ΝΕΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2016

Ξεκινά το 18ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδας

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2015 0:42

 

Η αλληλεπίδραση καρδιάς και εγκεφάλου είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο 18ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος το οποίο διεξάγεται από σήμερα Παρασκευή 9 μέχρι και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» στη Λάρισα σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με τη συμμετοχή της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας, του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας και της Cleveland Clinic.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, όπως επισήμανε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής Φίλιππος Τρυποσκιάδης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, επικεντρώνεται σε θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο καρδιολόγο και όχι μόνον και περιλαμβάνει διαλέξεις εξεχόντων ξένων και Ελλήνων ερευνητών, στρογγυλά τραπέζια και επιστημονικές αντιπαραθέσεις σε αμφισβητούμενα θέματα.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τρυποσκιάδης ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του 2016 θα λειτουργήσει νέος στεφανιογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στο τριήμερο συνέδριο είναι:

Η αλληλεπίδραση καρδιάς και εγκέφαλου

Τα συναισθηματικά τραύματα και η ψυχολογική φόρτιση (στρες), ιδιαίτερα σε άτομα με καρδιακά προβλήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μην έχουν διαγνωσθεί, είναι δυνατό να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακές αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο λόγω της δυσμενούς επίδρασης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην καρδιά. Αντίστροφα, ο εγκέφαλος δέχεται επιδράσεις που προέρχονται από την καρδιά.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

Υπολογίζεται, ότι στη χώρα μας γεννιούνται κάθε χρόνο 1000 μωρά με συγγενείς καρδιοπάθειες, δηλαδή παθήσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής, πριν γεννηθεί το παιδί. Από τα μωρά αυτά, 80-90% επιβιώνουν μέχρι την ενήλικο ζωή. Ωστόσο, σε πολλά από αυτά απαιτείται η διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων που δρουν ανακουφιστικά, αλλά δεν θεραπεύουν το πρόβλημα, ενώ σε άλλα η πάθηση δημιουργεί προβλήματα μετά την ενηλικίωση.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

Η αορτή είναι το κεντρικό αγγείο του σώματος και μεταφέρει το οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά σε όλα τα όργανα του σώματος. Παθήσεις της αορτής, όπως το ανεύρυσμα, η στένωση του ισθμού και ο διαχωρισμός δύνανται να έχουν δραματικές συνέπειες για τον ασθενή (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, θάνατος). Οι σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές, όπως η ηχωκαρδιογραφία, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία καθιστούν εφικτή την ακριβή διάγνωση.

ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

Είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και την Αμερική. Η αντιμετώπισή του στις περιπτώσεις που δεν προκαλεί αιφνίδιο θάνατο απαιτεί την έγκαιρη διάγνωση και τη διενέργεια αγγειοπλαστικής (μπαλονάκι) με την εμφύτευση ενδοπρόσθεσης (στεντ) με σκοπό τη διάνοιξη της αρτηρίας που βούλωσε από θρόμβο (πήγμα αίματος) και προκάλεσε το έμφραγμα, όσο το δυνατό γρηγορότερα (πρωτογενής αγγειοπλαστική).

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ

Είναι γνωστό, ότι η πλειονότητα των παθήσεων των καρδιαγγειακού συστήματος περιορίζει την ικανότητα των ασθενών για άσκηση. Από την άλλη πλευρά, η άσκηση, όταν γίνεται σωστά, έχει ευμενείς επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους υγιείς αλλά και για τους καρδιοπαθείς. Έτσι, σήμερα, η συμμετοχή σε προγράμματα επιβλεπόμενης άσκησης ενδείκνυται ακόμη και σε ασθενείς με σοβαρές καρδιοπάθειες, όπως εκείνοι που έχουν περάσει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

ΝΕΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Τρυποσκιάδης ανακοίνωσε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει επιτέλους στις αρχές του 2016 ο νέος στεφανιογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μετά από προσπάθειες τόσο του πρώην διοικητή του Ιδρύματος Αθανάσιου Μητσιού όσο και του νυν Κώστα Καραμπάτσα, φαίνεται ότι το μηχάνημα θα έλθει τελικά.

Ο κ. Τρυποσκιάδης εστίασε όμως και στο γεγονός της τεράστιας καθυστέρησης αυτής της εξέλιξης, θυμίζοντας ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν, ο τέως διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζαρος Μακρής δήλωνε ότι… σε δύο μήνες ο στεφανιογράφος θα ερχόταν στο Πανεπιστημιακό!

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass