ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ραβασάκια ΕΟΠΥΥ σε Λαρισαίους γιατρούς

* Ελέγχεται η περίπτωση Λαρισαίου του ΕΟΠΥΥ για χορήγηση συνταγών 400.000 ευρώ σε μικρό χρονικό διάστημα

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2013 2:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:48
Να δώσουν εξηγήσεις για «υπερβολική ζήτηση παρακλινικών εξετάσεων» και για ζήτηση «πράξεων εκτός ειδικότητας» καλούνται (και) Λαρισαίοι γιατροί από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Με εντολή του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδης γίνεται έλεγχος σε δεκάδες γιατρούς της χώρας με αφορμή τόσο το θέμα των φαρμάκων όσο και των παραπεμπτικών (για το πρώτο εξάμηνο του 2013) ενώ ως ενδεικτική, σύμφωνα με διαρροές, αναφέρεται η περίπτωση Λαρισαίου γιατρού (συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ) που φέρεται να έχει εκδώσει συνταγές ύψους 400.000 ευρώ σε μικρό χρονικό διάστημα.
Με αφορμή το ίδιο θέμα, γιατροί σημείωναν χθες στην «Ε» ότι «πέραν των φαινομένων διαφθοράς που πρέπει να ελεγχθούν», είναι «προφανές ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενόψει αλλαγών στο χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ επιμένει στη λογική της σκανδαλολογίας και της ομηρίας γιατρών».
Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ να σημειώνει επίσης προς τους ασφαλισμένους ότι «η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να κλείσει τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας, με πρόφαση μια νέα μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας».
ΑΛΛΑΓΗ
Η συζήτηση για την αλλαγή χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ (αγοραστής ή πάροχος υπηρεσιών Υγείας) αναζοπυρώθηκε προχθές από τη δήλωση που έκανε ο κ. Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της Τρόικας.
Ο κ. Γεωργιάδης ερωτήθηκε ποια είναι η σκέψη του ή τελοσπάντων το σχέδιο, ο ΕΟΠΥΥ να είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών και ποια είναι η θέση της Τρόικας για να τονίσει πως «δεν μιλήσαμε ειδικά για αυτό, μιλήσαμε για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δημοσίου χαρακτήρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό θα γίνει οπωσδήποτε. Το αν θα είναι με μετατροπή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ μόνο σε αγοραστή ή αν θα είναι με κάποιο άλλο τρόπο, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μετά από διάλογο. Πάντως και εκείνοι έχουν αντιληφθεί ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτός ο Ενιαίος Φορέας» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ
Συνδικαλιστές των γιατρών αλλά και των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο της συγχώνευσης των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ με το ΕΣΥ, σημειώνουν πως η νέα μείωση των δαπανών για φάρμακο, ιατρικές εξετάσεις κ.λπ. θα μετακυλήσει το κόστος στους ίδιους τους ασφαλισμένους τονίζοντας το παράδειγμα της καθιέρωσης του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο από 1η Ιανουαρίου του 2014.
Την ίδια ώρα πάντως το υπουργείο Υγείας βάζοντας στο μικροσκόπιο συμβεβλημένους και μη γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ελέγχει τόσο τις συνταγές για φάρμακα όσο και τη συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων, όπως οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, αιματολογικές, βιοχημικές εξετάσεις, ΩΡΛ, οφθαλμολογικές κ.α.
Στο πλαίσιο αυτό Λαρισαίοι ιδιώτες γιατροί πρέπει άμεσα να δώσουν γραπτές εξηγήσεις και για τα δύο σκέλη, λαμβάνοντας έγγραφο από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντό στο οποίο δεν κατονομάζεται η παράβαση, αλλά αναφέρεται ως… «θεματική» ενότητα.
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο του κ. Κοντού, που έλαβαν Λαρισαίοι γιατροί, «ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και των προσπαθειών του για καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, πραγματοποιεί ελέγχους τόσο της συνταγογράφησης όσο και της ζήτησης παρακλινικών εξετάσεων.
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ελέγχου των παραπεμπτικών παρακλινικών εξετάσεων που εκδόθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, προέκυψε ότι έχετε προβεί σε ένα ή περισσότερα από τα κάτωθι: α) υπερβολική ζήτηση παρακλινικών εξετάσεων ή θεραπευτικών πράξεων, που υπερβαίνουν κατά πολύ το μέσο όρο της ειδικότητάς σας β) έχετε ζητήσει πράξεις εκτός ειδικότητας ή γ) παρουσιάσατε αυξημένες δαπάνες λόγω «αυτοπαραπομπής», δηλαδή ταυτοπροσωπίας εντέλλοντος - εκτελούντος (self-referral)» καταλήγει το έγγραφο.
«ΛΟΓΙΚΗ»
Στο έγγραφο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ απάντησαν ήδη γιατροί, όπως και ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Μιχάλης Μέρας τονίζοντας ότι «δεν αποδέχομαι την οποιαδήποτε «έμμεση» κατηγορία για «παραβατική ή αντισυνταγματική συμπεριφορά» μου έναντι του ΕΟΠΥΥ».
Ο κ. Μέρας σημειώνει πως «θεραπευτικές πράξεις που να επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ σε επίπεδο ΠΦΥ στο καρδιολογικό ιατρείο/ εργαστήριο δεν πραγματοποιούνται» προσθέτοντας ότι η σύμβαση «σε κανένα σημείο δεν αναφέρει ότι υπάρχει πλαφόν παρακλινικών εξετάσεων είτε ως παραπομπή, είτε ως αυτοπαραπομπή».
Ο κ. Μέρας αναφέρεται ακόμη και στις πράξεις εκτός ειδικότητας ενώ στο σκέλος της ταυτοπροσωπίας εξηγεί πως «δεν παραπέμπω για τις δικές μου ιατρικές εξετάσεις αλλά ολοκληρώνω όλο τον απαιτούμενο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο» καθώς διαθέτει ιατρείο /εργαστήριο για να σημειώσει την ανάγκη «να μην γίνεται σύγχυση με καρδιολογικά ιατρεία που δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ή και ίσως τα απαραίτητα δικαιολογικά και παραπέμπουν σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα για να εκτελεσθούν καρδιολογικές ιατρικές εξετάσεις επιπέδου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» καταλήγει ο γραμματέας του ΙΣΛ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass