ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΛΑΖ. ΜΑΚΡΗΣ

ΕΔΕ για τις ελλείψεις υλικών στο ΓΝΛ

«Η έρευνα αποσκοπεί στον εκφοβισμό για να μη βλέπουν τα προβλήματα το φως της δημοσιότητας» τονίζουν εργαζόμενοι – «Οι υπεύθυνοι είναι για να λύνουν προβλήματα και όχι για να τα διαπιστώνουν και να χρονοτριβούν» απαντά ο κ. Μακρής

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2013 0:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:51
 
Τη διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) ζήτησε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Λάζαρος Μακρής με αφορμή το θέμα των «επικίνδυνων ελλείψεων υλικών» στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα της «Ε» (11/12/13) στο οποίο μεταφερόταν η αγωνία προϊσταμένων Τμημάτων και διευθυντών Κλινικών του ΓΝΛ, προς το νέο διοικητή των διασυνδεομένων νοσοκομείων Λάρισας Αθαν. Μητσιό, για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου από τις ελλείψεις υλικών.
Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και συνδικαλιστές τους, σχολιάζοντας την εξέλιξη, τόνισαν στην «Ε» την εκτίμησή τους πως, η απόφαση του κ. Μακρή να διατάξει ΕΔΕ «δεν αποσκοπεί στον εντοπισμό τυχόν ευθυνών υπευθύνων τμημάτων αλλά στον εκφοβισμό προκειμένου τα προβλήματα να μη βλέπουν το φως της δημοσιότητας» ενώ ο κ. Μακρής από την πλευρά του διευκρίνισε στην «Ε» πως «δεν μπορεί εμείς να διασφαλίζουμε χρήματα για τα νοσοκομεία και να υπάρχει μάλιστα πλεόνασμα πιστώσεων και κάποιοι να χρονοτριβούν ή απλά να διαπιστώνουν τα προβλήματα όταν πρέπει να δίνουν λύσεις».
Το θέμα αναδείχθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, όταν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη Ρένα Καραλαριώτου, επισκέπτεται το ΓΝΛ όπου παρουσία του κ. Μητσιού, του νεοτοποθετηθέντα αναπλ. διοικητή του ΓΝΛ Θ. Κουτσιανά και υπηρεσιακών παραγόντων ανακοινώνει «άλλα 3,05 εκατ. ευρώ για τη απόκτηση ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού» μέσω του ΕΣΠΑ.
Στη συζήτηση με τον κ. Αγοραστό γίνονται αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «δεν έχουμε ούτε λευκοπλάστ» την ώρα που η 5η ΥΠΕ τονίζει πως «τα νοσοκομεία της Λάρισας έχουν σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα».
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης Αγοραστού, υπηρεσιακοί παράγοντες του νοσοκομείου ζητούν από τον κ. Μητσιό την παρέμβασή του προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα από ελλείψεις υλικών και πιστώσεων. Όπως μεταξύ άλλων η εξεύρεση πόρων για την αγορά φαρμάκων μέχρι και τον Ιανουάριο, η προμήθεια αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του αίματος αλλά και η προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού.
Ο κ. Μητσιός ζήτησε την καταγραφή του συνόλου των θεμάτων που εκκρεμούν, προκειμένου να μην απειληθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και παράλληλα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μακρή, από τον οποίο και ζήτησε έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών.
ΧΩΡΙΣ Δ.Σ.
Το παράδειγμα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του ΓΝΛ η οποία εξυπηρετεί τους ασθενείς αλλά με «δανεικά» φίλτρα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα της έλλειψης Διοικητικού Συμβουλίου στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία της Λάρισας, το οποίο εγκρίνει τη σχετική δαπάνη.
Παρότι από τις αρχές του μήνα, ορίσθηκαν διοικητής και αναπλ. διοικητής στο ενιαίο πλέον (διοικητικά) νοσοκομείο της Λάρισας, μέχρι και σήμερα από το Υπουργείο Υγείας, άγνωστο γιατί, δεν έχει ορισθεί ακόμη τα διορισμένα μέλη του νέου Δ.Σ. με αποτέλεσμα, αφού δεν έχει συγκροτηθεί, να μην γίνονται συνεδριάσεις και να εκκρεμούν θέματα τα οποία προϋποθέτουν έγκριση από το Συμβούλιο.
Εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί τους τελευταίους μήνες, λόγω του κλίματος που δημιούργησε η αναμενόμενη αλλαγή στις διοικήσεις των νοσοκομείων ενώ υπενθυμίζεται πως, το ίδιο διάστημα, παρέμενε κενή η θέση του αναπλ. διοικητή στο ΓΝΛ μετά τον τοποθέτηση του Κων. Καραμπάτσα στη θέση του διοικητή του ΓΝ Βόλου.
Είναι χαρακτηριστικό πως η καθυστέρηση στον ορισμό διοικήσεων, δημιούργησε κλίμα αναβλητικότητας που μεταξύ άλλων απείλησε με απώλεια κοινοτικών πόρων. Με τα τελευταία έργα να εντάσσονται τελικά στο ΕΣΠΑ, κυριολεκτικά στην εκπνοή της προθεσμίας του Πλαισίου Στήριξης, μετά από πρωτοβουλίες και διαρκείς επαφές υπηρεσιακών στελεχών του ΓΝΛ με παράγοντες του Υπ. Υγείας και σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό.
Σημειώνεται επίσης πως οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας η οποία διαθέτει αναλυτική εικόνα για την κατάσταση των νοσοκομείων της Λάρισας αλλά άσχετα από αυτό, το πρόβλημα αφορά στη λειτουργία των νοσοκομείων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Οι παρατηρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων για τις ελλείψεις υλικών στο ΓΝΛ, μετά και το δημοσίευμα της «Ε», προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Μακρή, ο οποίος εκείνο το διάστημα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων σημειωνόταν ότι «δεν πρόκειται να λείψει κανένα υλικό τόσο σε φάρμακα όσο και σε υπόλοιπα υλικά» καθώς «η 5η Υγειονομική Περιφέρεια φροντίζει πάντα ώστε όλα τα Νοσοκομεία της αρμοδιότητας της να διαθέτουν τις απαραίτητες πιστώσεις που εγγυούνται την ασφαλή τους λειτουργία».
«Όταν υπάρχουν πιστώσεις, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κινδυνολογεί, να στιγματίζει την εικόνα ενός ιδρύματος, να ακυρώνει πολύπλευρες και επίπονες προσπάθειες, τον μόχθο των περισσοτέρων εργαζομένων. Δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την αξιοπρέπεια των ασθενών και των οικείων τους» κατέληγε η δήλωση του κ. Μακρή.
Πρόσφατα ο κ. Μακρής με εντολή του προς τον κ. Μητσιό ζήτησε να γίνει ΕΔΕ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσιός, όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, όρισε ήδη υπεύθυνο για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass