Ελληνοτουρκικοί διάλογοι σε ξένο τόπο

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2017 22:15

Από τον Νίκο Κατσαμάκα

Καλοκαίρι. Ένα δευτεριάτικο πρωινό. Δύο οδηγοί φορτηγών, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος βρίσκονται στο Haditha Border Saudi Arabia-Jordan (σύνορο Σαουδικής Αραβίας- Ιορδανίας κοντά στην πόλη Χαντίθα).
Ο Νίκος: Καταγωγή και κάτοικος Λάρισας.
Ο Kemal: Καταγωγή Τραπεζούντα, κάτοικος Κωνσταντινούπολης.
Και πιάνουν την κουβέντα στα Αγγλικά.


-Kemal: Άκουσε να σε πω Νίκο η χώρα μου ήταν πάρα πολύ μεγάλη, μια Αυτοκρατορία για πάνω από 600 χρόνια. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα άρχισε να συρρικνώνεται.
Οι μεγάλες χώρες πέσανε όλες πάνω μας σαν λυσσασμένα σκυλιά και άλλη χώρα πήρε το Μαρόκο, άλλη την Αλγερία άλλη την Αίγυπτο. Ο Mustafa Kemal, αυτός ο πανέξυπνος άνθρωπος και πατέρας, πραγματικός πατέρας της Τουρκίας ήταν αξιωματικός στο Μαρόκο και στην Αλγερία και γύρισε να βοηθήσει όσο μπορούσε την σημερινή Τουρκία κάπου να σταματήσουν τα νέα σύνορα. Όλοι οι Άραβες είχαν ξεκινήσει να επαναστατούν. Ο Mustafa Kemal τα έβλεπε αλλά δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Σιγά-σιγά η Αυτοκρατορία χανόταν. Δεν θα ήταν ποια ΟΤΟΜΑΝ [οθωμανική] αλλά μία κανονική χώρα. Και ίσως μια διαλυμένη χώρα.
-Νίκος: Καλά τα λες, αλλά λες μισές αλήθειες, ή διαστρεβλώνεις τα γεγονότα. Εντάξει για το Μαρόκο, Αλγερία σας τα πήραν οι Γάλλοι, την Λιβύη την πήραν οι Ιταλοί, την Αίγυπτο οι Άγγλοι και όλο έχανε χώρες η οθωμανική αυτοκρατορία. Αλλά για την Κύπρο τα λες όπως σε βολεύει.
-Kemal: Μα στο είπα και πιο πριν, πήγε ο Ενζεβίτ στην Αγγλία και τους είπε ότι ο Μακάριος θέλει να διώξει όλους τους Τούρκους από το Νησί, μετά πήγε στις ΗΠΑ και είπε τα ίδια.
-Νίκος: Η αλήθεια είναι ότι Μακάριος έφυγε πιο πριν από την εισβολή σχεδόν 15 ημέρες όταν έκανε πραξικόπημα ο Νικόλαος Σαμψών. Ο Μακάριος δεν ήταν εκεί κατά την εισβολή.
-Kemal: Όχι εκεί ήταν και ο Ενζεβίτ είπε στους Στρατηγούς του. Όταν μπείτε στην Κύπρο έχετε δύο ημέρες και ό,τι πάρετε. Σε αυτές τις δυο ημέρες δεν θα έχουμε καμία επικοινωνία, εγώ θα είμαι στις ΗΠΑ. Όταν ο Henry Kissinger τηλεφώνησε τον Ενζεβίτ στο ξενοδοχείο του, του είπε: Τι είναι αυτά που κάνετε;
Κύριε Υπουργέ των εξωτερικών των ΗΠΑ, εσείς το ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι δεν έχω επικοινωνία με τους Στρατηγούς μου. Θα έχω αύριο ή μεθαύριο, προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί τους.
-Νίκος: Kemal η αλήθεια δεν είναι έτσι, όλα ήταν συμφωνημένα από της ΗΠΑ, Αγγλία και Τουρκία να πάρετε το 25% τουλάχιστον του Νησιού. Πήρατε το 38%. Οι ΗΠΑ είχαν τον 6ο στόλο στην περιοχή και κάνανε ό,τι θέλανε. Τα είχε συμφωνήσει όλα ο H. Kissinger έτσι κάνατε την εισβολή. Από την Κρήτη ξεκίνησαν 6 μεταγωγικά αεροπλάνα φορτωμένα με στρατιώτες, το ΝΙΚΗ 1, το 2, το 3, το 4, το 5, και το ΝΙΚΗ 6. Οι Αμερικανοί έλεγχαν τα radar και όλα τα σήματα. Το σήμα από την Κρήτη στην Κύπρο ήταν [«τα πορτοκάλια φορτώθηκαν»], δεν έφτασε ποτέ. Έτσι οι Κύπριοι ρίχνανε βολές στα Ελληνικά αεροπλάνα και τα κατέρριψαν. Δεν υπάρχει χειρότερο από τα φίλια πυρά.
-Kemal: Όχι αυτό δεν το ήξερα ήμουν μικρός τότε.
-Νίκος: Εγώ το ξέρω διότι ήμουν φαντάρος τότε από τον Οκτώβριο του ’72 έως τον Μάρτιο του 1975. Ήταν όλα συμφωνημένα αλλιώς οι ΗΠΑ θα σας είχαν πνίξει στο αίμα.
-Kemal: Όχι δεν είναι έτσι.
-Νίκος: Εντάξει , εντάξει , πες μου τώρα τι ξέρεις για τους 1600 περίπου αγνοούμενους ; διότι πιο μπροστά πάλι τα έλεγες μπερδεμένα.
-Kemal: Δεν ξέρω αν τους σκότωσαν όλους ή αν ζουν κάποιοι και απορροφήθηκαν, [αφομοιώθηκαν, χρησιμοποίησε την λέξη assimilation]. Άκουσα όμως και είδα στην τηλεόραση τον ηθοποιό που λέει ότι σκότωσε 10 και άλλη μια περίπτωση ένας στρατιώτης πυροβόλησε σε 50 άτομα περίπου και σκότωσε 30!
-Νίκος: Ναι αλλά αυτό είναι δολοφονία!
-Kemal: Μα είχαμε πόλεμο.
-Νίκος: Ναι αλλά τον πόλεμο τον κάνατε εσείς, όχι οι Κύπριοι, εσείς πήγατε εκεί.
-Kemal: Πήγαμε για να σώσουμε τους αδελφούς μας Τούρκους Μουσουλμάνους που ήταν στο Νησί.
-Νίκος: Μα οι Τούρκο-Κύπριοι Μουσουλμάνοι που ήταν στο Νησί ποτέ μα ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με τους Έλληνο-Κύπριους, ήταν πολύ αγαπημένοι, υπήρχε συνύπαρξη. Απλά βρήκατε την ευκαιρία διότι μάλωναν οι Έλληνες μεταξύ τους. Είναι το σαράκι της φυλής μας. Αν οι Έλληνες ήμασταν μονιασμένοι κανείς δεν θα μπορούσε να τα βάλει μαζί μας.
-Kemal: Αγαπητέ φίλε Νίκο σε ξέρω καιρό είμαστε καλοί φίλοι δεν έχω τίποτα μαζί σου αλλά πάντα θα μας χωρίζουν πέντε τουλάχιστον πράγματα. Πάνω απ’ όλα είναι η θρησκεία, μετά είναι η γλώσσα, μετά είναι η Θράκη, μετά το Αιγαίο και μετά η Κύπρος. Πώς να συνεννοηθούμε όταν τα αεροπλάνα σας κάνουν συνεχώς παραβιάσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο;
-Νίκος: Στάσου Kemal, διότι εδώ όπως λέμε στην Ελλάδα «Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι». Αεροπορικές παραβιάσεις κάνετε σχεδόν κάθε ημέρα, 300 από τις 365 ημέρες του χρόνου. Λες ότι κάνουμε παραβιάσεις; Ε!! όταν σας διώχνουμε από το Αιγαίο φυσικό είναι να μπούνε λίγο τα αεροπλάνα μας στον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Μόνο όμως όταν σας κάνουμε αναχαίτιση.
-Kemal: Νίκο, όχι δεν είναι έτσι το λένε όλες οι τηλεοράσεις.
-Νίκος: Kemal, είσθε οι πιο δυνατοί διότι είσαστε 6-7 φορές περισσότεροι από εμάς. Δεν ξέρεις όμως πως γυρίζουνε τα πράγματα; Σήμερα έχετε πλάτες όλες τις Αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.
-Kemal: Και εσείς έχετε τις πλάτες της Ε.Ε. και είσαστε το χαϊδεμένο παιδί των Αμερικανών.
-Νίκος: Μην το λες, οι Ευρωπαίοι μας έχουν μόνο για να μας παίρνουν τα γεωργικά προϊόντα και να έρχονται για διακοπές. Εμπορική συναλλαγή είναι. Μας δανείζουν τεράστια ποσά που οι πολιτικοί μας νομίζουν ότι μας τα χαρίζουν. Κάποια ημέρα θα μας τα ζητήσουν πίσω. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φίλους, μόνο το συμφέρον τους κοιτάνε. Όσο για τους Αμερικανούς νομίζω πως μάλλον αγαπάνε περισσότερο εσάς.
-Kemal: Το ξέρω μας χρησιμοποιούν και τους δύο για το δικό τους συμφέρον. Θέλουν να έχουν στρατιωτικές βάσεις παντού.
-Νίκος: Να σε κάτι που συμφωνούμε. Εκείνο που θέλω να σε ρωτήσω ακόμη είναι ότι είπες πιο μπροστά ότι η ΟΤΟΜΑΝ ήταν 600 χρόνια. Πολύ καλά, πιο μπροστά που ήταν; Διότι στην σημερινή Τουρκία ήταν το Βυζάντιο και πιο μπροστά ήταν η Περσία. Οι Τούρκοι πού ήταν; Πού ζούσαν;
-Kemal: Στις στέπες του Τουρκεστάν και ζούσαν σαν νομάδες [χρησιμοποίησε την λέξη nomadically].
-Νίκος: Άρα όσα κατακτήσατε ήταν με πόλεμο κατακτητικό. Μεγάλωνε ο στρατός μεγάλωνε και η ΟΤΟΜΑΝ.
...Είπαμε και άλλα πολλά θα τα γράψω όταν θα θυμάμαι κάτι. Τώρα νυστάζω πολύ, είχα κουραστική ημέρα και αύριο θα είναι πιο κουραστική. Άλλωστε ο Kemal θα είναι ακόμη εδώ να πούμε και άλλα. Καλή η διαστρέβλωση της ιστορίας αλλά η αλήθεια είναι πως την ιστορία την γράφουν πάντα οι νικητές, ποτέ οι νικημένοι. Πάντα οι Έλληνες όταν μαλώναμε πάντα χάναμε. Ποτέ οι Έλληνες δεν κέρδισαν κάτι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αν είμαστε τώρα ελεύθεροι το πληρώσαμε με πολύ αίμα και πολύ μίσος. Το είπε κάποτε ο Φρέντυ Γερμανός. Οι μισοί Έλληνες μισούν τους άλλους μισούς. Ο Έλληνας αν δεν μισεί νιώθει μισός. Καληνύχτα και καλημέρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass