ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Πρόοδος αλλά και καθυστερήσεις για τον αυτισμό

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2015 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:56

 

Με εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή και με την παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας αλλά και τοπικών παραγόντων ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου «Το πάζλ του αυτισμού - 10 χρόνια μετά… εξελίξεις και προοπτικές», στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Με προσκεκλημένους κορυφαίους ομιλητές, διακεκριμένους επιστήμονες εξειδικευμένους στον αυτισμό, από τη Βρετανία και την Ελλάδα, το συνέδριο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για επιστήμονες, φοιτητές και γονείς. Πραγματοποιείται μια δεκαετία μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του αντίστοιχου πρώτου Συνεδρίου από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας. Και αποτελεί καλή αφορμή για να αποτυπωθεί η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα στο θέμα του αυτισμού και να συγκριθεί με την τότε επικρατούσα κατάσταση. Όπως ανέφερε και η πρόεδρος του Συλλόγου Έρη Καλογεροπούλου στην εναρκτήρια ομιλία της, «μετά από δώδεκα χρόνια κάποια προβλήματα στη χώρα μας βελτιώθηκαν αλλά κάποια πολύ σημαντικά, που θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμη και την αξιοπρέπεια των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, παραμένουν και διογκώνονται, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων στο φάσμα. Κάποιος πολιτικός κάποτε μας είπε ότι ο αυτισμός είναι ακριβή διαταραχή. Μπορεί και να είναι, αλλά εμείς οι γονείς δεν την επιλέξαμε… Το πρόβλημα του αυτισμού παγκόσμια δεν είναι απλά κοινωνικό. Είναι βαθιά πολιτικό και πολιτισμικό».

Χαιρετισμούς στην εναρκτήρια εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, εκ μέρους του δημάρχου Λαρισαίων ο πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θωμάς Δαούλας, ο αν. προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δημήτρης Κολοκοτρώνης, από την πλευρά της Ιατρικής Σχολής ο αν. καθηγητής Ν. Σκεντέρης, ο γ.γ. του Ελληνικού Επιστημονικού Δικτύου για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος Παναγιώτης Βουτυράκος. Ενώ τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι τοπικών και επιστημονικών φορέων μεταξύ των οποίων ο περιφερειακός σύμβουλος Βασ. Πινακάς, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχ. Αναστασίου, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος κ.α.

Το πρόγραμμα εξελίχθηκε χθες κανονικά με την παρουσίαση του βιβλίου της Α. Αφεντουλίδου «Ο ξένος του Αλμπέρ Καμύ: Μια καταβύθιση στον κόσμο του αυτισμού» και την εισήγηση της Βρετανίδας καθηγήτριας Rita Jordan με θέμα «Η τρέχουσα κατανόηση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού και η πρόοδος στην εκπλήρωση των αναγκών σε όλη τη διάρκεια της ζωής». Συγκινητικό στιγμιότυπο της χθεσινής πρώτης ημέρας του συνεδρίου ήταν η προβολή βίντεο με τις δράσεις του Συλλόγου, όπου πρωταγωνιστές ήταν τα ίδια τα άτομα με αυτισμό.

*Σύμφωνα με το πρόγραμμα, (το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή), σήμερα Σάββατο 9 Μαΐου, από τις 9.30 π.μ., θα διεξαχθεί Συμπόσιο με συντονίστρια την Ι. Τσιούρη και τις εισηγήσεις:

- «Διδασκαλία Δεξιοτήτων Ανάγνωσης για Παιδιά με Αυτισμό: Προκλήσεις και αποτελεσματικές στρατηγικές» E. Tyler.

- «Διδασκαλία αριθμητικής για παιδιά με Αυτισμό χρησιμοποιώντας Προσαρμοσμένα Μαθηματικά» C. Grindle.

Στις 11.30 π.μ. Συμπόσιο με συντονιστή τον Σ. Νότα και τις εισηγήσεις:

-«Όρια και προοπτικές ένταξης παιδιών του αυτιστικού φάσματος / Άσπεργκερ στο Ελληνικό Σχολείο» Η. Κουρκούτας.

-«Παράλληλη Στήριξη μαθητών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού: Επαναπροσδιορίζοντας τους όρους ενός στοιχήματος» Σ. Σούλης.

-«ΠΑΥΕΥΣ: Ένα Ευφυές Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης Ατόμων με ΔΑΦ» Β. Βουτσινάς.

*Στις 14.00 Συμπόσιο με συντονιστή τον Β. Μαυρέα και τις εισηγήσεις:

- «Λειτουργίες της στερεοτυπικής συμπεριφοράς» R. Mellon.

- «Υποστήριξη θετικής συμπεριφοράς: Αρχικές βάσεις τεκμηρίωσης και εφαρμογών» P. Baker.

*Στις 15.30 Συμπόσιο με συντονιστή τον Ν. Σκεντέρη και τις εισηγήσεις:

-«Αποκλείοντας τους γονείς, Εκπαιδεύοντας τους γονείς, Οδεύοντας

με τους γονείς: Η Επιστημονική Οδύσσεια της Συνεργασίας Γονέων –

Ειδικών για το παιδί με ΔΑΦ» Α. Γενά.

-«Ψυχοεκπαίδευση γονέων παιδιών με Αυτισμό: Η θεραπευτική δύναμη της ομάδα» Ι. Τσιούρη.

-«Μεγαλώνοντας με έναν αδελφό ή αδελφή με Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος: ένα μοντέλο για την εμπλοκή των αδελφών με βάση τη Νοητικοποίηση» Σ. Νότας, Γ. Παυλοπούλου.

-«CYGNET Πρόγραμμα Ψυχοεκπαίδευσης Γονέων» Γ. Συγκούνας, Α. Ζήζου, Μ.Ζιακούλη, Σ.Μητούλα.

*Στις 17.30 διάλεξη με συντονιστή τον R. Mellon «Αποδοχή και δέσμευση που θα μπορούσε να φέρει η υποστηρικτική εργασία των φροντιστών» S. Noone.

*Στις 18.30 διάλεξη με συντονίστρια την Φ. Μιδούχα «Η ψυχολογική ευεξία στους γονείς και τα αδέλφια των παιδιών με αυτισμό» R. Hastings.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass