Σώζει ζωές ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος

Δημοσίευση: 01 Νοε 2013 22:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:37

 

Η ανάγκη προαθλητικού καρδιολογικού ελέγχου, προληπτικών δηλαδή εξετάσεων σε αθλούμενους νέους με παράλληλη διερεύνηση του οικογενειακού ιστορικού, επισημάνθηκε σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις «καρδιοπάθειες στους νέους» στο πλαίσιο του 16ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδος που διεξάγεται από το πρωί  στη Λάρισα. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Καρδιολογική Κλινική της  Ιατρικής σχολής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Εκπαίδευσης και Έρευνας και την Cleveland Clinic των ΗΠΑ.

Το επιστημονικό του πρόγραμμα, όπως τόνισε ο καθηγητής Καρδιολογίας Φίλ. Τρυποσκιάδης κατά την επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών, παρουσία επισήμων προσκεκλημένων, «επικεντρώνεται σε θέματα που απασχολούν το σύγχρονο καρδιολόγο και όχι μόνο και περιλαμβάνει διαλέξεις εξεχόντων ξένων και ελλήνων ερευνητών, στρογγυλά τραπέζια και επιστημονικές αντιπαραθέσεις σε αμφισβητούμενα θέματα.

Σκοπός είναι να αναλυθούν όσο το δυνατό περισσότερες ενότητες που ενδιαφέρουν τον έλληνα γιατρό, να τον φέρουν κοντά στις σύγχρονες εξελίξεις και να τον βοηθήσουν στην καθημερινή κλινική πράξη» κατέληξε ο κ. Τρυποσκιάδης.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του συνεδρίου περιλαμβάνονται εισηγήσεις ενταγμένες σε θεματικές ενότητες όπως μεταξύ άλλων, η φαρμακευτική αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι εξελίξεις στη χρόνια μηχανική υποστήριξη της καρδιάς, η διατροφή, η διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών και, η αντιμετώπιση επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών στα ΤΕΠ. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με σεμινάριο αφιερωμένο στις παθήσεις της πνευμονικής κυκλοφορίας και της δεξιάς καρδιάς (πνευμονική υπέρταση, πνευμονική εμβολή, μυοκαρδιοπάθειες της δεξιάς καρδιάς), οι οποίες είναι συχνές και επικίνδυνες και ορισμένες από αυτές που ενδημούν στην Ελλάδα, αποτελούν αιτία αιφνιδίου θανάτου σε νέα άτομα.

Όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές «ορισμένες από αυτές τις παθήσεις έχουν γενετικά αίτια ενώ άλλες έχουν σχέση με παθήσεις των πνευμόνων, ή της αριστερής καρδιάς, καθώς και αυτές που αφορούν πρωτογενώς στο μυοκάρδιο της δεξιάς κοιλίας.  Μία από αυτές ενδημεί στη Νάξο και αναγνωρίζεται από τα ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ασθενών και έχει δυσμενή πρόγνωση καθώς μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο αρρυθμιολογικό θάνατο σε νέους ανθρώπους. Οι θάνατοι αυτοί μπορεί να προληφθούν με την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης, με αντιαρρυθμιακά φάρμακα και τέλος με την εμφύτευση ειδικών συσκευών που ανιχνεύουν και ανατάσσουν τις αρρυθμίες, εμφυτεύσιμοι καρδιοανατάκτες – απινιδωτές».

 ΘΑΝΑΤΟΙ ΝΕΩΝ

Στον προαθλητικό καρδιολογικό έλεγχο και κατά πόσο αυτός μπορεί να προλάβει το μοιραίο, αναφέρθηκε  με εισήγησή του, ο υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικών στο ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» Αριστ. Αναστασάκης.

Για να σημειώσει με δηλώσεις του στην «Ε» πως «σύμφωνα με μελέτη της κλινικής, που διήρκησε 8 χρόνια, μόνο στην Αττική καταγράφηκαν 470 αιφνίδιοι θάνατοι νέων κάτω των 35 ετών.  Δηλαδή καταγράφονται 3 έως 4 θάνατοι νέων το μήνα στην ίδια περιοχή, 20 νέοι περίπου κατά αντιστοιχία σε πανελλαδικό επίπεδο χάνουν τη ζωή τους ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με τον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο».

 «Το ποσοστό μπορεί να μην είναι ανησυχητικό  αλλά επειδή πρόκειται για νέους ανθρώπους  θα πρέπει να εξετασθεί ως ειδικό θέμα και να μην αντιμετωπισθεί μοιρολατρικά» πρόσθεσε ο κ. Αναστασάκης. Για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «η νομοθεσία υπάρχει, σήμερα γίνονται έλεγχοι μέσω των ατομικών δελτίων των μαθητών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ πλέον στην Α’ λυκείου προβλέπεται και καρδιολογικός έλεγχος. Οπως επίσης έχει καθιερωθεί και προαγωνιστικός έλεγχος σε αθλητικές ακαδημίες».

«Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Αναστασάκης, με την παράλληλη ευαισθητοποίηση των γιατρών, οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να συνδυάζονται με την καταγραφή του οικογενειακού ιστορικού, με τον έλεγχο δηλαδή και των γονέων καθώς υπάρχουν γονείς που αγνοούν την πάθησή τους όταν το κληρονομικό νόσημα μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο νέων ανθρώπων. Όταν στις ηλικίες 20 έως 35 ετών η πρώτη αιτία θανάτου είναι κληρονομική στεφανιαία νόσος.  

Γι αυτό επιμένουμε πως, ο προαγωνιστικός έλεγχος των αθλούμενων νέων, με την καταγραφή παράλληλα του οικογενειακού ιστορικού, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί θα μας «οδηγήσει» σε αυτούς που έχουν ευρήματα τα οποία δεν εκδηλώνονται. Νοσήματα που δεν έχουν προειδοποιητική φάση, είναι ύπουλα και η πρώτη τους εκδήλωση είναι ο αιφνίδιος θάνατος» κατέληξε ο κ. Αναστασάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass