Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2024 15:30

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Προθεσμίες για πληρωμές – στήριξη

• Προθεσμία μέχρι τις 14 Μαΐου 2024 έχουν οι δικαιούχοι του Μέτρου 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» του ΠΑΑ 2014-2020 για να υποβάλουν αίτημα πληρωμής, προκειμένου να λάβουν τις τελευταίες δόσεις της ενίσχυσής τους.

• Παράταση έως τις 31 Ιουλίου 2024 για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο του Υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020.

 

***

Χαμηλές οι συλλήψεις πυρηνοτρήτη

Πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα βακίλου στις ελιές

Στις παραθαλάσσιες η ανθοφορία έχει αρχίσει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό, ανάλογα με το υψόμετρο, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και ΦυτοΥγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Επίσης, η ανθοφορία φέτος είναι γενικά πολύ πλούσια και μέχρι τώρα οι καιρικές συνθήκες υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο στάδιο της παραγωγής. Παρά την ιδιαίτερα πλούσια ανθοφορία, οι μέχρι τώρα συλλήψεις ακμαίων του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων είναι ιδιαίτερα χαμηλό και σε αρκετές περιοχές σχεδόν μηδενικό. Συνεπώς, δεν συνιστάται καμία επέμβαση εναντίον του πυρηνοτρήτη σε αυτήν τη γενιά. Μία τέτοια επέμβαση θα ανεβάσει άσκοπα το κόστος παραγωγής και στην περίπτωση που για αυτή χρησιμοποιηθούν πυρεθροειδή εντομοκτόνα, θα προκληθεί μεγάλη ζημιά στην ωφέλιμη εντομοπανίδα (παρασιτοειδή και αρπακτικά έντομα) που παρασιτεί αυτή την εποχή τους εχθρούς της ελιάς. Άλλωστε, η ζημιά που προκαλούν στην παραγωγή οι προνύμφες της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη είναι κατά κανόνα μικρής οικονομικής σημασίας, αφού ένα ποσοστό 3%-5% των ανθέων θεωρείται αρκετό για να δώσει μία ικανοποιητική παραγωγή. Επίσης, και τουλάχιστον για φέτος, δεν συνιστάται επέμβαση με σκευάσματα βακίλου ούτε στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας, με επιφύλαξη για όσους έχουν πολύ μικρή ανθοφορία και, ταυτόχρονα, πολύ υψηλό πληθυσμό ακμαίων του εντόμου.

 

***

Πρόσκληση για τις αυτόχθονες φυλές

Αναμένεται μέχρι τέλη Ιουνίου από το ΥΠΑΑΤ

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου προγραμματίζει το ΥΠΑΑΤ να εκδώσει την πρόσκληση στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-70-1.5 Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ της Ελλάδας, 2023-2027. Σύμφωνα με την προδημοσίευση της πρόσκλησης, προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ 2024). Αυτό σημαίνει ότι το έτος 2024 αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της Παρέμβασης Π3-70-1.5. Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Οι αιτήσεις στήριξης των υποψήφιων δικαιούχων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 (έτος αναφοράς). Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι η συμπλήρωση των στοιχείων, στην ΕΑΕ του έτους 2024, δεν προκαταλαμβάνει σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα των διαδικασιών επιλογής των πράξεων και δεν συνεπάγεται την ένταξη των εν δυνάμει δικαιούχων στην Παρέμβαση. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Παρέμβασης είναι πενταετούς διάρκειας, με ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων την 21/05/2024.

 

***

Υπόσχεται διορθώσεις για
Συνδεδεμένες - Οικολογικά

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνωρίζοντας προβλήματα και καθυστερήσεις πληρωμών σε δικαιούχους

Εντός χρονοδιαγράμματος αλλά με προβλήματα πραγματοποιήθηκαν οι πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια περίπου επανέκτησε τον πλήρη έλεγχο όλων των δεδομένων της πληρωμής, γεγονός που διασφάλισε και την πλήρη διαφάνεια της διαδικασίας. Το συνολικό ποσό πληρωμής ανήλθε σε 75.339.750,21 ευρώ και αφορά 422.435 μοναδικά ΑΦΜ δικαιούχων παραγωγών.
Οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν, σταδιακά Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, και αφορούσαν: Υπόλοιπα Βασικής, Αναδιανεμητικής και Ενίσχυσης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας για το έτος 2023, ποσά πληρωμής σε 6815 ΑΦΜ που αποδεσμεύτηκαν για το έτος 2023 μετά από έλεγχο (πολλά παρέμεναν δεσμευμένα για περισσότερα από τρία έτη), Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος και, για πρώτη φορά, τα Οικολογικά Σχήματα. Για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις μαζί με την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος καταβλήθηκαν συνολικά 362 εκατ. ευρώ περίπου. Πιο αναλυτικά, για την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος καταβλήθηκαν περίπου 163,7 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 38.000 δικαιούχους.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που διαμαρτυρήθηκαν για τα μειωμένα ποσά που έλαβαν, καθώς η τιμή ενίσχυσης σε κάποιες Συνδεδεμένες Ενισχύσεις καθορίστηκε από το ΥΠΑΑΤ σε χαμηλότερα επίπεδα από τα προσδοκώμενα, όπως συνέβη και με τα Οικολογικά Σχήματα, ενώ λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της νέας ΚΑΠ θα ακολουθήσουν διορθωτικές ενέργειες και, κατά συνέπεια, συμπληρωματικές πληρωμές, όπου απαιτείται.
Το ΥΠΑΑΤ παραδέχθηκε ουσιαστικά τα σφάλματα που έγιναν και εξηγώντας, μεταξύ άλλων, ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Ειδικά, δε, για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, δεσμεύεται ότι στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού και της ορθής και διαφανούς λειτουργίας του με στόχο την πιο δίκαιη καταβολή ενισχύσεων, ζητήματα που προέκυψαν θα επανεξετασθούν άμεσα. Όπως σημειώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι νέες συνθήκες, που απορρέουν από τη νέα ΚΑΠ και προϋποθέτουν νέες διοικητικές πρωτοβουλίες και πρόσθετες ενέργειες, για να ενεργοποιηθούν οι ενισχύσεις των Οικολογικών Σχημάτων, δημιούργησαν επιπρόσθετο διοικητικό βάρος και χρονική πίεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς. Για τους λόγους αυτούς, ο Οργανισμός δεσμεύεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα ώστε να πραγματοποιηθούν διορθώσεις για τυχόν αστοχίες και προβλήματα που ενδεχομένως εντοπιστούν. ‘Όσον αφορά τις Συνδεδεμένες για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδοτικών ψυχανθών, σπόρων σποράς και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώριση στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα καταχώρισης των ποσοτήτων, ο Οργανισμός διαβεβαιώνει τους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα δοθεί η δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρίσεις, προκειμένου ο Οργανισμός να πραγματοποιήσει συμπληρωματικές πληρωμές για τους δικαιούχους. Ειδικά, δε, για τη Συνδεδεμένη που αφορά την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή. ΠΑΚ
«Πάνω από 150.000 αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) έμειναν απλήρωτοι από Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και Οικολογικά Σχήματα». Αυτό αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας και ζητά από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως ελάχιστο δείγμα ορθής λειτουργίας, να προβούν σε πλήρη και αναλυτική ανακοίνωση για την πληρωμή τόσο των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, όσο και των Οικολογικών Σχημάτων, όπου θα φαίνονται: Για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις στη ΦΥΤΙΚΗ παραγωγή: ο συνολικός αριθμός των αιτούντων, των δικαιούχων και των απορριπτόμενων, η συνολική έκταση της κάθε καλλιέργειας, καθώς και αιτιολόγηση όσων απορρίφθηκαν. Για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις στη ΖΩΪΚΗ παραγωγή: ο συνολικός αριθμός των αιτούντων και των δικαιούχων, ο συνολικός αριθμός των ζώων, καθώς και αιτιολόγηση όσων απορρίφθηκαν. Για τα Οικολογικά Σχήματα: Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων, των δικαιούχων και των απορριπτόμενων σε κάθε Δράση, καθώς και η αιτιολόγηση όσων απορρίφθηκαν.

 

***

Ευνοείται η σεπτορίωση στη φιστικιά

Από τη σχετικά υψηλή υγρασία της άνοιξης

Η σχετικά υψηλή υγρασία της άνοιξης που επικρατεί αυτή την περίοδο ευνοεί την ασθένεια της σεπτορίωσης, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και ΦυτοΥγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Πιο αναλυτικά, η ασθένεια προσβάλλει τα φύλλα, δημιουργώντας και στις δύο επιφάνειες πολυάριθμες, μικρές, μαύρες κηλίδες. Τα φύλλα πέφτουν πρόωρα, με αποτέλεσμα την εξασθένηση των δέντρων, την ευαισθητοποίησή τους σε προσβολές από σκολύτες και τη μείωση της παραγωγής την επόμενη χρονιά. Οι μολύνσεις που ξεκινούν την άνοιξη μπορούν να συνεχιστούν μέχρι την πτώση των φύλλων, εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο συνιστάται προληπτικός ψεκασμός στο βλαστικό στάδιο, που το περικάρπιο θα αποκτήσει μήκος 1 εκατοστό. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της προσβολής στο δενδροκομείο και στην περιοχή, και εφόσον επικρατούν συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass