ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΩ Η 5η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΜ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί των νοσοκομείων

* Νέα συνέλευση εργαζομένων και γιατρών του ΓΝΛ σήμερα ενώ χθες έκαναν συμβολική κατάληψη του διοικητηρίου

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2013 1:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:30
Ονοματεπώνυμα και... ΑΦΜ των υπηρετούντων οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας καταγράφει η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας ενόψει της Β’ φάσης διαθεσιμότητας – κινητικότητας προσωπικού, που αφορά στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Το έγγραφο της 5ης ΥΠΕ, όπως και των αντίστοιχων ΥΠΕ της χώρας, δεν επιδέχεται παρερμηνειών καθώς κάνει λόγο για «διαθεσιμότητα/κινητικότητα» και σύμφωνα με το οποίο μέχρι χθες όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, έπρεπε να αποστείλουν «τα στοιχεία του προσωπικού που υπηρετεί στους κλάδους ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Τεχνικού (ειδικότητας Οδηγών) και ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, ταυτοποιώντος παράλληλα τη θέση με τον υπάλληλο που την κατέχει, συμπληρώνοντας τα εξής επιπλέον στοιχεία: ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα και πατρώνυμο».
Η εξέλιξη προκάλεσε τις αντιδράσεις οδηγών, εργαζομένων και γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που συγκάλεσαν εκτάκτως σύσκεψη χθες στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου για να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του διοικητηρίου προκειμένου να μην αποσταλεί το έγγραφο στην 5η ΥΠΕ ενώ σήμερα θα επαναλάβουν τη συνέλευσή τους με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι στο ΓΝΛ, «πάγωσαν» τις κινητοποιήσεις μετά και τις συσκέψεις (τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στο Υπ. Υγείας με φορείς του νομού) και τις διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού εκτός πόλεως» για να ακολουθήσει το προχθεσινό «επείγον» έγγραφο της 5ης ΥΠΕ με θέμα «ζητείται άμεση αποστολή στοιχείων υπηρετούντων οδηγών, ενόψει της Β’ φάσης διαθεσιμότητας/κινητικότητας».
Υπενθυμίζεται επίσης πως το όλο πρόγραμμα διαθεσιμότητας εργαζομένων στα νοσοκομεία της περιφέρειας, μετά από αυτά της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, «πάγωσε» προσωρινά από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας καθώς εκτιμήθηκε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διαθεσιμότητα εργαζομένων και ιατρών στον ΕΟΠΠΥ ενώ τις μνημονιακές υποχρεώσεις του Υπ. Υγείας θα συμπλήρωναν, οδηγοί και πληρώματα ασθενοφόρων των νοσοκομείων.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Κατά τη χθεσινή συνέλευση στο ΓΝΛ, τόσο από γιατρούς όσο και από εργαζόμενους, τονίσθηκε η ανάγκη της από κοινού κινητοποίησης προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα των εργαζομένων ενώ διάχυτη ήταν η ανησυχία πως η «διαβεβαίωση» ότι «οι σημερινοί οδηγοί και πληρώματα ασθενοφόρων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού απλά θα ενταχθούν στο δυναμικό του ΕΚΑΒ και δεν θα απολυθούν» δίδεται με σκοπό να κοπάσουν οι αντιδράσεις.
Αφού σήμερα, όπως τονίσθηκε, «κανείς δεν διαβεβαιώνει για την τύχη των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα». Στην ίδια συνέλευση επισημάνθηκε επίσης ότι «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επαναπαυθούν καθώς δεν μπορεί να υπάρξει κινητικότητα χωρίς διαθεσιμότητα» ενώ τονίσθηκε πως η απομάκρυνση των οδηγών θα αποδυναμώσει το Γενικό Νοσοκομείο, με αφορμή καθημερινές δράσεις (δείγματα αίματος, έλεγχος πηκτικότητας, κινητή μονάδα αιμοληψιών, κ.λπ.) όπως επίσης η απομάκρυνση οδηγών ασθενοφόρων από τα Κέντρα Υγείας θα αποδυναμώσει το ρόλο των Κέντρων Υγείας, όπως επισημάνθηκε από το σύλλογο εργαζομένων στα ΚΥ.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Σημειώνεται πως στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υπηρετούν σήμερα 5 οδηγοί, 4 οδηγοί υπηρετούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ενώ άλλοι 13 οδηγοί υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας του νομού.
Οι οδηγοί του ΓΝΛ σε υπόμνημα που επέδωσαν χθες στον αναπλ. Διοικητή του νοσοκομείου Θεόδ. Κουτσιανά, σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «με την συνεχή απώλεια συναδέλφων από συνταξιοδοτήσεις, σε ποσοστό που αγγίζει το 50% της δύναμης, έχει ενισχυθεί ο ρόλος των οδηγών και έχουμε επιβαρυνθεί χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα και τον προγραμματισμό των υπηρεσιών μας.
Οι υπηρεσίες μας λειτουργούν σε 24ωρη βάση για τις ημέρες των εφημεριών του ΓΝΛ με βασική απασχόληση την μεταφορά ασθενών διανοσοκομειακά. Επιπλέον ο κύκλος εργασιών (η συχνότητα διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν) έχει ως εξής: Κάλυψη επειγόντων και δευτερευόντων περιστατικών. Μεταφορά ασθενών από το ΓΝΛ και ΠΓΝΛ (14 ημερησίως).
Μεταφορά ασθενών από το ΓΝΛ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια (μέσο όρο 8 ημερησίως). Προγραμματισμένα ραντεβού από οικία για το ΓΝ Λάρισας και επιστροφή σε αυτή (μ.ο. 10 ημερησίως). Μεταφορά ασθενών από το νοσοκομείο στην οικία τους για τον νομό Λάρισας αλλά και για την υπόλοιπη χώρα. (μ.ο. 16 ημερησίως).
Μεταφορά δειγμάτων για εργαστηριακές εξετάσεις στο ΠΓΝΛ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ιδιωτικά εργαστήρια. (μ.ο. 10 ημερησίως). Τον κύκλο εργασιών των προγραμμάτων και εκστρατειών Αιμοδοσίας καθημερινές και Σαββατοκύριακο (μ.ο. 20 μηνιαίως).
Υποστήριξη των κινητών μονάδων πρόληψης υγειάς καθημερινά (μεταφορά προσωπικού, υλικών και τροφοδοσία των οχημάτων).
Μεταφορά υλικών και αντιδραστηρίων για την υποστήριξη των αιμοδοσιών και του κέντρου αίματος του ΓΝΛ (από και προς τα ΚΤΕΛ, προς Αθήνα - Θεσσαλονίκη δυο φορές την εβδομάδα). Επείγουσες μεταφορές βιολογικού υλικού και παραγώγων προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μεταφορά ναρκωτικών φαρμάκων από Αθήνα. Μεταφορά φαρμάκων από και προς τα 2 νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Μεταφορά υλικών κλινικών, χειρουργείων και μαγειρείων. Μεταφορά προσωπικού κλητήρων, διοικητικών υπαλλήλων, προσωπικού τεχνικής υπηρεσίας, μέλη διοικήσεων των νοσοκομείων κ.λπ. Μεταφορά επισκεπτριών για υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και εμβολιασμών σε σχολεία (καθημερινά), φυλακές κ.λπ. Μεταφορά εφημερευόντων ιατρών (καλοκαιρινή περίοδο) μετά από διακομιδές από το ΓΝΛ στα ιατρεία των παραλίων. Τροφοδοσία υγειονομικού υλικού στα πέντε Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας».
«Πιστεύουμε», προσθέτουν οι οδηγοί, «ότι θα είναι πραγματικό ρίσκο η ολοκληρωτική κατάργηση των θέσεων των οδηγών. Η αδυναμία κάλυψης των αναγκών κίνησης των ασθενών θα δημιουργήσει το αδιαχώρητο στις κλινικές από φιλοξενούμενους ασθενείς αυξάνοντας γεωμετρικά το κόστος νοσηλείας επιβαρύνοντας της λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου χωρίς ανταποδοτικά οφέλη (νοσήλια).
Το κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει με την απαίτηση επιπρόσθετης δαπάνης για τον ασθενή που θα αναγκαστεί να μετακινηθεί από και προς το νοσοκομείο θα είναι δυσεπίλυτο. Ο ανασχεδιασμός των υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον παραπάνω κύκλο. Επίσης οφείλει να προβλέπει την κάλυψη όχι μόνο των επειγουσών αναγκών, αλλά και την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των προγραμμάτων πρόληψης που αναδεικνύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα κάθε πολιτισμένου κράτους.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας με προτάσεις κοινής λειτουργίας και συμπληρωματικής με το ΕΚΑΒ για την κάλυψη των αναγκών για το μεταβατικό στάδιο χωρίς να αναζητούνται «προσωρινές» λύσεις προκειμένου να διευθετηθούν τρέχοντα προβλήματα που θα επιβαρύνουν τον ασθενή. Στη νοσοκομειακή καθημερινότητα αποτελεί κοινό μυστικό η αλληλοκάλυψη των νοσοκομείων σε θέματα υγειονομικού υλικού, ανταλλακτικών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Οι οδηγοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν αυτή την συμπληρωματικότητα.
Σε συνθήκες «ρουτίνας» τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας εκτιμάται πως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από την μείωση των οδηγών όλων των βαθμίδων και κλάδων. Τονίζουμε τέλος ότι η γεωγραφική θέση του νοσοκομείου μας και οι ιδιαιτερότητες του χώρου ευθύνης του (κεντρική Ελλάδα, οδικός άξονας, πληθυσμιακή κατανομή) δημιουργούν ανελαστικές ανάγκες υποστήριξης των υπηρεσιών υγείας σε μετακινήσεις ασθενών και μεταφορά υγειονομικού και βιολογικού υλικού.
Σας παρακαλούμε να έχουμε την άμεση συμπαράστασή σας ώστε να αμβλυνθεί το κλίμα ανησυχίας και κινδυνολογίας που έχει δημιουργηθεί σε όλο το προσωπικό. Παραμένουμε στην διάθεσή σας ώστε να συμμετέχουμε με προτάσεις στον ανασχεδιασμό που επιχειρείται στον χώρο της δημόσιας υγείας, χωρίς να δημιουργηθούν κίνδυνοι στην υγεία των ασθενών και χωρίς να απειληθούν οι δικλείδες ασφαλείας σε επείγουσες περιπτώσεις» καταλήγει το υπόμνημα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass