ΜΕ ΤΑ 12 ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τα παιδιά που απομυθοποίησαν τον καρκίνο

* Μαρία Γκιτέρσου: «Κάποτε ο κόσμος μάς απέφευγε στην πλατεία, τώρα έρχονται μόνοι τους οι νέοι άνθρωποι να ενημερωθούν»

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2015 0:19

 

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Δώδεκα έργα παιδιών αρκούν άραγε για να απομυθοποιηθεί ο καρκίνος; Από μόνα τους όχι. Αν σε αυτά, ωστόσο, προσθέσουμε τον -επί οκτώ συναπτά έτη- αγώνα που δίνει ο τοπικός Σύλλογος Καρκινοπαθών και τη μεγάλη στήριξη εθελοντών, τότε ναι. Φτάνουν και περισσεύουν…

Αυτό τουλάχιστον απεδείχθη χθες βράδυ στο ισόγειο του κτιρίου του Μύλου του Παππά όπου παρουσιάστηκε το ημερολόγιο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας. Ένα έργο που φιλοτέχνησαν παιδιά από τις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων ζωγραφίζοντας ομαδικά ή ατομικά με αποτέλεσμα να γεμίσουν τις σελίδες με χρώμα, δύναμη και ελπίδα.

«Είναι κάτι που ξεκίνησε πέρυσι πρώτη φορά και είπαμε πως θα γίνει θεσμός. Συνεργαστήκαμε με τις πολιτιστικές λέσχες του Δήμου Λάρισας και ζωγράφισαν τα παιδιά για εμάς υπό την εποπτεία των εικαστικών δασκάλων τους. Ό,τι εμπνεύστηκε το κάθε παιδί αποτυπώθηκε σ’ αυτό το σύνολο και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Πραγματικά δυσκολευτήκαμε να επιλέξουμε τα 12 έργα», τονίζει στην «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κ. Μαρία Γκιτέρσου χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ως μια βραδιά «μέσω της οποίας θέλουμε να δώσουμε μια νότα αλληλεγγύης, αισιοδοξίας και αγάπης, στήριξης και να περάσουμε το μήνυμα πως όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πράγματα».

Ο Σύλλογος υφίσταται 8 χρόνια και σύμφωνα με την ίδια «δημιουργήθηκε από την κ. Σούζυ Σταυριανού και μαζί με κάποιους άλλους ανθρώπους που μέσα από την εμπειρία τους αποφάσισαν πως πρέπει να βοηθήσουν κι άλλους ανθρώπους. Από στόμα σε στόμα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 450 μέλη από όλο τον νομό Λάρισας».

Πρωταρχικός στόχος του συλλόγου μάς ενημέρωσε πως είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη των μελών «να έρθει ο ασθενής, να ενημερωθεί και να δει πως δεν είναι μόνος. Να πάρει δύναμη και ελπίδα». Όμως δεν είναι ο μόνος καθώς ο άλλος μεγάλος στόχος είναι η ενημέρωση περί πρόληψης προς τον γενικότερο πληθυσμό.

Σαφώς και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από το έτος ίδρυσης του συλλόγου στη Λάρισα. «Βγαίναμε στην Κεντρική πλατεία και ο κόσμος μάς απέφευγε. Τραβιούνταν και δεν ήθελαν ούτε να μας πλησιάσουν». Τώρα όμως είναι διαφορετικά σύμφωνα με την κ. Γκιτέρσου καθώς «έρχονται μόνοι τους και ειδικά οι νέοι άνθρωποι. Μας πλησιάζουν και ζητάνε να ενημερωθούν. Ο κόσμος αρχίζει να απομυθοποιεί την ίδια τη λέξη του καρκίνου. Είμαστε σε καλύτερο δρόμο. Ο κόσμος απελευθερώνεται και προσπαθεί. Βέβαια δυστυχώς σε αυτό συνέβαλε το γεγονός πως κάθε οικογένεια έχει πλέον έναν ασθενή. Είναι τόσα μεγάλα τα ποσοστά που σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας συγγενής μακρινός ή κοντινός που έχει βιώσει τον καρκίνο. Όλοι αρχίζουν να νιώθουν πως κάτι πρέπει να κάνουν για να ενημερωθούν σωστά».

Τη χθεσινή εκδήλωση και την προσπάθεια για την έκδοση του συγκεκριμένου ημερολογίου σύμφωνα με τον Σύλλογο στήριξε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, το Σωματείο της ΑΕΛ, ο επιχειρηματίας κ. Μίγας, η ΔΕΥΑΛ, η κλινική Πατσίδη και οι εθελοντές που εργάζονται καθημερινά με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών τους οποίους και ευχαρίστησε η πρόεδρος.

Το ημερολόγιο που έχει τη μορφή ατζέντας πωλείται στη συμβολική τιμή των 10 ευρώ και τα έσοδά του θα διατεθούν στην υλοποίηση των στόχων του συλλόγου, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass