Ανάλυση

Εξάπλωση της... ευρω-ΣΥΡΙΖίτιδας φοβάται το Βερολίνο!

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2015 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:55

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Άγνωστο παραμένει αν αύριο, Δευτέρα, θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη Γερμανία, υπό το κάλυμμα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τίποτα δεν μπορούσε να το εγγυηθεί. Υπήρχε μόνο η προς εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων καθ' υπαγόρευση διαχεόμενη αισιοδοξία υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Γερμανοί, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, εμφανίζονταν εντελώς ανυποχώρητοι προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Εκτίμησή μας είναι ότι και το Βερολίνο θα υποχρεωθεί σε υποχωρήσεις στο τέλος. (Έχει ήδη αποδεχθεί την κατάργηση του σχήματος της τρόικας και την αντικατάστασή της με απευθείας διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τις τρεις συνιστώσες της - την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ - αλλά σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο τεχνοκρατών υπαλλήλων αυτών των οργανισμών, οι οποίοι να δίνουν εντολές στην ελληνική κυβέρνηση.

Είναι πολύ νωρίς όμως για να κάνει η Γερμανία κάποιες άλλες ουσιαστικές υποχωρήσεις που θα οδηγούσαν σε χαλάρωση της εξουθενωτικής λιτότητας που έχει επιβάλει στην Ελλάδα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποταχθεί, το λογικό είναι το Βερολίνο να αρχίσει να χρονοτριβεί προκειμένου να αυξήσει τον εκνευρισμό της Αθήνας, αυξάνοντας παράλληλα την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω του σταδιακού περιορισμού ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Έτσι κι αλλιώς, αύριο το βράδυ θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα των θέσεων και της διαπραγματευτικής τακτικής και των δύο πλευρών.

ΙΣΧΥΡΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στη φάση αυτή που βρισκόμαστε, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε ισχυρή θέση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ καλός στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή ως πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του. Επικράτησε κατά κράτος του Αντώνη Σαμαρά, αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Το ουσιαστικό είναι ότι γέμισε ελπίδες τον ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα η δημοτικότητά του να εκτοξευθεί στα ύψη! Οι μισοί περίπου ψηφοφόροι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού δήλωσαν σε δημοσκόπηση ότι εγκρίνουν τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα η δημοτικότητά του να εκτοξευθεί κοντά στο... 80%!!! Πρωτοφανές.

Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ "θα εμμείνει στη συλλογική μνήμη ως η κυβέρνηση που τήρησε τον λόγο της" εμψύχωσε τον ελληνικό λαό.

"Ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή και καθαρή εντολή για τον άμεσο τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας και για αλλαγή πολιτικής", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Για τον λόγο αυτόν η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής"!

"Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε την Ιστορία μας. Δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε την περηφάνια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού. Ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της Ιστορίας αυτού του λαού και γι' αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους", τόνισε ο πρωθυπουργός τελειώνοντας την ομιλία του.

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΣΜΟΣ

Οι χυδαίες και προκλητικές επιθέσεις των γερμανικών εφημερίδων εναντίον των Ελλήνων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οι δηλώσεις επικυρίαρχου που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή έξαρση τον αντιγερμανισμό. Για πρώτη φορά μετά τη ναζιστική Κατοχή και ίσως τη δεκαετία του 1950, πριν από μισόν και πλέον αιώνα, ο αντιγερμανισμός είναι τόσο βίαιος στη χώρα μας.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη άλλωστε διογκούται το κύμα του αντιγερμανισμού. Διευρύνεται ο χαρακτηρισμός της σημερινής Γερμανίας ως Τέταρτο Ράιχ σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση για να επιβάλει μέσω της ευρωλιτότητας την ηγεμονία του Βερολίνου σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τα αντιγερμανικά αισθήματα των Ελλήνων που έχει προκαλέσει η επιθετικότητα των Γερμανών εναντίον της πατρίδας μας βοηθούν τον πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να διαπραγματευθεί με το Βερολίνο. Συσπειρώνουν τον ελληνικό λαό γύρω του, σε ποσοστά που οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν υψηλότερα του 80%.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προεκλογικά είχε ρητά ταχθεί υπέρ του ευρώ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, επιδιώκει να βρει μια συμβιβαστική λύση με το Βερολίνο. Η Γερμανία γνωρίζει επίσης ότι δεν την συμφέρει η απεριόριστη παράταση αυτής της εκκρεμότητας με την Ελλάδα, η οποία προκαλεί εικόνα προϊούσας αποσάθρωσης της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα όμως οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φανεί ότι υποχωρούν στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αν γίνει αυτό, αρκετές χώρες της Ευρωζώνης είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν και γι' αυτές ανάλογη συμπεριφορά, οπότε η Γερμανία θα μπλέξει άσχημα.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Μέρκελ φοβάται - και δικαίως (!) - μήπως προκληθεί στη ζώνη του ευρώ επιδημία... ΣΥΡΙΖίτιδας, αν το Βερολίνο υποχωρήσει.

Αυτό αντανακλάται ευρύτατα στον δεξιό γερμανικό Τύπο. "Η ελληνική επανάσταση - Η αθηναϊκή εξέγερση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη", προειδοποιούσε με τους τίτλους της πέντε μέρες μετά τις ελληνικές εκλογές η "Χάντελσμπλατ", η μεγαλύτερη ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας. "Το αθηναϊκό παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργήσει σχολή", υπογράμμιζε κλείνοντας το σχόλιό της.

"Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη. Το φάντασμα ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας", έγραφε η σκληρή δεξιά γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ" και εξηγεί γιατί οι Γερμανοί τον φοβούνται: "Είναι πιθανόν στο τέλος του χρόνου ο Τσίπρας να μην είναι ο μοναδικός πολιτικός εκτός συστήματος που βρίσκεται ξανά στο κέντρο της εξουσίας... Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ώθηση στο ισπανικό (κίνημα των Αγανακτισμένων) Ποδέμος".

Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Έχουν απόλυτο δίκιο να φοβούνται οι Γερμανοί ότι το παράδειγμα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει "σχολή". Πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί έχουν αναθαρρήσει - και πρώτος από όλους ο ισπανικός, ο οποίος προσανατολίζεται όλο και περισσότερο προς το Ποδέμος. Το κόμμα αυτό έρχεται πλέον πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Ισπανία το φθινόπωρο, το αργότερο ως τον Νοέμβρη. Αν τα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιωθούν και στις κάλπες, θα έχουμε σοβαρότατες πολιτικές αναταράξεις στην Ισπανία, με ευρύτατες ευρωπαϊκές συνέπειες.

"Θέλουν να ταπεινώσουν τη χώρα μας... Εμείς θα ξαναδώσουμε στην Ισπανία την αξιοπρέπειά της!", υποσχέθηκε στον ισπανικό λαό ο αρχηγός του Ποδέμος, που έχει πλέον συγκροτηθεί σε κόμμα, ο Πάβλο Ιγκλέσιας.

Σε περίπτωση που το Ποδέμος βγει το φθινόπωρο όντως πρώτο κόμμα, το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας, το οποίο είναι πιο αναλογικό από το ελληνικό, αποκλείει ουσιαστικά το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, εκτός πια και αν πάρει ποσοστό πάνω από 40%, πράγμα απίθανο για την ώρα.

Το πιθανότατο είναι ότι το Ποδέμος θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές, περνώντας τους όμως πολλές εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι Ισπανοί σοσιαλιστές θα περάσουν στο "αντιμνημονιακό", όπως λέμε στην Ελλάδα από πολιτική σκοπιά, στρατόπεδο προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να συμμετέχουν στη νομή της εξουσίας, έστω και ως ελάσσονες παράγοντες. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι δεν ήθελαν να μπουν στην κυβέρνηση οι σοσιαλιστές (που θα θέλουν σαν τρελοί!), θα τους έσπρωχνε το ίδιο το σύστημα και οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες για να μπουν, προκειμένου να ελέγξουν τους απρόβλεπτους Αγανακτισμένους!

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ "ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗΣ"

Με τον τρόπο αυτόν όμως απειλείται να τιναχτεί στον αέρα σε ό,τι αφορά στην πολιτική του κατεύθυνση ο μοναδικός χώρος που παρέμεινε τυφλά αφοσιωμένος στους Γερμανούς - η σοσιαλδημοκρατία, η Κεντροαριστερά όλων των χωρών της Ευρώπης! Όπως είναι αυτονόητο, αναστατώνει το Βερολίνο το ενδεχόμενο να αρχίσει μια διαδικασία σταδιακής συγκρότησης και ενός κεντροαριστερού πόλου στην Ευρωζώνη, ο οποίος πόλος να τάσσεται εναντίον της γερμανικής πολιτικής και της ευρω-λιτότητας που έχει επιβάλει η Μέρκελ σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Όσο δεν έχει αξιόλογη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάποια πολιτική δύναμη αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, τα πράγματα κυλούν μια χαρά για τη Γερμανία, όσο και αν τα ποσοστά των σοσιαλιστών στην Ε.Ε. πέφτουν.

Όπως όμως έδειξε η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο κίνδυνος για το σύστημα επανάληψής του στην Ισπανία με το Ποδέμος, όταν κάποια σοβαρή δύναμη εμφανισθεί, η σοσιαλδημοκρατία απειλείται με... "πασοκοποίηση" - δηλαδή με πολιτική εξαφάνιση! Η ουσιαστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ προοιωνίζεται το μέλλον όλων των κεντροαριστερών, σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που θα παραμείνουν προσηλωμένα στην πολιτική της ευρω-λιτότητας, η οποία τους στερεί τους λόγους ύπαρξης ως διακριτής, μέχρι πρόσφατα, πολιτικής δύναμης, από τη Δεξιά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ κονιορτοποιήθηκε κυριολεκτικά μόλις έβαλε την Ελλάδα στο επονείδιστο καθεστώς της μνημονιακής υποτέλειας και καταποντίστηκε ανεπιστρεπτί από το 44% στο... 4%!!! Έγινε μόνο του άχρηστο κόμμα για την ελληνική κοινωνία...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass