ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Συμπόσιο για τους πρωτοπαθείς καρκίνους του ήπατος

Δημοσίευση: 27 Νοε 2015 0:23

 

Το σύνολο των επιστημονικών εξελίξεων γύρω από τους πρωτοπαθείς καρκίνους του ήπατος θα αναπτύξουν εξειδικευμένοι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του διήμερου συμποσίου που ξεκινάει σήμερα Παρασκευή στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το συμπόσιο διοργανώνουν η Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τη Χειρουργική Κλινική του Aintree University Hospital του Liverpool.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Τεπετέ, στόχος του συμποσίου δεν είναι μόνο η επιμόρφωση των φοιτητών, των επιστημόνων υγείας αλλά και των πολιτών που μπορούν να το παρακολουθήσουν αλλά να καταστεί και η αρχή για κοινά θεραπευτικά και ερευνητικά πρωτόκολλα, η διαμόρφωση δηλαδή μιας κοινής στρατηγικής στους συγκεκριμένους τύπους καρκίνων.

Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι τόσο η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των πλέον εξειδικευμένων επιστημόνων όσο και η πρόσβαση των ασθενών σε καινούριες θεραπευτικές και ερευνητικές εργασίες στην Ελλάδα.

Η καινοτομία του συγκεκριμένου συμποσίου θα είναι το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα των διαλέξεων το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει απευθείας με επιστήμονες που συμμετέχουν (experts meeting).

Μιλώντας ειδικότερα για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στους πάσχοντες από πρωτοπαθείς καρκίνους του ήπατος, ο κ. Τεπετές επισήμανε το έργο του ιατρείου πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης που λειτουργεί στην Παθολογική Κλινική υπό τον κ. Γιώργο Νταλέκο, καθώς πρόκειται για πάθηση από την οποία ένας στους δύο ασθενείς γίνεται καλά αν χειρουργηθεί έγκαιρα.

Ο κ. Τεπετές επισήμανε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης σε μια πάθηση που αν ο ασθενής έρθει στο νοσοκομείο με συμπτώματα, έχει μόλις 10% πιθανότητες επιβίωσης.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εφαρμόζονται και εναλλακτικές μορφές θεραπείας, όπως η καταστροφή όγκων με ραδιοκύματα και η θεραπεία κατευθείαν στο συκώτι με χημειοβολισμό.

Παράλληλα, το ίδρυμα διατηρεί πολύ καλή συνεργασία με το Κέντρο Μεταμόσχευσης Ήπατος που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αν και στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει το πρόβλημα των δοτών, όπου εξακολουθούμε ως χώρα να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη.

Πάντως, ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόνισε ότι παρατηρείται αύξηση των πρωτοπαθών καρκίνων του ήπατος, καθώς υπάρχει αντίστοιχη αύξηση όχι μόνο της ηπατίτιδας Β αλλά και της ηπατίτιδας C.

Εκείνο που με έμφαση επισήμανε ο κ. Τεπετές, είναι η ανάγκη προληπτικών ελέγχων ανά εξάμηνο για τους τακτικούς πότες – που στην περιοχή μας υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό –προκειμένου να προλάβουν τυχόν πάθηση στο ήπαρ πριν αυτή εξελιχθεί σε κίρρωση.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass