ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΝΛ

Νέες μονάδες και επιστροφή κλινικών

* Συσκέψεις της 5ης ΥΠΕ ανά νοσοκομείο και εισηγήσεις αυτοαξιολόγησης με την πρόταση του υπουργείου Υγείας να «κλειδώνει» μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2013 2:09 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:04
 Σε πέντε βασικούς άξονες, που προβλέπουν σε πρώτη φάση την ίδρυση και λειτουργία νέων Μονάδων αλλά και την επιστροφή τριών κλινικών, στηρίζεται στο «σχέδιο Γεωργιάδη» για την «αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας».
Η πρώτη συζήτηση «στο πλαίσιο αξιολόγησης δομών του υπουργείου Υγείας» με αφορμή το πρόγραμμα κινητικότητας και στα νοσοκομεία της περιφέρειας, έγινε χθες κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας (ΚΕΣΥΠΕ) με τη συμμετοχή διοικητών των ΥΠΕ και υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.
Πρόκειται για τη Β’ φάση του προγράμματος κινητικότητας (σ.σ. η πρώτη ως γνωστόν αφορούσε στα νοσοκομεία της Αθήνας) η οποία φαίνεται να αφήνει «εκτός» το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό ορισμένων επαρχιακών νοσοκομείων ενόψει και των μεταβολών που θα προκύψουν από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μετά και την «απορρόφηση» σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δομών του ΕΟΠΥΥ από τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να αποδέχεται καταρχήν την πρόταση της διοίκησης της 5η ΥΠΕ «με σαφή προσανατολισμό ο οποίος στοχεύει στην αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας» λαμβάνοντας υπόψη «το νέο οικονομικό περιβάλλον».
Ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Λάζαρος Μακρής, ερωτηθείς σχετικά από την «Ε», απέφυγε να σχολιάσει τη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ παραπέμποντας, τόσο στις προτάσεις αυτοαξιολόγησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα λάβει έως και μεθαύριο Πέμπτη όσο και στις συσκέψεις που θα ακολουθήσουν ανά νοσοκομείο για την κατάθεση προτάσεων, επιβεβαιώνοντας ωστόσο το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, σύμφωνα με το οποίο οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.
ΜΟΝΑΔΕΣ
Εφόσον το υπουργείο Υγείας κάνει αποδεκτή την πρόταση Μακρή, τότε απομακρύνεται ο κίνδυνος απώλειας νοσοκομειακών κρεβατιών (650 στο Πανεπιστημιακό και άλλα 300 στο Γενικό) σε επίπεδο νομού, σε αντίθεση με την α’ φάση του προγράμματος κινητικότητας σε νοσοκομεία της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στρέφεται στην κατεύθυνση να «μην υποβαθμισθεί το ΓΝΛ» και στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η λειτουργία αυτόνομης Μονάδας Αγγειακών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων που θα εντάξει στο δυναμικό της και ιατρούς νευρολόγους του ΓΝΛ ενώ παράλληλα θα υποστηριχθεί επιστημονικά και από νευροχειρουργούς.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι ενταγμένο και το φιλόδοξο σχέδιο της λειτουργίας της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του ΓΝΛ, το επόμενο εξάμηνο. Ο τρίτος άξονας αφορά στη λειτουργία Νεογνικής Χειρουργικής, τμήμα που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της μοναδικής στην περιοχή, Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΛ.
Σημειώνεται πως η Παιδοχειρουργική, σύμφωνα με παλαιότερο σχέδιο που έμεινε τελικά στα συρτάρια του υπ. Υγείας επρόκειτο να «μετακομίσει» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, απόφαση που ανεστάλη μετά και τη διαπίστωση του προβλήματος με τα χαλασμένα χειρουργικά κρεβάτια του ΠΝΛ, που θα οδηγούσε σε «λίστες αναμονής» ακόμη και στις χειρουργικές επεμβάσεις παιδιών.
Ο τέταρτος άξονας του υπουργείου Υγείας αφορά στη μεγαλύτερη ενίσχυση του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΓΝΛ χωρίς ακόμη να αποσαφηνίζεται ο ρόλος του Σταθμού Αιμοδοσίας που ήδη λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Ο πέμπτος άξονας του υπουργείου αφορά στην «επιστροφή» τριών κλινικών που – μεταξύ άλλων - μεταφέρθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1999 προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Πρόκειται για τη Γαστρεντερολογική, τη Γναθοχειρουργική και τη Νευροχειρουργική (σ.σ. και οι τρεις είναι κλινικές του ΕΣΥ) που μέχρι σήμερα, είναι αλήθεια, έχουν αρκετές φορές… «επιστρέψει» στο Γενικό αλλά όλες οι σχετικές αποφάσεις παρέμειναν στα χαρτιά.
Εφόσον τελικά αυτό συμβεί, τότε θα πάψει και η πολλαπλή ταλαιπωρία των ασθενών που, κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας του ΓΝΛ, χρειάζεται να πηγαινοέρχονται (διακομίζονται) μεταξύ των νοσοκομείων με αφορμή και το πρωτόγνωρο στα νοσηλευτικά χρονικά, το ΠΝΛ να διαθέτει διπλές κλινικές (και πανεπιστημιακές και του ΕΣΥ) όπως για παράδειγμα, η Γαστρεντερολογική και η Νευροχειρουργική.
Στην ίδια λογική τέλος, εντάσσονται (μακροπρόθεσμα) και οι προτάσεις για τη λειτουργία στο ΓΝΛ, ενός Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής όπως και η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Οι συσκέψεις ανά νοσοκομείο όπως και οι προτάσεις για αυτοαξιολόγηση των δομών των διασυνδεομένων νοσοκομείων της Λάρισας που θα έχει έως την Πέμπτη στα χέρια του ο κ. Μακρής, θα απαντήσουν και στο ερώτημα αν απαιτούνται, νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των προτεινόμενων Μονάδων στο ΓΝΛ ή θα μετακινηθεί προσωπικό από τις ήδη υπάρχουσες.
Το ΓΝΛ, ως ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της περιοχής, αντιμετωπίζει πρόβλημα από τις συνεχείς αποχωρήσεις προσωπικού που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με δεδομένο επίσης ότι εδώ και χρόνια έχουν πάψει οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η δημόσια υγεία δεν εξαιρέθηκε τελικά των μνημονίων και σε ό,τι αφορά την αναλογία αποχωρήσεων/προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων) ενώ δεν γίνονται προσλήψεις ούτε ιατρών και οι όποιες θέσεις καλύπτονται για βραχύ χρονικό διάστημα από επικουρικούς.
ΕΟΠΥΥ
Η β’ φάση του προγράμματος κινητικότητας για τα νοσοκομεία της περιφέρειας, θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει στο τέλος του μήνα οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, την αγωνία των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Λάρισας για το εργασιακό τους μέλλον μετά και τις αναμενόμενες συγχωνεύσεις υπηρεσιών (διοικητικών, τεχνικών κ.α.) που λειτουργεί ήδη με κοινή διοίκηση.
Το όλο θέμα πάντως, πιθανώς να λάβει νέα παράταση μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο αφού πρώτα το υπουργείο Υγείας αποσαφηνίσει τις προθέσεις τους, σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και το μέλλον του ΕΟΠΥΥ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass