ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Διαβητικοί οι 10 στους 100 στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 12 Απρ 2014 2:32 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:54
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια και στη Θεσσαλία, οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περίπου το 10% του πληθυσμού της περιοχής, πάσχει από την συγκεκριμένη νόσο και στο ποσοστό αυτό εντάσσονται και οι αδιάγνωστοι ασθενείς, οι οποίοι ζουν επικινδύνως, αφού νοσούν χωρίς καν να το γνωρίζουν, καθώς δεν φέρουν τα συμπτώματα της και έτσι δεν λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για να προστατέψουν την υγεία τους.
Στην Ελλάδα το 8%-9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ενώ το 3%-4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.
Μάλιστα σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη, εκτιμάται ότι παγκοσμίως περίπου 246 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη.
Τα προγνωστικά στοιχεία για το μέλλον, προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 380 εκατομμύρια μέχρι το 2025.
Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι επιπλέον 7 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας αναπτύσσουν διαβήτη. Ενώ στην Ευρώπη τα άτομα που πάσχουν ανέρχονται σε περίπου 53 εκατομμύρια.
Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από παχυσαρκία, είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου ολοένα και συχνότερα, θα πει στην «Ε» η Επίκουρος Καθηγήτρια Παθολογίας- Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Αλεξάνδρα Μπαργιώτα.
«Το να ζει κάποιος ασθενής με τον διαβήτη, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται πειθαρχία, σωστή διατροφή και άσκηση από τη μία, αλλά και από την άλλη η ζωή ενός διαβητικού ανθρώπου μπορεί να είναι φυσιολογική, εφόσον αναπληρώνει την ινσουλίνη που του λείπει από τον οργανισμό του, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του γιατρού του.
Τα άτομα με διαβήτη δεν είναι ανάπηρα και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια. Ένας διαβητικός μπορεί να έχει οποιαδήποτε έντονη αθλητική δραστηριότητα, για παράδειγμα ορειβασία και όχι μόνο, αρκεί να γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματός του και να συμπεριφέρεται ανάλογα προκειμένου να μην κάνει κακό στον οργανισμό του», θα συμπληρώσει ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Ατόμων με Διαβήτη κ. Δημ. Μηνάς.
Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν ο διαβήτης δεν έχει ρυθμιστεί σωστά ή δρα ύπουλα στον οργανισμό.
«Ένας αρρύθμιστος διαβήτης» θα προσθέσει ο κ. Μηνάς «μπορεί να δημιουργήσει πλείστα προβλήματα. Μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία των ματιών, τους νεφρούς, το νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα και εξαιτίας αυτών να απορρυθμιστούν και οι καθημερινές δραστηριότητες-ενασχολήσεις του πάσχοντα.
ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ
Την λειτουργία ενός Διαβητολογικού Κέντρου, εξειδικευμένου στη διάγνωση-αντιμετώπιση του διαβήτη και των παρενεργειών του, ζητούν εντόνως τα τελευταία χρόνια τα μέλη-ασθενείς του Πανθεσσαλικού Συλλόγου.
Και αυτό γιατί μόνον έτσι όπως υποστηρίζουν, θα επιτυγχάνεται η σωστή αντιμετώπιση της νόσου, με σωστές μετρήσεις του σακχάρου, με διατροφικές συμβουλές, με ψυχολογική υποστήριξη που είναι ένα ακόμη σημαντικό ζητούμενο.
Οι πάσχοντες από διαβήτη ζητούν να υπάρξει ακόμη ενιαία αντιμετώπιση της ασθένειας από τα ασφαλιστικά ταμεία για την κάλυψη των αναλώσιμων υλικών, που αποτελεί και ένα μεγάλο κόστος για αυτούς, αλλά και να εκμηδενιστεί η συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά φαρμάκων.
Ο νεοσύστατος Πανθεσσαλικός Σύλλογος που αριθμεί μέχρι στιγμής 45 μέλη, συνεργάζεται εδώ και καιρό με τους «Ενεργούς Πολίτες» της Λάρισας, όπου στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου συγκεντρώνονται αναλώσιμα υλικά και στη συνέχεια δίδονται στους ανασφάλιστους πάσχοντες.
Επίσης για πρώτη φορά ο σύλλογος θα έχει δικό του περίπτερο στο Φεστιβάλ Πηνειού, όπου στη διάρκεια της γιορτής θα διανείμει φυλλάδια σχετικά με τη νόσο, θα παρέχει δωρεάν μετρήσεις σακχάρου σε πάσχοντες, ενημερώνοντας παράλληλα όλους όσοι σταθούν εκεί για τη νόσο και τί ακριβώς πρέπει να γνωρίζουν για αυτή.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Οι πάσχοντες από διαβήτη εάν είναι και παχύσαρκοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο και να πεθάνουν έναντι άλλων, επισημαίνει η Επίκουρος Καθηγήτρια Παθολογίας- Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Αλεξάνδρα Μπαργιώτα. Ο διαβήτης, όπως πολλά άλλα χρόνια νοσήματα, δεν θεραπεύεται, αλλά αντιμετωπίζεται.
Για να αντιμετωπιστεί όμως και να μην κινδυνεύει η υγεία του πάσχοντα, είναι άκρως απαραίτητος ο ισορροπημένος συνδυασμός της ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας, με δίαιτα- μεσογειακή διατροφή και άσκηση.
Όσοι θέλουν να γίνουν μέλη του Συλλόγου ή να ζητήσουν οποιαδήποτε πληροφορία τους αφορά, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μηνά στο τηλ. 6945-797394.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass