Συνάντηση Διώτη με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Λάρισας

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2013 13:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:38

Τα θέματα του διαφαινόμενου λουκέτου στον ΕΟΠΥΥ, της κινητικότητας/διαθεσιμότητας 8.500 εργαζομένων και της διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) Λάρισας κ. Παναγιώτη Δαλαμπύρα και τον γραμματέα κ. Δημήτρη Καραμπάτσα, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη.

Οι δύο γιατροί τόνισαν ότι η υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ επιχειρήθηκε μεθοδικά από το 2011, για να φτάσουμε σήμερα στο επικείμενο κλείσιμό του, ενώ αμφότεροι υποστήριξαν ότι οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για τους πολίτες, επιμένοντας ότι η δημόσια δωρεάν περίθαλψη υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη και οφείλουν όλοι να τη σεβαστούν.

«Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικό αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δημόσιο σύστημα παροχής» σημείωσε μεταξύ άλλων η βουλευτίνα, τονίζοντας ότι στην ουσία πλέον «ο ΕΟΠΥΥ θα είναι ένας μεγάλος  ασφαλιστικός οργανισμός, ο οποίος θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας, από όπου συμφέρει το κράτος. Διαλύουν τις δημόσιες δομές, κλείνουν τα πολυϊατρεία, εξωθούν σε έξοδο τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ετοιμάζονται να  παραδώσουν όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά  συμφέροντα.

Φυσικά, ο μεγαλύτερος ζημιωμένος από όλα τα παραπάνω είναι και πάλι ο ασθενής, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, που θα κληθεί να πληρώσει πανάκριβα ιατροφαρμακευτικές παροχές τις οποίες η Πολιτεία είναι συνταγματικά υποχρεωμένη να του προσφέρει δωρεάν. Και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες σε αυτό.

Το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών είναι συστατικό στοιχείο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Όμως, η απόλυση εξειδικευμένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα είναι καταστροφική, ειδικά σήμερα που ούτε το ΕΣΥ μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτό το ρόλο, ούτε υπάρχει η δυνατότητα της πλειονότητας των ασφαλισμένων να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα. Άρα απαιτείται ένα μεταβατικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου θα συνεχίσουν να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών και θα δοθεί το περιθώριο στους υπηρετούντες γιατρούς να αποφασίσουν, χωρίς εκβιασμούς και πιέσεις, αν θα ενταχθούν οριστικά στις δομές του ΕΣΥ ή θα αποχωρήσουν διατηρώντας το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Η μετάβαση από το σημερινό προβληματικό σύστημα ΠΦΥ σε ένα ολοκληρωμένο, καθολικό και ενσωματωμένο στο ΕΣΥ, δεν μπορεί να γίνει χωρίς κοινωνικές συναινέσεις και συμμαχίες, και βεβαίως δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς να διασφαλίζεται η συνέχεια της παροχής αξιόπιστων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους πολίτες».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass