ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΣΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Νευροχειρουργός και πάλι μετά από 10 χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο

Δημοσίευση: 14 Νοε 2015 21:51

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των υπευθύνων και στο πλαίσιο λειτουργίας ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, το «Κουτλιμπάνειο» Νοσοκομείο εφοδιάζεται άμεσα με τον απαραίτητο κρανιοτόμο και πλέον, με την ύπαρξη νευροχειρουργού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα σχετικά περιστατικά θα αντιμετωπίζονται τόσο τις μέρες της εφημερίας όσο και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, επιτόπου στο ΓΝΛ, χωρίς μεταφορά και ταλαιπωρία ασθενών.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έχει, τόσο για την εκτίμηση όσο και για την αρχική αντιμετώπιση, ένα περιστατικό κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, για παράδειγμα, όπου και τα 5 ή 10 λεπτά καθυστέρησης άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης μπορεί να είναι κρίσιμα για την πορεία και την αποκατάσταση του ασθενούς.

Κι όμως, εδώ και μία δεκαετία περίπου, αντίστοιχα περιστατικά που έφταναν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο, λόγω της έλλειψης νευροχειρουργού, στέλνονταν στη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθιστώντας ουσιαστικά το Γενικό Νοσοκομείο «παράλυτο» στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη, έγινε εφικτή στο πλαίσιο ενός δικτύου συνεργασίας των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, με προεξάρχοντες τον διοικητή των δύο ιδρυμάτων Κώστα Καραμπάτσα, τους διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών, Γιάννη Φεζουλίδη και Απόστολο Κομνό αντίστοιχα, αλλά και στελέχη άλλων υπηρεσιών.

«Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας αξιόπιστης συνομιλίας καταρχήν και αγαστής συνεργασίας στην πορεία των δύο νοσοκομείων», επισημαίνει στην «Ε» ο κ. Κομνός, «έχοντας ως κεντρικό γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, τώρα πια, μόλις πέντε λεπτά μετά την άφιξή του, κάθε νευροχειρουργικό περιστατικό θα εκτιμάται στο Γενικό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κομνό, πάντα στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας των δύο νοσοκομείων και της επωφελούς συνεργασίας για καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας, θα μπορούν να φιλοξενούνται ανάλογα περιστατικά από το Πανεπιστημιακό, στα κρεβάτια τόσο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού όσο και σε ορισμένα της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αναπληρωτής καθηγητής Κώστας Φουντάς, τονίζει στην «Ε» τη λειτουργία των δύο ιδρυμάτων ως δίπολο και τη σημασία της άμεσης αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών, καθώς ο χρόνος της μεταφοράς τους από το ένα νοσοκομείο στο άλλο εκτιμάται σε μία ώρα περίπου, συνυπολογίζοντας πρωτίστως το ανθρώπινο, αλλά και το οικονομικό κόστος (τα μεταφορικά και οι εργατοώρες), με το κύριο βάρος να δίνεται στην ασφάλεια και την υγεία του ασθενούς.

Ο κ. Φουντάς επισημαίνει παράλληλα το γεγονός ότι η προσπάθεια για την κάλυψη του κενού νευροχειρουργού στο Γενικό Νοσοκομείο, ξεκίνησε όταν ακόμα ήταν διοικητής εκεί ο νυν διοικητής των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων, Κώστας Καραμπάτσας, και ευοδώνεται σήμερα.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας εγκρίθηκε από το κοινό διοικητικό συμβούλιο των δύο νοσοκομείων το θέμα της προμήθειας του κρανιοτόμου και μετά από συντονισμένες προσπάθειες το μηχάνημα πρόκειται να παραληφθεί μεθαύριο Τρίτη.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass