Προτάσεις - συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού

ΠΥΞΙΔΑ για το μέλλον

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2015 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:55

 

ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

* Τ.Ε.Ι. Αθήνας

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Τμήμα Εργοθεραπείας ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και ασχολείται με την εκπαίδευση και τη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση ειδικών σε θέματα εντοπισμού των δυσλειτουργιών του ατόμου, σχεδιασμού και εφαρμογής της κατάλληλης παρέμβασης, με άμεσο σκοπό την αποκατάσταση του ατόμου, και τέλος συνολικής εκτίμησης της αποτελεσματικότητας της όλης διαδικασίας.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Βασικά Στοιχεία Φυσιολογίας & Νευροφυσιολογίας, Ανατομία, Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Εργοθεραπεία και Οργανικά Νοσήματα, Ανατομία, Νευρολογία, Εργοθεραπεία, Θεραπευτικά Μέσα Εργοθεραπείας, Μεθοδολογία Έρευνας στην Εργοθεραπεία, κ.ά.

… συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Εργοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας καθορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα Υπ’ αριθ. 83, Αθήνα 30/01/1989 (Φ.Ε.Κ. 37, τεύχος α, 7/2/1989).

Έτσι, σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ., όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του τμήματος, οι πτυχιούχοι του τμήματος Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός ορίζεται από τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν, είτε ως μέλη ομάδας αποκατάστασης είτε ως αυτοαπασχολούμενοι και προσφέρουν υπηρεσίες σε συνεργασία με τον αντίστοιχο γιατρό σε άτομα των οποίων η ζωή έχει διαταραχθεί από σωματικό τραυματισμό, προβλήματα ανάπτυξης, γηρατειά, κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα.

Ειδικότερα οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη νοσοκομείων ή κέντρων αποκατάστασης ή ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων είτε ως αυτοαπασχολούμενοι στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:

α) Στα νοσοκομεία:

* Γενικά: Ελαφρές χειροτεχνίες, επιτραπέζια παιχνίδια, προγραμματισμένη μελέτη και διάβασμα., ασχολίες για τους ώμους - βραχίονες άκρα χέρια για ανθρώπους που περπατούν με δεκανίκια, εξάσκηση σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής, προσαρμογές επίπλων για το σπίτι, κατάρτιση ημερήσιου προγράμματος για το σπίτι, πιθανή προεπαγγελματική αξιολόγηση.

* Ορθοπεδικά: Ασχολίες καθημερινής ζωής (ντύσιμο- φαγητό-υγιεινή). Ακόμη διάβασμα-γράψιμο, δουλειές σπιτιού, μετακίνηση, πιθανή χρησιμοποίηση τεχνικών βοηθημάτων, εκφραστικές και δημιουργικές ασχολίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαγγελματική ανίχνευση, εργασία τηλεφώνου, πακετάρισμα, δουλειά σε πρέσα -τόρνο κλπ.

β) Στα Γηροκομεία – Κ.Α.Π.Η.:

* Κινητοποίηση των ηλικιωμένων με δραστηριότητες ψυχαγωγικές -χειροτεχνικές -ομαδικές, αυτοεξυπηρέτηση - ανεξαρτητοποίηση λειτουργικές με καθοδηγούμενη εργασία…

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 18 Πτυχιούχων λοιπών τμημάτων Τ.Ε.Ι. (Κωδικός: ΠΕ 1880, Εργασιοθεραπείας & Φυσικοθεραπείας) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στο διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά στους πίνακες κατάταξης & διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.

… συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών, Γαβριηλίδου 8 , Τ.Κ. 11141, Αθήνα (Άνω Πατήσια), Τηλ. 210/3228979, Ηλ. Διεύθυνση: www.ergotherapists.gr

* Για να ανοίξει κάποιος δικό του κέντρο Εργοθεραπείας, δεν απαιτείται μεγάλο χρηματικό κεφάλαιο. Συνήθως ο εξοπλισμός ενός Κέντρου Εργοθεραπείας περιορίζεται σε μπάλες, κορίνες, κορδέλες, στρώματα, πάζλ, κ.ά., ώστε να καταστήσουν τους ασθενείς τους Λειτουργικά Ανεξάρτητους. Επιπλέον, δεν υπάρχει περιορισμός στα τετραγωνικά του γραφείου τους. Τέλος, οι περισσότεροι εργοθεραπευτές δουλεύουν με κατ’ οίκον επισκέψεις, των οποίων η τιμή της καθεμιάς κυμαίνεται από 35 ευρώ έως και 50 ευρώ την ώρα (ως ώρα ορίζονται τα 45 λεπτά).

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 392 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2015»

 

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass