη γνησιότητα των συναλλαγών και περιόρισαν τη διαφθορά.

Τέλος να σημειώσουμε τέλος πως ο κ. Πατσούρας, είχε χθες στη Λάρισα νέες διαδοχικές συσκέψεις με τους διευθυντές των μονάδων της Θεσσαλίας και της Αν. Στ. Ελλάδας, με υπηρεσιακά στελέχη και τους εργαζόμενους του κεντρικού καταστήματος Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass