ΟΙ ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Η πασχαλιάτικη προσφορά των εθελοντριών της «Ευχής Ζωής»

Δημοσίευση: 05 Απρ 2015 12:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:48

 

Όταν ρωτήθηκε ο Γκάντι : «Μα γιατί τα κάνεις όλα αυτά και αγωνίζεσαι για τους άλλους», απήντησε με στωικότητα: «Μα, δεν κάνω τίποτα για τους άλλους, τα κάνω για τον εαυτό μου πρωτίστως».

Η κουλτούρα λοιπόν του εθελοντισμού υπήρχε και υπάρχει σε κάθε κοινωνία, μολονότι σε διαφορετικές μορφές και κυρίως πλησιάζει τον ψυχισμό της γυναίκας, η οποία τίκτει και φέρνει την ζωή στο φως δημιουργώντας ο πόνος αυτός του τοκετού μία ιδιάζουσα κοινωνική ευαισθησία στην ανάγκη και τον πόνο, χωρίς να αποκλείουμε και μεγάλες φυσιογνωμίες αντρών που έδωσαν το καλύτερο παράδειγμα. Αν και δεν υπάρχουν κοινές μέθοδοι υπολογισμού του εύρους της εθελοντικής συμμετοχής ούτε σε εθνικό ούτε σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο ο εθελοντισμός είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε παγκόσμια κλίμακα και έχει μαζική συμμετοχή σε όλες τις κοινωνίες. Και αυτό γιατί αποτελεί μια βασική έκφραση των ανθρωπίνων σχέσεων. Σχετίζεται με την ανάγκη των ατόμων να συμμετέχουν και να νιώθουν ότι είναι σημαντικοί για τους συνανθρώπους τους. Ο εθελοντισμός διαπνέεται από τις αξίες της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της ενδυνάμωσης, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη ποιότητα της ζωής.

Η Ευχή Ζωής

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, αποτελεί μια μορφή συμμετοχής στα κοινά, αναπτύσσοντας την εθελοντική δράση σε διάφορους τομείς, με διαφοροποιημένο περιεχόμενο σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές φιλανθρωπίας. Μία τέτοια δράση αναπτύσσουν οι εθελόντριες της «Ευχής Ζωής», οι οποίες σύσσωμες σαν ομάδα και με τη δυναμική παρουσία του εμπορικού συλλόγου της πόλης της Λάρισας, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού Νονοί-Νονές, για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, συγκέντρωσαν και μοίρασαν δεκάδες είδη πρώτης ανάγκης.

Η ομάδα αλληλεγγύης «Ευχή Ζωής» είναι μια τέτοια εθελοντική οργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε στη Λάρισα στις 2 Ιανουαρίου του 2012 με σκοπό την προστασία, την αρωγή και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του παιδιού κυρίως, αλλά και των ατόμων που αποτελούν την οικογένεια (ανδρών και γυναικών). Αναπτύσσει δράσεις που σχετίζονται με τη διάδοση, την ευαισθητοποίηση και τον σεβασμό των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς και την ενημέρωση ενάντια σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και εν γένει κακοποίησης, την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την οργάνωση και λειτουργία δικτύου συνεργαζόμενων επιστημονικών φορέων με στόχο τη νομική, ιατρική και ψυχολογική στήριξη σε αντιμετώπισης περιστατικών που χρήζουν βοήθειας. Τα γραφεία της «Ευχής Ζωής» βρίσκονται στην οδό 23ης Οκτωβρίου 11 και Ζαλοκώστα γωνία, με τηλέφωνα επικοινωνίας 2414004325, 6983076073.

Η Μ. Λάμπρου

Η νομικός και υπεύθυνη συντονισμού της Ομάδας Αλληλεγγύης του Ευχή Ζωής Μαριέτα Λάμπρου μίλησε στην «Ε» για τις δράσεις της Οργάνωσης: «Το Κέντρο ενημέρωσης και υποδοχής της Ευχής Ζωής λειτουργεί από 10:00 π.μ. – 2:00 μ. καθημερινά. Λειτουργούμε κλειστές ομάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης, δίκτυο συνεργαζόμενων δικηγόρων, ιατρών, ψυχολόγων και λογοθεραπευτών, οι οποίοι παρέχουν κατά περίπτωση αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Λειτουργούμε ακόμη τον θεσμό «του αναδόχου», πρόκειται για άτομο που αναλαμβάνει την κάλυψη εξόδων για τη μόρφωση και εκπαίδευση άπορων παιδιών, διοργανώνουμε διαλέξεις, ομιλίες και σεμινάρια με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων ευπαθών ομάδων και εν γένει βελτίωσης των συνθηκών ζωής, εκδηλώσεις με στόχο τη συγκέντρωση πραγμάτων και όχι χρημάτων που διατίθενται για τις ανάγκες άπορων και εγκαταλελειμμένων παιδιών και μητέρων. Τέλος συγκεντρώνουμε ρούχα, βιβλία, παιχνίδια και είδη σίτισης, ενώ συνεργαζόμαστε με μη κερδοσκοπικούς φορείς που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς. Και φυσικά παρέχουμε άμεση συμπαράσταση σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass