ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Τελετή Απαγγελίας του Όρκου του Ιπποκράτη στο Ασκληπιείο της Κω

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2015 8:35

 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω (ΔΙΚΩ)συνδιοργάνωσαν σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κω, την Τελετή Απαγγελίας του Όρκου του Ιπποκράτη στο Ασκληπιείο της Κω, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.

Η Τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επετείου των 36 ετών αποπεράτωσης του κτιρίου του Ιπποκρατείου Μελάθρου, έδρα του ΔΙΙΚΩ που εγκαινιάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1979, από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κων/νο Τσάτσο.

Στην εκδήλωση, παρουσία των Πρόεδρων των επτά Πανεπιστημιακών Ιατρικών Σχολών της χώρας, ορκίστηκαν οι πρωτεύσαντες αριστούχοι ιατροί, που αποφοίτησαν το ακαδημαϊκό έτος 2014 - 2015. Οι αριστούχοι έλαβαν τιμητικό βραβείο το οποίο συνοδευόταν και από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ.

Στις εγκαταστάσεις του ΔΙΙΚΩ, επίσης, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η Συνδιάσκεψη των Πρόεδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, με θέμα «Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας».

Το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης περιελάμβανε επίσκεψη στο Ιατρείο του Ιπποκράτη, στο Μουσείο και στο Βοτανικό Κήπο του Ιπποκράτη. O φυσικός χώρος γύρω από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα φιλοξενεί και τα 256 φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης για τη θεραπεία των ασθενών του. Ο Κήπος του Ιπποκράτη είναι ένας βιολογικά πιστοποιημένος βοτανικός κήπος. Βρίσκονται αυτοφυή βότανα, άγρια δένδρα, φρούτα και λαχανικά. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, θαυμάζοντας τα θεραπευτικά βότανα. Υπάρχει σήμανση σε κάθε φυτό με πληροφορίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιπποκρατικών φυτών.

Η επίσκεψη στο Ασκληπιείο της Κω ήταν μέρος του προγράμματος. Το Ασκληπιείο της Κω ήταν ίσως το καλύτερο και το πιο φημισμένο της εποχής εκείνης, όπου πήγαιναν πολλοί μαθητές της ιατρικής και ασθενείς απ' όλα τα μέρη του κόσμου. Ο Ιπποκράτης άσκησε την Ιατρική κυρίως στο Ασκληπιείο της Κω.

Επιθυμία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι η Συνδιάσκεψη να πραγματοποιείται ετησίως, ενώ κάθε δύο χρόνια να λαμβάνει Πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή των Εθνικών Εκπροσώπων των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων των Χωρών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχαήλ Βλασταράκος,χαιρέτισε την Τελετή Απαγγελίας του Όρκου του Ιπποκράτη στο Ασκληπιείο της Κω, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της εκδήλωσης της βράβευσης της αριστείας και της προσφοράς στην Ιστορία, τις Αξίες και τον Πολιτισμό.

Εκ μέρους του ΔΙΙΚΩ, ο Πρόεδρος Καθηγητής κ. Στ. Γερουλάνοςαναφέρθηκε στην Ιστορία του «Ιπποκρατείου Ιδρύματος» και στην προσφορά του στην Ιατρική, ενώ ο Αν. Πρόεδρος, τέως Βουλευτής - Υπουργός κ. Αρ. Παυλίδης, μίλησε για τις «Προοπτικές ανάπτυξης των Διεθνών δραστηριοτήτων του ΔΙΙΚΩ».

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Πάτρας κ. Παναγιώτης Γκούμας ο αρχαιότερος των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, κ. Μ.Φρατζάκηαπηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση.

Εκ μέρους των Ιατρικών Σχολών παρευρέθησαν οι Πρόεδροι και οι πρωτεύσαντες των προπτυχιακών φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015:

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ: ο Πρόεδρος, Καθηγητής κ. Π. Σφηκάκης και ο κ. Ε. Οικονόμου

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ο Πρόεδρος, Καθηγητής κ. Α. Γαρύφαλλος και η κα Α. Αναστασιάδη

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ: ο Πρόεδρος, Καθηγητής κ. Π. Γκούμας και η κα Β. Μπουργάνου

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΡΗΤΗΣ: ο Κοσμήτορας, Καθηγητής κ. Γ. Κοντάκης και η κα Δ. Βαρουχάκη

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ο Πρόεδρος, Καθηγητής κ. Μ. Πασχόπουλος και ο κ. Δ. Μπρούτας

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΡΑΚΗΣ: ο Πρόεδρος, Καθηγητής κ. Α. Πολυχρονίδης και ο κ. Α. Γκιόκας

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ: ο Πρόεδρος, Καθηγητής κ. Ι. Στεφανίδης και η κα Κ. Παρίση.

Συμπόσιο Πυρηνικής Καρδιολογίας

Θα πραγματοποιηθεί Διήμερο Συμπόσιο με διεθνή συμμετοχή, από 7-8 Νοεμβρίου 2015, στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

          Παν. Γεωργούλιας,

Αναπλ. ΚαθηγητήςΠυρηνικής Ιατρικής

Από τις πρώτες μελέτες της ραδιοϊσοτοπικής κοιλιογραφίας και του σπινθηρογραφήματος με θάλλιο-201, οι διαγνωστικές εφαρμογές της Πυρηνικής Ιατρικής στην Καρδιολογία έχουν σημειώσει αλματώδη ανάπτυξη. Μια σειρά από ραδιοφάρμακα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την αιμάτωση, τον μεταβολισμό και την νεύρωση του μυοκαρδίου, ενώ αξιοσημείωτη είναι η τεχνολογική εξέλιξη στο πεδίο της Πυρηνικής Καρδιολογίας με την ανάπτυξη εξειδικευμένων (SPECT) και υβριδικών (SPECT/CT) απεικονιστικών συστημάτων, καθώς και σύγχρονων προγραμμάτων λογισμικoύ.

Η ραγδαία εξάπλωση της ποζιτρονιακής camera (PET/CT) κατά τον 21ο αιώνα, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα ραδιοφάρμακα, ανοίγει νέους δρόμους στην μοριακή σπινθηρογραφική απεικόνιση του μυοκαρδίου, λόγω των μοναδικών πληροφοριών που παρέχει με την επισήμανση μεταβολιτών και με την ασύγκριτη δυνατότητα ποσοτικών αναλύσεων.

Το διήμερο «Συμπόσιο Πυρηνικής Καρδιολογίας» απευθύνεται στους Πυρηνικούς Ιατρούς, Καρδιολόγους, Ακτινολόγους, Ακτινοφυσικούς και άλλους συνεργαζόμενους επιστήμονες, για την ενημέρωσή τους στις σημαντικές κλινικές εφαρμογές και τις σύγχρονες εξελίξεις της Πυρηνικής Ιατρικής στο ευρύτατο πεδίο των καρδιολογικών παθήσεων.

Ιδιαίτερες αναφορές θα γίνουν στην σπινθηρογραφική και μη-ραδιοϊσοτοπική απεικόνιση στην καρδιακή ανεπάρκεια, στις νεότερες κλινικές μελέτες στην Πυρηνική Καρδιολογία, στις τεχνολογικές εξελίξεις και στα καινοτόμα ραδιοφάρμακα που δοκιμάζονται ή εισάγονται στην κλινική πράξη.

Στο εκπαιδευτικό - επιστημονικό πρόγραμμα συμμετέχουν προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι οργανωτές του συμποσίου, κ. Παν. Γεωργούλιας, Αναπλ. Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΠΘ και κα Μ. Κουτελού, Δ/ντρια Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του «Ωνάσειου» Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, εκφράζουν την επιθυμία τους η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων να συμβάλλει στην επιτυχία του, ώστε να θεσμοθετηθεί ως επιστημονική εκδήλωση.

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου Χειρουργικής της Παχυσαρκίας. Το συνέδριο διεξήχθη στην πόλη της Λάρισας στις 2 και 3 Οκτωβρίου 2015.

Οι Πρόεδροι του Συνεδρίου:

Δημήτριος Ζαχαρούλης

Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής

Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Τζοβάρας

Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής

Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε τα εξής θέματα:

* Εγχειρήσεις παχυσαρκίας: Νεώτερα δεδομένα

* Χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικών νόσων

* Χειρουργική παχυσαρκίας σε εφήβους και παιδιά

* Χειρουργική παχυσαρκίας σε ασθενείς άνω των 65 ετών

* Αναισθησιολογικά προβλήματα & εγχειρήσεις παχυσαρκίας

* Φαρμακευτική και παραφαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

* Συνοδές παθήσεις με την παχυσαρκία πριν και μετά την εγχείρηση

* Πλαστική χειρουργική αποκατάσταση μετά τις εγχειρήσεις

* Διαιτολογικές - διατροφικές απαιτήσεις για τους παχύσαρκους και νεώτερα δεδομένα

* Ψυχολογικοί παράμετροι νοσογόνα παχύσαρκων

* Ψυχιατρική υποστήριξη παχύσαρκων πριν και μετά τις εγχειρήσεις

* Νοσηλευτικά προβλήματα & εγχειρήσεις παχυσαρκίας

* Οικονομικά της υγείας και νοσογόνος παχυσαρκία

Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή διεθνούς φήμης χειρουργών του εξωτερικού, οι οποίοι ανέλυσαν σύγχρονες τεχνικές και νεότερα δεδομένα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Α. Βλάχου

(τηλ. 2410-685591 avlachou@uth.gr) ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα (www.med.uth.gr), το (@meduth) & το (facebook.com/meduth).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass