ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2015 8:26

 

Σημαντική τιμητική διάκριση για το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Αναπλ. Καθηγητή Ουρολογίας κ. Σταύρο Γκράβα

Στο πλαίσιο του 35ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ουρολογικής Εταιρείας (Societẻ Internationaled’ Urologie, SIU) που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σταύρος Γκράβας εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της SIU λαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Συμφωνίας και Εκπαίδευσης (Consensus and Education Committee). Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση που αντανακλά στο Ιατρικό Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γενικότερα και συμβάλλει στην περαιτέρω διεθνή αναγνωρισιμότητα του Πανεπιστημίου. Ο κ. Γκράβας θα είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και ανάπτυξη σεμιναρίων και μαθημάτων της SIU και τη συνεργασία με άλλες διεθνείς Εταιρείες για κοινά προγράμματα εκπαίδευσης Ουρολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού όπως η ψηφιακή πλατφόρμα SIUAcademy και την οργάνωση διεθνών συνεδρίων συμφωνίας (Consensus meetings) για θέματα που απασχολούν την Ουρολογική Κοινότητα.

Παράλληλα, στο ίδιο συνέδριο ο κ. Γκράβας βραβεύτηκε για τη συνολική εξαιρετική συμβολή του (outstanding contribution) στην ανάπτυξη της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας SIUAcademy ενώ η ομιλία που έδωσε στο Παρίσι με θέμα: «Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και στυτική δυσλειτουργία» βραβεύτηκε ως η καλύτερη παρουσίαση για το 2014 όλων των διεθνών συνεδρίων που υποστηρίζει η SIU.

Επιστημονική Συνάντηση

για το ΕΜΒΟΛΙΟ HPV

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική σε συνεργασία με την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνει Επιστημονική Ενημερωτική Συνάντηση για το Εμβόλιο HPV, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 13:00-14:15, στο αμφιθέατρο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ του Τμήματος Ιατρικής.

Η Συνάντηση απευθύνεται στους φοιτητές μας και τους φοιτητές ΤΕΙ, σε όλους τους Ιατρούς, στις Νοσηλεύτριες και Μαίες αλλά και στο ευρύ κοινό, οι οποίοι προσκαλούνται να παρακολουθήσουν τις εργασίες της, με σκοπό την ενημέρωση στο ενδιαφέρον αυτό θέμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία με θέμα «Νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σύμφωνα με το Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού» από τον κ. Γ. Συρογιαννόπουλο, Καθηγητή Παιδιατρικής και θα ολοκληρωθεί με «Απαντήσεις – Εισηγήσεις σε ερωτήματα του κοινού και που συλλέχθηκαν μέσα από διαδικτυακή επικοινωνία», με παρόντες τους κ.κ. Α. Δαπόντε, Αναπληρωτή Καθηγητή Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Γ. Συρογιαννόπουλο, Καθηγητή Παιδιατρικής, Α. Γκαρά, Επίκουρο Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας και Π. Βανακάρα, Επιμελήτρια Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πληροφορίες: κ. Σοφία Καρυώτου, κ. Γεωργία Κόκκα, Τηλ. 2413502795 - 6.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος τύπος νεοπλασίας στους άνδρες άνω των 70 ετών και δεύτερος σε ποσοστά θανάτων μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο Αναπλ. Καθηγητής Ουρολογίας και Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής, κ. Β. Τζώρτζης μας ενημερώνει ότι διαθέσιμα στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι 1 στους 8 άνδρες θα διαγνωσθεί κάποια στιγμή στη ζωή του με καρκίνο του προστάτη, ωστόσο 1 στους 38 άνδρες θα πεθάνει από καρκίνο του προστάτη. Ένας άνδρας έχει 35% υψηλότερη πιθανότητα να διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τη διάγνωση καρκίνου του μαστού σε μια γυναίκα.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που καταδεικνύουν αφενός την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, αφετέρου την ολοένα αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού που διαμένει στην Ελλάδα, είναι αναμενόμενη η άνοδος των ποσοστών καταγραφής περιστατικών καρκίνου του προστάτη στη χώρα μας. Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση ενός καρκίνου, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να παραμείνει ο ασθενής ελεύθερος νόσου. Εάν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωσθεί εντοπισμένος στον προστάτη ή τοπικά στην περιοχή γύρω από τον προστάτη, 5 έτη μετά τη διάγνωση σχεδόν το 100% των ασθενών που θα λάβουν θεραπεία σε αυτό το στάδιο θα είναι ελεύθεροι καρκίνου. Αντιθέτως, ασθενείς που θα διαγνωσθούν με προχωρημένη (μεταστατική) νόσο έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης, 28% κατά μέσο όρο. Θα πρέπει να τονισθεί πάντως ότι πάνω από το 90% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται σε μη προχωρημένο στάδιο, οπότε οι προοπτικές επιβίωσης ελεύθερης νόσου κρίνονται, σε γενικές γραμμές, ευνοϊκές.

Για την παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του προστάτη οποιουδήποτε σταδίου, η Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έχει αναπτύξει και λειτουργεί τακτικό ιατρείο Καρκίνου του Προστάτη σε εβδομαδιαία βάση. Στο ιατρείο δημιουργείται φάκελος για κάθε ασθενή, στον οποίο γίνεται καταγραφή όλων των δεδομένων καθώς και προηγούμενων θεραπειών που τυχόν έχει λάβει στο παρελθόν. Ακολουθεί η διαμόρφωση του πρωτοκόλλου προτεινόμενης θεραπείας και εάν κριθεί απαραίτητη, ζητείται συνεκτίμηση και άλλων ειδικοτήτων (πχ ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών, ακτινοδιαγνωστών κλπ). Επιπλέον, προγραμματίζονται οι τακτικές επανεξετάσεις του ασθενούς καθώς και ο απαιτούμενος εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος με βάση τις τρέχουσες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, με απώτερο στόχο την στενή και αποδοτικότερη διαχείριση της νόσου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass