Η Ελλάδα στο Eurogroup

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2015 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:48

 

* Από τον Λάζαρο Αρσενίου

Συνέρχεται σήμερα το Eurogroup και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, για να κρίνουν αν η νέα Ελληνική Κυβέρνηση, τηρεί τους όρους του Μνημονίου, που υπέγραψαν προηγούμενες Ελληνικές επίσης Κυβερνήσεις. Αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα, μπορεί να υποβάλλει αίτηση για νέα σύσκεψη την 16η Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά από τέσσερις ημέρες. Αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ζητήσει περιθώριο χρόνου, για να καταρτίσει στο μεταξύ δικό της πρόγραμμα, να το παρουσιάσει στο Eurogroup, να το συζητήσουν και να το εφαρμόσουν αφού συμφωνήσουν για τους όρους του. Είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζει τη συζήτηση σε λίγες μέρες, ασκώντας έτσι ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα για να αποδεχθεί το πρόγραμμα του Μνημονίου, με τη προειδοποίηση ότι σε άρνησή της δεν θα της παρέχεται βοήθεια.

Ξένοι αναλυτές αποδίδουν την ασφυκτική πίεση της Ελλάδας στην Αγγέλα Μέρκελ, με σκοπό να διατηρεί την πολιτική της λιτότητας και να ικανοποιεί και την αντιπαλότητά της προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ο Γερμανός πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ γράφει: «Οι ελληνικές εκλογές αποτελούν από μόνες τους μία αδιαμφισβήτητη ήττα της Μέρκελ». Αλλοι ξένοι αναλυτές συνιστούν στη Μέρκελ «να μην επιδείξει τιμωρητική αδιαλλαξία έναντι της Αθήνας, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ρίξει την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας».

Για το πρόγραμμα του Μνημονίου έγιναν και γίνονται άπειρες συζητήσεις. Άλλοι το δέχονται, ενώ άλλοι Έλληνες και αξιωματούχοι της Ευρώπης το απορρίπτουν. Το πρόγραμμα αυτό, λένε, το κατάρτισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με βάση τα προγράμματα που εφαρμόζει σε άλλες χώρες, κυρίως Αφρικανικές. Αλλά κρίνεται να είναι εκτός της ελληνικής πραγματικότητας, και στην εφαρμογή του αποδεικνύεται αντικοινωνικό και άδικο. Ασφυκτική πίεση σαν αυτή που ασκείται τώρα στην Ελλάδα από την EE, δεν ασκήθηκαν σε άλλες περιπτώσεις. Απεναντίας, είναι γνωστό ότι η ιστορία της EE, είναι ιστορία συμβιβαστικών λύσεων. Λύσεων που ικανοποιούν αμφότερα τα διαφωνούντα μέρη, καθώς και την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης των Μονέ, Ντε Γκωλ και Αντενάουερ. Η πολιτική των συμβιβασμών κρίθηκε αναγκαία, για να αποφεύγονται διασπάσεις ή και αποχωρήσεις χωρών από την EE, να μη πλήττεται η προσπάθεια πραγματοποίησης της Ενωμένης Ευρώπης, ώστε να μη διεξάγονται Πόλεμοι λεγόμενοι Παγκόσμιοι, αλλά διεξάγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών, που τον πλήρωναν πανάκριβα σε αίμα και σε καταστροφές. Μόνο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ευρωπαίοι νεκροί ανήλθαν σε 30 εκατομμύρια στρατιωτικούς και πολίτες, συν 10 εκατομμύρια σε στρατιωτικούς και άλλα 10 σε πολίτες της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Οι νεκροί της Αμερικής είναι 407.000 σε στρατιωτικούς και σε άλλες 6.000 σε πολίτες. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στον Πόλεμο στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ στη διάρκεια του πολέμου η Αμερική μάζευε από τους εμπόλεμους ευρωπαίους τον χρυσό, πουλώντας σε αυτούς πολεμοφόδια, ενώ κατόπιν διαδέχθηκε την διαλυθείσα Βρετανική Αυτοκρατορία ως Πλανητάρχης, με έμβλημα το αστροπελέκι της ατομικής βόμβας στο χέρι.

Υπάρχει όμως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέμα ηθικής τάξης. Η Ελλάδα υπήρξε το λίκνο της σοφίας, των επιστημών και του πολιτισμού. Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση γαλουχήθηκε και με ιδέες των αρχαίων Ελλήνων για Δημοκρατία και Ελευθερία. Η Ευρώπη βγήκε από το σκότος του Μεσαίωνα και πέρασε στην Αναγέννηση και στις Μεταρρυθμίσεις διαβάζοντας τα βιβλία των Αρχαίων Ελλήνων. Από τις πολιτικές και πολιτιστικές ιδέες της αρχαίας Ελλάδας διαμορφώθηκαν οι τωρινές ιδέες της ανθρωπότητας. Η φιλοσοφία, το θέατρο, η μουσική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική αναπτύχθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Ιατρική, μαθηματικά, ο υλικός κόσμος με το άτομο και άλλες γνώσεις, μέχρι και για τα ουράνια σώματα, αποτέλεσαν το ξεκίνημα των ερευνών και τα θεμέλια των σύγχρονων επιστημών. Με τις επιστήμες και με τις καλές τέχνες η αρχαία Ελλάδα ανήγειρε ναό που προκαλεί τον θαυμασμό της ανθρωπότητας, την Ακρόπολη, αφιερωμένη στη Αθηνά, τη θεά της σοφίας . Η Ευρώπη χρωστά για την αρχαία Ελλάδα, αλλά χρειάζεται και τη τωρινή. Γεωπολιτικά η Ελλάδα είναι η μόνη γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, του Αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής. Αλλά και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη.

Πόσο όμως πρέπει να περιμένουν ακόμα τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα για να απεξαρτηθούν από το μεταξύ τους μίσος αδελφοκτόνου, ώστε να συνεργάζονται; Δεν κατάλαβαν ότι αυτό θέλει ο λαός; Και δεν είδαν ότι το έδειξε στις Βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, με αποχή 37%; Τόσο ακριβώς ποσοστό (37%) πήρε και ο νικητής ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να σχηματίσει Κυβέρνηση χρειάστηκε «δώρο» 50 Βουλευτών και συνεργασία με το αταίριαστο μαζί του ιδεολογικά Κόμμα των ΑΝΕΛ . Δεν βλέπουν το νεοναζισμό μέσα στη Βουλή ; Και αν συνεχίσουν έτσι τότε στις άλλες εκλογές η αποχή θα είναι πιο μεγάλη, ενώ οι ψηφοφόροι θα στραφούν στα άκρα.

Η πολιτική και οικονομική κρίση της Ελλάδας απαιτεί άσκηση θαρραλέας πολιτικής που να θέτει το εθνικό συμφέρον υπεράνω όλων. Μία τέτοια πολιτική θα παρακινήσει το λαό να ριχτεί με ενθουσιασμό στην ανάπτυξη. Και με την ευφυία του και την εργατικότητά του θα αξιοποιήσει τον πλούτου που μας χαρίζει ο ήλιος και το έδαφος της πατρίδας μας, με όραμα φυσικά τη Δημοκρατία που δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Η Κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει σήμερα τη ρήξη με τους Εταίρους. Και με υποχωρήσεις εκατέρωθεν να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση. Τη προσπάθεια αυτή της Κυβέρνησης οφείλουν να την βοηθήσουν και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Έτσι θα απαλλαγή ο λαός από την αβεβαιότητα κι το πολιτικό άγχος για το μέλλον της χώρας, ενώ θα μας εκτιμήσουν περισσότερο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

 

* Ο Λάζαρος Αρσενίου είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass