Χρώματα: Τι ρόλο παίζουν στην καθημερινότητά μας και πώς μας ωφελούν

Δημοσίευση: 15 Απρ 2024 18:16

Τα χρώματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας, αφού επιδρούν με διάφορους τρόπους με τον εγκέφαλο, προκαλώντας μας συναισθήματα.

Πίστεψέ μας, τα χρώματα παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο απ’ ότι νομίζεις στη ζωή σου και μπορούν να σε επηρεάσουν με τρόπους που ίσως δεν έχεις φανταστεί. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε πώς επιδρούν τα χρώματα στην καθημερινότητά μας, αλλά και με ποιούς τρόπους μας ωφελούν. Ας ξεκινήσουμε!

Το χρώμα και τα μάτια μας

Οι λειτουργίες που απαιτούνται από τα μάτια και τον εγκέφαλο για να δουν τα διάφορα χρώματα και να τα ξεχωρίσουν είναι πραγματικά συναρπαστικές! Η αντίληψη των χρωμάτων είναι μία ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί την αλληλεπίδραση του εγκεφάλου, των ματιών και του φωτός. Πώς γίνεται; Τα κύτταρα που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, τα οποία είναι ευαίσθητα στο μπλε, το πράσινο και το κόκκινο χρώμα, στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου, επιτρέποντάς του να αντιληφθεί τα διαφορετικά χρώματα. Επομένως, η αντίληψη των χρωμάτων διαφέρει σε κάθε άνθρωπο, διότι η φυσιολογία των ματιών του καθενός είναι διαφορετική και αλληλεπιδρά διαφορετικά με το φως. Αυτή την αλληλεπίδραση αξιοποιούν και οι φωτοχρωμικοί φακοί οράσεως, δηλαδή οι φακοί οράσεως που σκουραίνουν σε εξωτερικούς χώρους και επανέρχονται σε εσωτερικούς, προσαρμοζόμενοι στις εκάστοτε συνθήκες φωτισμού!

Το χρώμα στα ρούχα μας

Είχες σκεφτεί ποτέ ότι το χρώμα των ρούχων σου θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού; Κι όμως, τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, τα οποία ανακλούν τα φωτόνια του ορατού φωτός, μας κρατούν δροσερούς. Αντίθετα, τα σκουρόχρωμα ρούχα απορροφούν το φως, αυξάνοντας τη θερμοκρασία μας. Όσο πιο σκουρόχρωμα είναι τα ρούχα μας το καλοκαίρι, τόσο πιο πολύ θα ζεσταινόμαστε, ενώ όσο ανοιχτότερα είναι, τόσο πιο δροσεροί θα περαμείνουμε. Το λευκά ρούχα λοιπόν είναι ιδανικά για τους ζεστούς μήνες, αφού μας κρατούν δροσερούς! Αυτό φυσικά ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού το βράδυ που δεν υπάρχει φυσικό φως, η θερμοκρασία παραμένει η ίδια και με τα δύο χρώματα.

Το χρώμα στη διαφήμιση

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία και τα συναισθήματά μας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι η ψυχολογία του χρώματος χρησιμοποιείται στον τομέα της διαφήμισης, ώστε να επιλεγούν τα κατάλληλα χρώματα για λογότυπα, εξώφυλλα και πολλά άλλα! Και οι εταιρείες από την πλευρά τους γνωρίζουν ότι τα χρώματα τα οποία θα τις εκπροσωπήσουν δίνουν μία ιδέα στο κοινό για την ταυτότητά τους και όσα πρεσβεύουν. Το χρώμα άλλωστε είναι αυτό που θα δημιουργήσει στους εν δυνάμει καταναλωτές την πρώτη εντύπωση. Σε γενικές γραμμές, στη διαφήμιση χρησιμοποιούνται ζωηρά κι έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, το πράσινο, το ροζ, το κίτρινο και το πορτοκαλί -όχι μόνο ένα τη φορά, αλλά και συνδυαστικά!

Το χρώμα στη διακόσμηση του σπιτιού

Τα χρώματα που επικρατούν στο σπίτι μας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχολογία, τα συναισθήματα και τη διάθεσή μας! Πιο συγκεκριμένα, τα θερμά χρώματα, όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο προκαλούν το συναίσθημα της χαράς και αυξάνουν την ενέργεια. Αντίθετα, τα ψυχρά χρώματα, όπως το μπλε, το μωβ και το πράσινο, αποπνέουν ηρεμία και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός γαλήνιου περιβάλλοντος στο σπίτι. Φυσικά, λόγω των διαφορετικών ιδιοτήτων τους, η κάθε μία από αυτές τις ομάδες χρωμάτων είναι καλύτερη επιλογή για διαφορετικούς χώρους του σπιτιού. Για παράδειγμα, τα θερμά χρώματα είναι ιδανικά για την είσοδο του σπιτιού, αφού θα κάνουν τον επισκέπτη να νιώσει καλοδεχούμενος και να αισθανθεί μονομιάς τη ‘ζεστασιά’ του σπιτιού. Στην κρεβατοκάμαρα όμως, η καλύτερη επιλογή είναι κάποιο ψυχρό χρώμα, το οποίο θα δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα ηρεμίας, βοηθώντας στον ύπνο!

Το χρώμα στο διάβασμα

Η υπογράμμιση σημαντικών λέξεων ή φράσεων με μαρκαδόρους υπογράμμισης είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαβάσματος και απομνημόνευσης. Και στην περίπτωση αυτή, το χρώμα παίζει βασικό ρόλο! Οι μαρκαδόροι υπογράμμισης έχουν συνήθως πολύ ζωηρά χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί και φούξια, τα οποία φυσικά ξεχωρίζουν πάνω στις λευκές με μαύρα γράμματα σελίδες των βιβλίων. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να επικεντρώνεται πολύ εύκολα στα σημεία του κειμένου που θέλει να μελετήσει πιο προσεκτικά αργότερα, αφού τα χρώματα θα τραβήξουν την προσοχή του. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν διάφορα χρώματα μαρκαδόρων υπογράμμισης ταυτόχρονα, κάνοντας αντιστοίχηση του κάθε χρώματος με ένα διαφορετικό σκοπό. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιούν το πορτοκαλί για όσα σημεία του κειμένου τους προβληματίζουν και θέλουν να τα μελετήσουν περεταίρω, και το κίτρινο για όσα έχουν κατανοήσει πλήρως και θέλουν να ξαναδιαβάσουν πιο μετά!

Τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορους τομείς της ζωής μας, επηρεάζοντας την ψυχολογία και τα συναισθήματά μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να παρατηρούμε καλύτερα τα χρώματα γύρω μας -κρύβουν αμέτρητες ιδιότητες!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass