Μόνο με τουρισμό δεν μπορούμε να έχουμε οικονομική ανάπτυξη

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 15:45

Τον Οκτώβριο μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά περίπου 100.000, όσες είχαν αυξηθεί τον περασμένο Απρίλιο οπότε ξεκίνησε η τουριστική περίοδος.

Δημιουργείται έτσι μια εποχική διακύμανση στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση η οποία οφείλεται στον ρόλο που παίζει ο τουριστικός τομέας στη διαμόρφωση των οικονομικών εξελίξεων.
Υπάρχουν δυο προβλήματα με την απασχόληση στον τουριστικό τομέα.  Πρώτον, δεν έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε τουριστικό προορισμό για όλους τους μήνες του χρόνου με αποτέλεσμα η αύξηση της απασχόλησης να αφορά την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου.
Δεύτερον, οι τουριστικές υπηρεσίες λειτουργούν κατά κανόνα με θέσεις μερικής απασχόλησης με αποτέλεσμα να μην καλύπτει ο μισθός τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την αγορά εργασίας δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου αυξάνεται το ποσοστό των θέσεων μερικής απασχόλησης επί του συνόλου των νέων θέσεων απασχόλησης που δημιουργούνται. Το ποσοστό αυτό είναι πλέον σταθερά πάνω από το 60% γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία, με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα, δεν μπορεί να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις πλήρους απασχόλησης στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα έχουμε μια οικονομική ανάκαμψη η οποία είναι κάπως αβέβαιη επειδή στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και πολύ δύσκολα θα μετατραπεί στη σταθερή και δυναμική οικονομική ανάπτυξη που χρειάζονται η ελληνική οικονομία και κυρίως η κοινωνία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο τρίμηνο της οικονομικής ανάκαμψης ενώ τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκής Ένωσης) βρίσκονται στον πέμπτο χρόνο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό άλλωστε η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. έχουν απορροφήσει πλήρως την πρόσθετη ανεργία που δημιουργήθηκε εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας κινείται σταθερά πάνω από το 20% χωρίς σοβαρές πιθανότητες άμεσης αποκλιμάκωσής του. Αντίθετα, το εξάμηνο που υποχωρεί η τουριστική δραστηριότητα στη χώρα μας αναδεικνύονται τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας που κρατάνε το ποσοστό ανεργίας στα ύψη και εμποδίζουν την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ
Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά περίπου 20.000 για να φτάσουν τις 525.000. Πρόκειται για τους ανθρώπους που στερούνται απασχόλησης για ένα διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών και γι’ αυτό έχουν σταματήσει να παίρνουν επίδομα ανεργίας. Στην πραγματικότητα ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 700.000 γι’ αυτό ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης να δοθεί κατά προτεραιότητα σε αυτούς το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα από το υποτιθέμενο υπερπλεόνασμα. Η λογική και κοινωνικά ευαίσθητη πρότασή του απορρίφθηκε, ως συνήθως, από την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία θα διαθέσει το κοινωνικό μέρισμα με έναν τρόπο που δεν είναι τόσο κοινωνικά δίκαιος.
Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω την συνεχιζόμενη μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό - οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο βγαίνουν από τις στατιστικές της ανεργίας - και την αδυναμία της κυβέρνησης να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια δεύτερη ευκαιρία υπέρ όσων έχασαν την θέση εργασίας τους και υπέρ όσων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών οδηγήθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο και στο επαγγελματικό, κοινωνικό περιθώριο εξαιτίας της κρίσης αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά εργασίας δεν εξελίσσεται σε θετική κατεύθυνση. * Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass