ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Απαραίτητες οι καινοτόμες δράσεις στην υγεία

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2014 2:30 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:20
Ενδιαφέρουσες προτάσεις για καινοτόμες δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στον χώρο της υγείας σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες του πληθυσμού και με ποιον τρόπο μπορούν να χρηματοδοτηθούν αυτές, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών ακούστηκαν, κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε, παρουσία πολλών φορέων υπηρεσιών υγείας της Θεσσαλίας, χθες το πρωί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Μια συζήτηση που ήταν ενταγμένη στην Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Καινοτομία στις Υπηρεσίες Υγείας-Κοινωνική Ευθύνη των Φορέων Υγείας» που διοργανώθηκε από το Σωματείο Φίλων Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Αναλυτικότερα ο καθηγητής Νεφρολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Στεφανίδης υποστήριξε πως «η νοσοκομειακή ιατρική δεν θα προόδευε αν δεν χρησιμοποιούσε την Καινοτομία» και τόνισε πως «η καλή οργάνωση των υπηρεσιών υγείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την Καινοτομία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επικείμενη λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα, που θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της ΔΥΠΕ, ενώ στις 27 Ιουνίου στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» της Ιατρικής Σχολής θα γίνει μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην οποία θα παραστούν και στελέχη του κέντρου CERN. Ο κ. Στεφανίδης κατέληξε ότι «η Καινοτομία είναι απαραίτητη όταν οι πόροι που διατίθενται για την υγεία από την Πολιτεία είναι ψίχουλα σε σχέση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου και εν των ελαχίστων εν ενεργεία διοικητών με θητεία περίπου μιας 5ετίας σε μονάδες του ΕΣΥ, Κ. Καραμπάτσας μετέφερε την εμπειρία του για την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων. «Στόχος μας –δήλωσε- είναι να κάνουμε πολλά με λίγα και όχι λίγα με πολλά. Ως βάση δεδομένων λαμβάνουμε υπόψη την τεκμηρίωση των αδυναμιών και των δυνατοτήτων μας για την αποδοτικότερη κατανομή των έτσι κι αλλιώς περιορισμένων πόρων. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας του κάθε ασθενούς δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη, όπως και η συστηματική συλλογή του ιστορικού και της κατάστασης της υγείας του, με διασύνδεση διαφορετικών συστημάτων υγείας. Εφόσον βελτιώσουμε την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Οργανισμών Υγείας θα πετύχουμε την απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων από χρονοβόρες διαδικασίες και την επιβολή μιας οργανωμένης ροής εργασίας που θα επιτρέπει τη συνεχή και πολυδιάστατη διοικητική πληροφόρηση. Μια σημαντική παράμετρος της Καινοτομίας στον χώρο της υγείας είναι η ΤηλεΙατρική, που απαιτεί καλές υποδομές, επαρκείς πόρους και σωστή εκπαίδευση του προσωπικού. Εμείς στη Μαγνησία ήδη την εφαρμόζουμε στα νησιά των Σποράδων. Ακόμη οι προσπάθειες του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού του Γ.Ν. Λάρισας, όπως του κ. Κομνού και του Αποστολίδη που σχετίζονται με την Καινοτομία δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Για παράδειγμα η εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων για τη μερική υποκατάσταση του πετρελαίου, με κινήσεις που αποσκοπούν στην συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με την εφαρμογή ψυχρών υλικών στις όψεις κτιρίων, με τα οικονομικά οφέλη από την εγκατάσταση συγκροτήματος παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης που διασφαλίζει αυτονομία και απεξάρτηση του νοσοκομείου και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων κλπ.
Ο υπεύθυνος των σπουδών Έρευνας στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Χάρης Πλατής μίλησε για την εφαρμογή Καινοτόμων πολιτικών στον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ δεσμεύτηκε πως τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της διημερίδας θα τα μεταφέρει και σε άλλα δύο ξακουστά Συνέδρια –με θέμα την Καινοτομία- που θα πραγματοποιηθούν σε χώρες της Ε.Ε.
Ο λέκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπεύθυνος για τα ζητήματα της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία Γιώργος Σταμπουλής ανέφερε ότι «ο χώρος του Νοσοκομείου πρέπει να είναι χώρος παραγωγής και όχι εφαρμογής της γνώσης και η διαδικασία της Καινοτομίας να είναι ενδογενής. Όλοι να αξιολογούν όλους και όχι ο προϊστάμενος τον υφιστάμενο. Ο ρόλος της διοίκησης δεν πρέπει να είναι η κατασκευή ενός βιοκλιματικού κτιρίου, αλλά πως θα βελτιώσει την απόδοση και την αξία της ανθρώπινης υπηρεσίας προς τον ασθενή. Οι επενδύσεις που γίνονται στον χώρο της υγείας δεν θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση το κόστος, αλλά το συνολικό όφελος. Επίσης ο ασθενής, ως χρήστης των παροχών υγείας θα πρέπει να γνωρίζει τί δικαιούται από την κάθε δομή υγείας (Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο κ.λπ.), ώστε με την σειρά του να φέρει την Καινοτομία.
Τέλος ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝΛ, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διημερίδας Απόστολος Κομνός έκανε καταρχήν μια ιστορική αναδρομή της σύστασης και λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας το 1997, της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας που αναμένει το ΕΣΠΑ για την προμήθεια εξοπλισμού. Στην περίπτωση της ΜΑΦ αποδεικνύεται ότι ακόμη και σε περιόδους Μνημονίου, οι αξιόλογες προσπάθειες που στηρίζονται στην σωστή δουλειά και τη μεθοδικότητα μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Αποκάλυψε ακόμη ότι Καινοτόμα Δράση είναι και η λειτουργία Μονάδας Εγκεφαλικού Επεισοδίου, που αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο. Ο κ. Κομνός καταλήγοντας στάθηκε στην ανάγκη ο προϋπολογισμός να είναι υπόθεση του κάθε Ιατρικού Τμήματος Υγείας και όχι συνολικά της κάθε διοίκησης, ώστε η κάθε κλινική να διαχειρίζεται σωστά τους πόρους, με βάση τις ανάγκες και τις προοπτικές της.
Ακολούθησε σύντομη παρέμβαση της αναπληρώτριας διοικήτριας του ΠΠΝ Εύης Αδαμάκη, ενώ την συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «Ε» Γιώργος Ρούστας. Τις εργασίες της 2ης ημέρας του επιστημονικού συμποσίου, άνοιξαν χθες το πρωί με σύντομους χαιρετισμούς ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο διοικητής της ΔΥΠΕ Λ. Μακρής, ο διοικητής του ΠΠΝ Αθ. Μητσιός. Να σημειωθεί πως η διημερίδα ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Θανάση Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον άδικο χαμό του πρώην διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Λάρισας και ιδρυτικού μέλους του Σωματείου Φίλων Μ.Ε.Θ.   
   
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass