Διαταραχές ύπνου σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα

Δημοσίευση: 08 Απρ 2017 14:25

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) επηρεάζει το 5% των παιδιών σε όλο τον κόσμο και αυτά τα παιδιά είναι δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα ύπνου σε σύγκριση με τους τυπικά αναπτυσσόμενους συνομηλίκους τους.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συχνά παρουσιάζουν προβλήματα ύπνου, όπως προβλήματα κατά την έναρξη ύπνου ή αντίσταση για ύπνο, αλλά και νυχτερινές αφυπνίσεις. Τα προβλήματα αυτά έχουν συνήθως συμπεριφορική αιτιολογία, αλλά μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα αδιάγνωστων βιολογικής φύσης προβλημάτων ύπνου (π.χ., το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών ή διαταραχές αναπνοής στον ύπνο), οι οποίες είναι επίσης πιο συχνές σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ, σε σύγκριση με τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά.

Η εμφάνιση, αλλά και η σοβαρότητα των διαταραχών ύπνου στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, σχετίζεται άμεσα και την εμφάνιση συννοσηρών καταστάσεων. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που εμφανίζουν δύο ή περισσότερες διαταραχές άγχους ή διαταραχές διάθεσης, τείνουν να αναπτύσσουν συχνότερα και εντονότερα προβλήματα ύπνου.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ τείνουν να εμφανίζουν διαφορετική δυσκολία αναφορικά με τον ύπνο τους (π.χ. πρόβλημα στην διατήρηση του ύπνου, ή στην πρώιμη αφύπνιση, ή στην έναρξη του ύπνου). Έτσι, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να εστιάζουν στις τεχνικές διαχείρισης , για μια σειρά από προβλήματα ύπνου. Για παράδειγμα, στην βραχεία διάρκεια ύπνου (που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη καθημερινή λειτουργία του παιδιού) μπορεί να εφαρμοστούν συμπεριφορικές θεραπείες, όπως η διδασκαλία στους γονείς, ώστε να ορίσουν όρια γύρω από την κατάκλιση ή στην αντιμετώπιση του άγχους με οπτικές εικόνες και χαλάρωση (π.χ. αναφορικά με το άγχος που σχετίζεται με την αϋπνία).

Ωστόσο, σύμφωνα με την βιβλιογραφία οι διαταραχές ύπνου στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, είναι συνήθως παροδικής φύσης. Βέβαια είναι σημαντική η παρακολούθηση παιδιών που εμφανίζουν συνοδές διαταραχές και τείνουν να είναι περισσότερο ευάλωτα στις διαταραχές ύπνου. Αν αντιμετωπιστούν τα συνοδά συμπτώματα, μειώνονται και τα προβλήματα ύπνου.

*Της Μαίρης Ζ. Νταφούλη

*Η Μαίρη Ζ. Νταφούλη είναι Ψυχολόγος Α.Π.Θ. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια (EABCT) MSc Ιατρική του Ύπνου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass