ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΓΝΛ

«Ρισκάρουν» με την αιμοδοσία

* Καθησυχάζει η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας πως «δεν συντρέχει κανένας λόγος δημιουργίας κλίματος ανησυχίας»

Δημοσίευση: 29 Νοε 2013 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:11
 Πραγματικό ρίσκο για την άμεση κάλυψη αναγκών (ελεγμένου) αίματος στην περιοχή, ειδικά για επείγουσες περιπτώσεις, αποτελεί η απόφαση του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα να καταργήσει το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου αίματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Μια απόφαση που ελήφθη χωρίς να έχει προβλεφθεί η κάλυψη των αναγκών για το μεταβατικό στάδιο με αποτέλεσμα εκ των υστέρων να αναζητούνται «προσωρινές» λύσεις προκειμένου να διευθετηθούν τρέχοντα προβλήματα όπως για παράδειγμα αυτό της μεταφοράς δειγμάτων αίματος από νοσοκομεία της Θεσσαλίας στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» όπου πλέον θα γίνονται οι έλεγχοι.
Σύμφωνα με τη νέα δομή, μετά και την κατάργηση, από προχθές του Κέντρου Μοριακού Ελέγχου στο ΓΝΛ (σ.σ. από το οποίο μάλιστα «ξηλώθηκε» ήδη ο τεχνολογικός εξοπλισμός για να μεταφερθεί σε Κέντρο της Αθήνας) όλες οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων της Θεσσαλίας θα αποστέλλουν δείγματα (αίματος, αιμοπεταλίων και παραγώγων) στο Κέντρο του «ΑΧΕΠΑ», Κέντρο που θα ελέγχει πλέον δείγματα από 24 συνολικά νοσοκομεία, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Μετά και την εξέλιξη, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, Λάζ. Μακρής, σημείωνε χθες προς την «Ε» πως θα προτείνει στο υπουργείο Υγείας τη «συμπληρωματική λειτουργία» Κέντρου Μοριακού Ελέγχου στη Λάρισα διαβεβαιώνοντας πως «δεν συντρέχει κανένας λόγος δημιουργίας κλίματος ανησυχίας, πολύ δε περισσότερο κινδυνολογίας» κάνοντας επίσης λόγο για «δήθεν ελλείψεις αντιδραστηρίων για τον Μοριακό Ελεγχο».
Στη νοσοκομειακή καθημερινότητα ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό, ότι από καιρό δεν υπήρχαν αντιδραστήρια στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου για να ελεγχθούν ικανές ποσότητες αίματος ενώ σχετικά πρόσφατα, λόγω του προβλήματος των ελλείψεων, είχαν αναβληθεί προγραμματισμένα χειρουργεία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε τυχόν έκτακτα περιστατικά.
Το ίδιο πρόβλημα είχε επισημάνει εγγράφως και ο διευθυντής της Αιμοδοσίας του ΓΝ Καρδίτσας Κων. Αθανασίου με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του, που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες στις 20 Νοεμβρίου.
Σήμερα, θέμα ελλείψεων αντιδραστηρίων φυσικά και δεν τίθεται μετά... και το «λουκέτο» στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του ΓΝΛ, καθώς το βάρος των ελέγχων θα κληθεί να σηκώσει το «ΑΧΕΠΑ» που λόγω του πλήθους των νοσοκομείων ευθύνης του προφανώς θα εξετάζει την ικανοποίηση των αναγκών με σειρά προτεραιότητας.
Ωστόσο το δυστύχημα των Τεμπών, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, καθιστά πιο επίκαιρη την ανάγκη διατήρησης λειτουργίας Κέντρου Μοριακού Ελέγχου στην περιοχή, αφού στην περίπτωση που απαιτηθούν αυξημένες ανάγκες σε ελεγμένο αίμα, είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθούν άμεσα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την ασφάλεια των μεταγγίσεων που αποτελεί και ζητούμενο.
Η απόφαση του κ. Μπέζα, να μειώσει από 9 σε 4 τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου της χώρας αρχικά φάνηκε πως ήταν αιφνιδιαστική, αλλά από την προκήρυξη διαγωνισμού μεταφοράς δειγμάτων αίματος, προκύπτει πως η απόφαση για την κατάργηση του Κέντρου της Λάρισας είχε μεθοδευτεί από τον περασμένο Ιανουάριο.
Για τους λόγους που ελήφθη η απόφαση όχι μόνο δεν δόθηκε καμιά επίσημη εξήγηση, αντιθέτως επιχειρείται από προχθές (σ.σ. αφότου δηλαδή ελήφθη η απόφαση) η εξεύρεση «προσωρινών» λύσεων για την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων όπως για παράδειγμα της αποστολής δειγμάτων αίματος στο «ΑΧΕΠΑ» με πιστοποιημένες διαδικασίες, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς κανόνες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόφαση για την κατάργηση των 5 Κέντρων προκλήθηκε για οικονομικούς λόγους χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν εκτιμήθηκε πόσο θα είναι το κόστος από την αποστολή δειγμάτων, σε καθημερινή βάση, από τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας στο «ΑΧΕΠΑ».
Πανελλαδικά πάντως το έργο της μεταφοράς, μέσω πιστοποιημένων συσκευασιών δειγμάτων αίματος, για όλη την Ελλάδα στα 4 Κέντρα της χώρας με τη νέα δομή, ανέρχεται σε 3,2 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την προκήρυξη του υπ. Υγείας.
Πέραν όμως της οικονομικής διάστασης του θέματος, αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι πως τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου ιδρύθηκαν σε πλαίσιο της «αιμοεπαγρύπνησης» με σκοπό την ασφάλεια των μεταγγίσεων. Σε συνθήκες «ρουτίνας» τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας εκτιμάται πως δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από την κατάργηση του Κέντρου αλλά ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει για το αντίθετο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Στο προχθεσινό δυστύχημα των Τεμπών, όπως αποδείχθηκε από την κατάσταση των τραυματιών δεν απαιτήθηκαν τελικά αυξημένες ποσότητες αίματος αλλά σε αντίθετη περίπτωση, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να καλυφθούν «αυθημερόν» οι ανάγκες σε ελεγμένο αίμα μέσω του «ΑΧΕΠΑ».
Με αφορμή την κατάργηση του Κέντρου Μοριακού Ελέγχου του ΓΝΛ, γιατροί σημειώνουν στην «Ε», πως «χωρίς να δημιουργηθεί κλίμα ανησυχίας ή κινδυνολογίας θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι με τη νέα δομή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να απειληθούν οι δικλείδες ασφαλείας σε επείγουσες περιπτώσεις αφού οι όποιες ανάγκες δεν είναι εφικτό να καλυφθούν άμεσα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
5ης ΥΠΕ
Με αφορμή την εξέλιξη ο κ. Μακρής σημείωνε χθες προς την «Ε» πως θα προτείνει στο υπουργείο Υγείας τη «συμπληρωματική λειτουργία» Κέντρου Μοριακού Ελέγχου στη Λάρισα, ενώ σε ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ «σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για δήθεν ελλείψεις αντιδραστηρίων για τον Μοριακό Ελεγχο (ΝΑΤ)» σημειώνεται ότι «η σχετική προμήθεια των αντιδραστηρίων γίνεται πλέον από το Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, αφού στη βάση της νέας δομής του συστήματος Αιμοδοσίας ο Μοριακός Ελεγχος για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας διενεργείται εκεί.
Οι πολίτες, οι ασθενείς και είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Άλλωστε στη Θεσσαλία, στα δύο νοσοκομεία της πόλης της Λάρισας αντιμετωπίστηκε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και απόλυτη ασφάλεια το προχθεσινό τραγικό συμβάν στα Τέμπη.
Παρότι βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο των πρώτων μόλις 24ώρων μίας νέας δομής και λειτουργίας, όλες οι συνεργαζόμενες πλευρές, με φιλότιμο και συστηματική δουλειά προσαρμόστηκαν αμέσως και ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα αποτελεσματικά, αντιμετωπίζοντας ακόμα και τυχόν λεπτομέρειες ή μικροπροβλήματα της στιγμής εάν και εφόσον τέτοια προκύπτουν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν συντρέχει κανένας λόγος δημιουργίας κλίματος ανησυχίας, πολύ δε περισσότερο κινδυνολογίας» καταλήγει η ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass