310 ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΔΩΡΙΣΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Τον φόβο νίκησε... η ζωή!

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2013 1:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:35
Της Λένας Κισσάβου
Τριακόσιοι δέκα Λαρισαίοι, έγιναν δωρητές οργάνων μέσα στην τελευταία πενταετία, από την έναρξη λειτουργίας του Συλλόγου Δωρητών Οργάνων –Σώματος Ν. Λάρισας. Αν και το 2009, αρκετοί συμπολίτες μας αντιμετώπισαν τη δημιουργία του με πολλές επιφυλάξεις, στην πορεία άλλοι τόσοι στήριξαν το έργο του και έγιναν μέλη του, διαπιστώνοντας τον σωτήριο ρόλο του για τη ζωή του καθενός.
«Είκοσι πέντε άτομα, μέχρι σήμερα έκαναν μεταμόσχευση οργάνων, από μέλη του Συλλόγου μας, που έφυγαν από τη ζωή», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δωρητών Οργάνων –Σώματος ν. Λάρισας, κ. Κων/νος Μπουγάς, τονίζοντας ότι όλα γίνονται με απόλυτη εχεμύθεια αλλά και διαφάνεια, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και την παρέμβαση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ελλάδος.
Με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων-Σώματος, την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Μπουγάς, κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του Συλλόγου αναφέρει μεν ότι σταδιακά τον εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι, καθώς αυξάνονται τα μέλη του-δωρητές οργάνων, αλλά ακόμη υπάρχει διστακτικότητα στην κοινωνία να εμπιστευτεί και να καταρρίψει τους φόβους της.
Πυρήνα της δημιουργίας του, το 2009, αποτέλεσαν τρία άτομα, ο κ. Κων/νος Δαμιανός και ο κ. Στέλιος Δεληκούκος, και συστρατεύθηκαν μαζί τους, όσοι πίστεψαν στην προσπάθειά τους και είναι της άποψης ότι: «Το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στον συνάνθρωπό του είναι η ζωή!».
Ο κ. Μπουγάς αναφέρει ότι: «Μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, η δωρεά οργάνων καθώς και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Δυστυχώς όμως η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό είναι ευθύνη όλων μας να κατανοήσουμε τη σημασία της δωρεάς οργάνων και να την κάνουμε πραγματικότητα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων Ελλάδος, ιδρύθηκε το 2001, και είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαμεσολαβεί και συντονίζει όλες τις διαδικασίες από τη δωρεά οργάνων έως τη μεταμόσχευση.
Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Λαρισαίους πολίτες, να αποτυπώσουν την αγάπη τους και τη συμπόνια τους στον συνάνθρωπό τους και να στηρίξουν την ιδέα της δωρεάς οργάνων-σώματος. Γιατί για να γίνει η υπαύριον της ζωής πάλι ζωή, όπως έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης».
Όσον αφορά στα μέλη του συλλόγου ο κ. Μπουγάς αναφέρει ότι: «Τα περισσότερα μέλη του συλλόγου μας, δωρητές, είναι γυναίκες περίπου το 60%. Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό αποδεικνύει ότι ίσως είναι πιο ευαισθητοποιημένες από τους άνδρες, πιο αποφασιστικές, ή ότι δεν φοβούνται και δεν διστάζουν όσο οι άνδρες. Ίσως είναι το γεγονός ότι γενούν ζωή και ξέρουν να την προσφέρουν χωρίς δισταγμό...».
Αρκετοί δε από τους δωρητές, έχουν «...περάσει από το κρεβάτι του πόνου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τελικά πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι παίρνουν σημαντικές αποφάσεις στη ζωή τους και καταλαβαίνουν καλύτερα κάποια πράγματα, όταν ζήσουν τον πόνο.
Οι περισσότεροι δωρητές οργάνων στον νομό Λάρισας είναι ηλικίας από 25 έως και 65 χρόνων και ένα μικρό ποσοστό αυτών έχουν αποφασίσει να δωρίσουν ολόκληρο το σώμα τους μετά θάνατον για ερευνητικούς ιατρικούς σκοπούς.
 Ο σύλλογος της Λάρισας, συνεργάζεται με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, του Υπουργείου Υγείας, όπου και στέλνει τις αιτήσεις των δωρητών . Αντίστοιχα ο εν λόγω οργανισμός με κάθε αίτηση εκδίδει ειδική κάρτα για τον δωρητή και τον καταγράφει σε ειδικό μητρώο.
Μετά τη συμπλήρωση και αποστολή στον Ε.Ο.Μ. της δήλωσης δωρεάς οργάνων, ο δυνητικός δότης πρέπει να συμπληρώσει την κάρτα δωρεάς οργάνων, την οποία οφείλει να φέρει πάντοτε μαζί του. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση της επιθυμίας του.
Ο κάθε δωρητής μπορεί να καθορίσει ποια όργανα θέλει να δωρίσει. Η δήλωση δωρεάς δίνει τη δυνατότητα να επισημάνει τον ιστό, το όργανο ή τα όργανα που επιθυμεί να δωρίσει.
Η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και όχι από ανθρώπους που βρίσκονται σε κώμα ή σε φυτική κατάσταση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, «η κατανομή των μοσχευμάτων στους υποψήφιους λήπτες του Εθνικού Μητρώου διενεργείται αναλόγως με το όργανο που μεταμοσχεύεται και βάσει κριτηρίων όπως η ομάδα αίματος, η ιστοσυμβατότητα, το ιατρικώς πιστοποιούμενο επείγον της επέμβασης, ο χρόνος αναμονής, η ηλικία, το σωματικό βάρος, η εγγύτητα του τόπου λήψης του μοσχεύματος προς τον τόπο μεταμόσχευσης. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων υποχρεούται για επείγοντα περιστατικά να δημιουργεί ειδικό κατάλογο υποψηφίων ληπτών οι οποίοι έχουν προτεραιότητα στη λήψη μοσχεύματος. Αν τα κριτήρια είναι ισοδύναμα, προηγούνται τα πρόσωπα που έχουν δηλώσει, πριν παρουσιαστεί γι’ αυτά η ανάγκη της μεταμόσχευσης, τη συναίνεσή τους για την αφαίρεση των οργάνων τους ύστερα από τον θάνατό τους».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass