ΕΝΩ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ

Εξοπλίζονται τα χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2015 0:22

 

Τοποθετημένος και έτοιμος να λειτουργήσει θα είναι στα τέλη Νοεμβρίου ο νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η σχετική σύμβαση, προϋπολογισμού 487.000 ευρώ, υπογράφηκε χθες και αφορά συγκεκριμένα σε 3 τράπεζες γενικής χειρουργικής, παρελκόμενα χειρουργικών τραπεζιών, 1 τράπεζα χειρουργική – ορθοπαιδική μεταφερόμενης επιφάνειας, 1 τράπεζα χειρουργική βαρέως τύπου με τα παρελκόμενά της και 5 σκυαλιτικές λυχνίες.

Πάντως, με τις συγκεκριμένες προσθήκες αναβαθμίζεται το 50% των χειρουργείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθώς το δυναμικό του αποτελείται από 10 χειρουργικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ Μιχάλης Βενιζέλος, ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Καραμπάτσας, ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα του ιδρύματος αγγειοχειρουργός Αθανάσιος Γιαννούκας, ο πρόεδρος της επιτροπής χειρουργείων καθηγητής Κωνσταντίνος Μαλίζος, ο καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας και ο εκπρόσωπος της εταιρίας που θα τοποθετήσει τον νέο εξοπλισμό κ. Παπαποστόλου, επισημάνθηκε αφενός ότι το νοσοκομείο αποκτά χειρουργεία αντάξια ενός τριτοβάθμιου νοσηλευτικού ιδρύματος και αφετέρου ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ.

Αιχμές υπήρξαν επίσης για τη στάση των προηγούμενων διοικητών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, σε αντιστάθμισμα με τη στάση του νυν διοικητή ο οποίος σε λίγους μήνες προχώρησε ζητήματα που καθυστερούσαν ολόκληρα χρόνια! «Αν είχαμε εδώ τον κ. Καραμπάτσα δυο τρία χρόνια πριν η κατάσταση στο νοσοκομείο θα ήταν πολύ καλύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούκας.

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων έθεσε χωρίς υπεκφυγές ο περιφερειάρχης, ο οποίος τόνισε ότι για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, από τα 20 συνολικά ενταγμένα έργα ύψους 12.188.000 ευρώ, μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί μόνο 1.800.000 ευρώ και έχουν απορροφηθεί μόλις 1.007.000 ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Αγοραστός ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ώστε να λυθεί ένα διαδικαστικό ζήτημα που αφορά στη διοίκηση του Νοσοκομείου το οποίο δεν επιτρέπει την εύρυθμη ολοκλήρωση άλλων ενταγμένων έργων με αποτέλεσμα να διακυβεύονται εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα πληρωθεί η κενή θέση υποδιοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μετά την παραίτηση της κ. Ευδοκίας Τζαβέλα – Αδαμάκη, δένοντας ουσιαστικά τα χέρια του υπόλοιπου διοικητικού συμβουλίου.

Από την πλευρά τους, τόσο ο εκπρόσωπος της 5ης ΥΠΕ, όσο και οι φορείς του Νοσοκομείου στάθηκαν στην αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά και στην ανάγκη περαιτέρω επιτάχυνσης των υπολειπόμενων έργων, ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος ΕΣΠΑ στα τέλη του 2015.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «η δημόσια υγεία είναι ένας κρίσιμος τομέας, ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε αλλά και σ’ εκείνη που έρχεται στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις όσον αφορά στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για να παρέχουν τα νοσοκομεία μας καλύτερη δημόσια υγεία. Συνήθως στα ανεπτυγμένα κράτη, οι πλούσιοι προστρέχουν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και όχι οι φτωχοί στις ιδιωτικές. Αυτό πρέπει να είναι και το μέλημα όλων μας.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφεται αυτή η σύμβαση και να ολοκληρώνεται μέσα στο χρονικό πλαίσιο που θέτει το ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, θέλω να σας πω ότι υπήρξαν αρρυθμίες. Έχουμε εντάξει στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό που εξυπηρετεί όλη την Κεντρική Ελλάδα και στο Γενικό, 20 έργα 12.188.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί μόνο έργα προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ και έχουν απορροφηθεί 1.007.000 ευρώ. Πρέπει να διορθωθούν ορισμένα πράγματα ως προς την ταχύτητα. Αυτή τη στιγμή θα ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε την έγκριση σύμβασης και για δύο ακόμη έργα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει ο επίτροπος να δώσει τη σύμφωνη γνώμη να πληρωθούν τα έργα. Γι’ αυτό πρέπει με κανονιστική το υπουργείο να δώσει το δικαίωμα στον διοικητή να μπορεί να υπογράφει. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, διαφορετικά τα εναπομείναντα έργα κινδυνεύουν.

Με τον κ. Καραμπάτσα έχουμε στενή συνεργασία που έχει δοκιμαστεί. Είναι δημιουργική και επιτυχημένη στην πράξη από την προηγούμενη θέση του στον Βόλο, όπου το εκεί νοσοκομείο μπήκε τελευταίο στην κούρσα του ΕΣΠΑ και αναδείχθηκε πρώτο».

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Καραμπάτσας ανέφερε ότι «αποτελούσε πάγιο αίτημα των χειρουργών του Πανεπιστημιακού να αποκτήσουν επιτέλους χειρουργεία αντάξια ενός τριτοβάθμιου νοσηλευτικού ιδρύματος. Στην προσπάθεια αυτή η συνεργασία μας σε ασφυκτικούς χρόνους ήταν σφιχτή σε όλα τα έργα που προσπαθούμε να τελειώσουμε. Γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη διαχειριστική αρχή, τα στελέχη που κάνουν τη δουλειά και πρωτίστως τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό ο οποίος, χωρίς καμία δόση κολακείας, έχει εμπλακεί προσωπικά σ’ αυτή την υπόθεση υπερβάλλοντας εαυτόν.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να πούμε ότι ολοκληρώσαμε τη διαδικασία οριακά και η εταιρία διαβεβαιώνει πως σε ένα μήνα θα είναι όλα στη θέση τους για να λειτουργήσουν. Βέβαια μας περιμένουν ακόμη πάρα πολλά έργα, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική με πολλά προβλήματα, αλλά η θέληση κάποιες φορές περισσεύει και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέδραμαν.»

Ο ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ

Ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Μιχάλης Βενιζέλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «με τον κ. περιφερειάρχη έχουμε αγαστή συνεργασία και θεωρώ πως είπε αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν πράξη. Δηλαδή δεν φθάνει η διαπιστωσιολογία των προβλημάτων. Ο περιφερειάρχης έχει δείξει δείγματα γραφής και ενδιαφέρον για τη διαχείριση των πόρων. Από τη δική μας πλευρά αλλά και του υπουργείου Υγείας νομίζω ότι θα ξεπεραστεί αυτή η διαδικαστική πράξη που μας δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου».

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Ο διευθυντής χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου κ. Αθανάσιος Γιαννούκας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ως καθηγητής Αγγειοχειρουργικής δεν μπορώ να μην έχω χαρά σήμερα, γιατί έρχεται κάποιος εξοπλισμός στο χειρουργείο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η χαρά μου όμως δεν είναι τέτοια που θα μπορούσε να ήταν, γιατί πολλά έργα ίσως έχουν χαθεί και μπορεί να μην έρθουν ποτέ, για ένα νοσοκομείο το οποίο η 5η ΥΠΕ και όλος ο κόσμος στη Θεσσαλίας το θεωρεί νοσοκομείο της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. Αυτό το νοσοκομείο για 10 χρόνια έχει δεχθεί τόσο όγκο ασθενών που πια και το ανθρώπινο δυναμικό και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι κουρασμένος. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη για το γεγονός πως γι’ αυτό το έργο όλες οι υπηρεσίες του έτρεξαν ώστε να ολοκληρωθεί, θέλω να πω για τον κ. Καραμπάτσα ότι αν τον είχαμε δύο – τρία χρόνια πριν θα είχαν ολοκληρωθεί ακόμη περισσότερα έργα».

Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Καρδιάς, Αγγείων, Θώρακα του νοσοκομείου κ. Νίκος Τσιλιμίγκας ανέφερε ότι «εκείνο που κανείς διαπιστώνει είναι ότι η επένδυση στον χώρο της υγείας είναι επένδυση στη ζωή και παράλληλα εδώ σε εμάς είναι επένδυση στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στην πρόοδο. Γι’ αυτό λοιπόν κ. περιφερειάρχη τα χρήματα που διαθέτετε ρίξτε τα εδώ στο νοσοκομείο γιατί είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο στη Θεσσαλία».

Ο πρόεδρος της επιτροπής χειρουργείου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι αλήθεια, όπως είπε και ο κ. περιφερειάρχης, πως ό,τι του ζητήσαμε δεν έγειρε καμία ένσταση, που σημαίνει πως μας εμπιστεύθηκε, μας άκουσε και το ενέκρινε. Το ίδιο και η πρόσφατη διοίκηση η οποία διεκπεραίωσε τα πράγματα με ταχύτητα έτσι ώστε να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία».

Ο κ. Μαλίζος αναφέρθηκε παράλληλα στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που ταλανίζουν το Ίδρυμα και εστίασε στις ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων που δεν μερίμνησαν ώστε να πάνε τα πράγματα μπροστά, «αποτέλεσμα εμμονών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass