ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Ερευνα για τη σχέση διατροφής με Αλτσχάιμερ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2015 0:41

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στον Δήμο Κιλελέρ η πρώτη φάση της έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα της το εάν και κατά πόσο, η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας στον άνθρωπο.

Η μελέτη αποτελεί συνέχεια έρευνας που ξεκίνησε στην Αμερική και επεκτείνεται σταδιακά σε χώρες της Μεσογείου, ενώ πρόκειται για την πρώτη επιδημιολογική μελέτη που γίνεται για τη διατροφή και την Τρίτη Ηλικία και γενικότερα για την άνοια και άλλα νοσήματα.

Στη Λάρισα, το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει συνολικά περίπου 1.500 άτομα. Στην Αθήνα, η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Αναλυτικότερα για το πρόγραμμα η κ. Βασιλική Πιλάτου, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας, αναφέρει: «Ένας από τους βασικούς σκοπούς της έρευνας ήταν να επεκταθεί και σε αγροτικές περιοχές περιφερειακά των πόλεων. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Κιλελέρ – μαζί με άλλους περιφερειακούς δήμους – επιλέχθηκαν ως δείγμα για τη συλλογή των απαραίτητων ερευνητικών δεδομένων.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα και έτσι σε συνεννόηση με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, αποφασίστηκε ο δήμος να συμμετέχει.

Αρχικά, η έρευνα ξεκίνησε με την προαιρετική συμμετοχή δημοτών από τη Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας, ενώ στη συνέχεια το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στην τοπική Κοινότητα του Ζαππείου.

Με την ολοκλήρωση, της πρώτης φάσης διεξαγωγής της μελέτης, επιστημονικοί συνεργάτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κ. Ξανθή Αραμπατζή, ψυχολόγος, η κ. Ελευθερία Ζήσου, ψυχολόγος, και η κ. Αμαλία Μιχαλοπούλου, ιατρός, επισκέφθηκαν το Περιφερειακό Ιατρείο της Νίκαιας προκειμένου να ενημερώσουν τα τοπικά συμβούλια Νίκαιας και Ζαππείου, αλλά και τους γενικούς Ιατρούς της περιοχής για τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης διεξαγωγής της μελέτης.

Συνολικά, πήραν μέρος 220 άτομα, περίπου 150 από τη Νίκαια και 70 από το Ζάππειο, ενώ κλήθηκαν να συμμετάσχουν τηλεφωνικά περίπου 500 άνδρες και γυναίκες. Οι γυναίκες συμμετείχαν με μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 60%, ενώ οι άνδρες σε ποσοστό 40%.

Όσον αφορά τον παράγοντα ηλικία, αυτή κυμάνθηκε από τα 65 χρόνια, που ήταν και το μικρότερο ηλικιακό όριο συμμετοχής στην έρευνα, μέχρι και την ηλικία των 99 ετών! Έτσι, ο μέσος όρος ηλικίας προσδιορίστηκε στα 72 περίπου χρόνια ζωής. Να σημειωθεί ότι η επιλογή των συμμετεχόντων είναι βασισμένη σε τυχαία δειγματοληψία, αφορά σε αξιολόγηση της μνήμης, στη δωρεάν εξέταση από γιατρούς και ψυχολόγους, σε δωρεάν εξετάσεις αίματος και σε μελλοντική παρακολούθηση, ενώ για τη συλλογή κλινικών, βιολογικών και άλλων δεδομένων ακολουθήθηκε η μέθοδος της συνέντευξης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, προκύπτει ότι τα ποσοστά των ατόμων που εμφανίζουν χαρακτηριστικά άνοιας ή παρουσιάζουν ήπια γνωστική διαταραχή μιας ενδιάμεσης κατάστασης μεταξύ άνοιας και φυσιολογικού γήρατος σε επίπεδο Ν. Λάρισας, είναι ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη και την Αμερική. Αυτό σημαίνει ότι διαφαίνεται κάποια συσχέτιση με τον παράγοντα διατροφή, ωστόσο, παράλληλα, μελετάται η επίδραση και άλλων παραγόντων, όπως η γενικότερη κατάσταση υγείας του ατόμου καθώς και πληθώρα κοινωνικών, γενετικών, δημογραφικών παραγόντων και δραστηριοτήτων του ατόμου. Η β΄ φάση της έρευνας θα διεξαχθεί σε 1,5 περίπου χρόνο, από την ημέρα ολοκλήρωσης της α΄ φάσης, με πιο απλουστευμένο τρόπο, και προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια «γνωστική έκπτωση», δηλαδή, εάν υπάρχει κάποια διαφορά στο άτομο από την τελευταία φορά που εξετάστηκε, πάντα σε σχέση με τα υπό μελέτη φαινόμενα.

Στη ενημερωτική συνάντηση κλήθηκαν να συμμετέχουν τα τοπικά συμβούλια Νίκαιας και Ζαππείου, καθώς και οι γενικοί ιατροί των αντίστοιχων κοινοτήτων. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων παρευρέθηκαν οι δύο ψυχολόγοι και η ιατρός που προαναφέρθηκαν, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας κ. Βασιλική Πιλάτου και ο τοπικός σύμβουλος Νίκαιας κ. Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος, η πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Ζαππείου κ. Κωνσταντίνα Καραγκούνη και οι τοπικοί σύμβουλοι Ζαππείου κ.κ. Ευάγγελος Παπαδημητρίου και Αριστείδης Τσιγάρας, καθώς και ο γενικός ιατρός της Νίκαιας κ. Λάμπρος Κοντοβός. Τόσο ο Δήμος Κιλελέρ, όσο και οι επιστημονικοί συνεργάτες των Πανεπιστημίων που διεξάγουν την εν λόγω ερευνητική διαδικασία, θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά όλες τις συνδημότισσες και όλους τους συνδημότες που συμμετέχουν στην έρευνα και συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων για θέματα που σχετίζονται με την άνοια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass