ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Η κενή θέση που «βραχυκυκλώνει» τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας

* Μπορεί να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ δυσκολεύει η λειτουργία τους

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2015 20:20

Μπορεί η εβδομάδα που πέρασε να έδωσε θετικές ειδήσεις για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην περιοχή μας, όπως την προώθηση του νέου εξοπλισμού στα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού ή την επιπλέον οικονομική επιχορήγηση των δύο νοσοκομείων, ανέδειξε όμως παράλληλα και ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που κυριολεκτικά βραχυκυκλώνει τη λειτουργία και των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς προκαλεί μια σειρά από αρρυθμίες οι οποίες παρεμποδίζουν την υλοποίηση έργων και μπλοκάρουν ακόμα και καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Πρόκειται για το ζήτημα της νομιμότητας σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου, που είναι κοινό για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και το οποίο διεκπεραιώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία τους, τους διαγωνισμούς δηλαδή, τις συμβάσεις, τις προμήθειες, τα έργα μέσω ΕΣΠΑ, τις υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού και άλλα.

Όπως καταγράφηκε από δηλώσεις την εβδομάδα που πέρασε, το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού τόσο των υγειονομικών παραγόντων της πόλης όσο και της ηγεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το συλλογικό όργανο διοίκησης των δύο νοσοκομείων της Λάρισας είναι 9μελές. Πρόεδρός του είναι ο κοινός διοικητής, αυτήν την περίοδο δηλαδή ο κ. Κώστας Καραμπάτσας, ο οποίος μετακινήθηκε ως γνωστόν στη θέση αυτή στις 22 Ιουνίου, με απόφαση του τέως υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αφήνοντας το τιμόνι του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, για να πάρει τη θέση του παραιτηθέντος Αθανάσιου Μητσιού.

Λίγες μέρες αργότερα, τοποθετήθηκε με ΦΕΚ - και πάλι με απόφαση Κουρουμπλή - πρόεδρος του ενιαίου Δ.Σ. των νοσοκομείων, ώστε να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του. Με το ίδιο ΦΕΚ ο κ. Κουρουμπλής τοποθέτησε τον κ. Γ. Καριπίδη και την κ. Π. Αναγνωστοπούλου ως τακτικά μέλη του οργάνου σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών Ν. Γκατζόγια και Μ. Τζιαστούδη αντίστοιχα.

Το όργανο συμπληρώνουν οι διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας και Διοικητικού-Οικονομικού του ΠΓΝΛ, δύο αιρετά μέλη - εκπρόσωποι των ιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων αντίστοιχα - ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Θ. Κουτσιανάς και… ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα, καθώς η κ. Εύη Αδαμάκη – Τζαβέλα, αναπληρώτρια διοικήτρια επί θητείας Μητσιού, παραιτήθηκε και το ΦΕΚ αποδοχής της παραίτησής της δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Ν.2690/99 προβλέπεται για τα Συλλογικά Όργανα Διοίκησης ότι: «το συλλογικό όργανο μπορεί να λειτουργήσει, όχι όμως πέρα από ένα τρίμηνο, αν κάποια από τα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον, κατά τις συνεδριάσεις του, τα λοιπά μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι εφόσον η κ. Αδαμάκη παραιτήθηκε στις 13/5 και δεν αντικαταστάθηκε, το διοικητικό συμβούλιο των δύο νοσοκομείων της Λάρισας δεν έχει εγκυρότητα σύνθεσης αλλά και νομιμότητα σύγκλησης μετά τις 13 Αυγούστου, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα υπόλοιπα 8 μέλη του είναι κανονικά ορισμένα!

Αξίζει να τονιστεί ότι το πρόβλημα αναδείχθηκε έγκαιρα με σχετική υπηρεσιακή αλληλογραφία, τόσο από την ηγεσία της 5ης ΥΠΕ όσο και από τη διοίκηση των νοσοκομείων. Μεσολάβησε όμως και το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, οπότε οι όποιοι σχεδιασμοί πήγαν πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο κ. Κουρουμπλής προσπάθησε να ορίσει αναπληρωτή διοικητή, αλλά η προκήρυξη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου «πάγωσε» κάθε διαδικασία.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ

ΠΛΕΟΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ

Οι ασφυκτικοί χρόνοι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση έργων υποδομής και αναβάθμισης των νοσοκομείων μέσω του ΕΣΠΑ, έστω και αν απαιτούνται απλές επικυρώσεις κατακύρωσης έργων που τελεσφόρησαν ύστερα από επίπονη και συντονισμένη προσπάθεια, έργων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που θα δώσουν ανάσα στα νοσοκομεία της Λάρισας, καθώς και τα γενικότερα λειτουργικά θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, δημιουργούν ένα δραματικό σκηνικό.

Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες μέρες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου και ο διοικητής των δύο νοσοκομείων Κώστας Καραμπάτσας αναφέρθηκαν μετ΄ επιτάσεως στο επείγον του ζητήματος.

Καθίσταται σαφές ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που γνωρίζει το πρόβλημα πρέπει άμεσα να δώσει λύση! Είτε με τροπολογία, με την οποία θα μπορούσε για παράδειγμα να παρατείνεται και πέραν του τριμήνου η δυνατότητα συνεδρίασης των Δ.Σ., όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, είτε με ορισμό νέου αναπληρωτή διοικητή έστω και προσωρινού.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους στο υπουργείο, οι κ. Ξανθός και Πολάκης διακήρυξαν ότι θα προβούν σε γενικευμένη αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων διοικήσεων των νοσοκομείων της χώρας και θα διορίσουν νέες διοικήσεις, με ολοκληρωμένη σύνθεση όπου είναι απαραίτητο.

Πρόκειται πάντως για μία διαδικασία που δεν προβλέπεται να περατωθεί πριν το τέλος του έτους κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση! Έτσι, η λύση της παράτασης πέραν του τριμήνου φαντάζει απλούστερη και πιο άμεσα εφαρμόσιμη. Το μόνο που δεν μπορεί να συνεχίζεται, είναι τα δύο νοσοκομεία να βρίσκονται στον αέρα, λόγω παρατεινόμενης γραφειοκρατικής και υπουργικής αδράνειας!

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε επίπεδο 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αντίστοιχο πρόβλημα ανέκυψε από τις 22 Σεπτεμβρίου και στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, εξαιτίας της μετακίνησης του Κώστα Καραμπάτσα, ενώ «ακέφαλα» επί μακρόν παραμένουν και τα νοσοκομεία Λαμίας και Άμφισσας, λόγω της αποχώρησης των διοικητών τους.

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass